Stratfor: Τουρκία και Ισραήλ ξαναρχίζουν τη συνεργασία

Η επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι το θέμα ανάλυσης της Stratfor με τίτλο «Israel, Turkey: Returning to Cooperation»: Όπως επισημαίνεται, οι δύο χώρες πραγματοποιούν διπλωματικές επαφές σε υψηλό επίπεδο, κάτι που δεν είχαν κάνει εδώ και έξι χρόνια.

«Την 1η Φεβρουαρίου, ο Γιουβάλ Ροτέμ, γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ουμίτ Γιαλτσίν, στην Άγκυρα. Ο Ροτέμ επίσης συναντήθηκε με ισραηλινό προξενικό προσωπικό
και σχεδίαζε να συναντηθεί με μέλη της τουρκοεβραϊκής κοινότητας, καθώς και τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκία θα συνεχίσει στέλνοντας τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στο Τελ Αβίβ στις 7-8 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Αν και το Ισραήλ και η Τουρκία αντάλλαξαν πρεσβευτές τον Δεκέμβριο, αυτές οι συναντήσεις είναι μια προσπάθεια να τηρηθεί η συμφωνία συμφιλίωσης που επετεύχθη το 2016» αναφέρεται σχετικά.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ψυχράνθηκαν το 2010: Το Ισραήλ απέκλεισε τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο των ενεργειών του εναντίον της Χαμάς, μια πρακτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μια τουρκική οργάνωση προσπάθησε να στείλει βοήθεια στη Γάζα με έναν στολίσκο, αλλά προσπαθώντας να σπάσει τον αποκλεισμό, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν εννιά Τούρκους ακτιβιστές που επέβαιναν στο «Μαβί Μαρμαρά». Η Τουρκία απέκοψε τους δεσμούς με το Ισραήλ το 2011, ζητώντας αποζημιώσεις, επίσημη συγνώμη και τέλος του αποκλεισμού για να μπορέσει να περάσει βοήθεια στη Γάζα. «Οι σχέσεις των δύο χωρών παρέμειναν ψυχρές για χρόνια, αν και, «σιωπηλά», συνεχίστηκαν οι συναντήσεις, ο συντονισμός και οι επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ» αναφέρεται στην ανάλυση.

Ωστόσο, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, όπως επισημαίνει η Stratfor, ειδικά καθώς τα συμφέροντα των δύο χωρών δείχνουν να ευθυγραμμίζονται εκ νέου. «Για λίγα χρόνια, η Τουρκία δεν χρειαζόταν ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ. Η Άγκυρα ήταν απασχολημένη με το να εξαπλώνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή υποστηρίζοντας ισλαμιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετά το κύμα των εξεγέρσεων που έγινε γνωστό ως “Αραβική Άνοιξη. Όταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχασε την εξουσία στην Αίγυπτο το 2013, ωστόσο, η Τουρκία άρχισε να επανεξετάζει την στήριξή της για τα ισλαμιστικά πολιτική κινήματα, περιλαμβανομένης της Χαμάς. Φυσικά, η Τουρκία ακόμα θέλει να αναπτύξει σχέσεις με Παλαιστινίους μουσουλμάνους για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση με τις άλλες σουνιτικές μουσουλμανικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Αλλά η πολιτική επιρροή της Χαμάς έχει μειωθεί και το Ισραήλ έχει καταφέρει να κρατήσει την οργάνωση υπό έλεγχο. Οπότε, έχει γίνει μικρότερο πρόβλημα για τις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ».

Παράλληλα, στην ανάλυση υπογραμμίζεται πως τον Ιούνιο του 2016 οι δύο χώρες κατέληξαν στη συμφωνία συμφιλίωσης, με την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνεί να πληρώσει αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών του «Μαβί Μαρμαρά» (είχε προηγηθεί συγνώμη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το 2013). Όσον αφορά στο τελευταίο τουρκικό αίτημα, την άρση του αποκλεισμού, οι δύο χώρες το «έλυσαν» συζητώντας για ένα πιθανό λιμάνι στη Γάζα. Επιπρόσθετα, τουρκικά φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας μπορούν να καταφθάνουν στη Γάζα, περνώντας πρώτα από το ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Ωστόσο, σημειώνεται πως δεν απουσιάζουν τα «κύματα»: Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, εν μέσω του όλου κλίματος συμφιλίωσης, δήλωσε πως «αναρωτιέται ποιος είναι πιο βάρβαρος» μεταξύ του Χίτλερ και του Ισραήλ (σημειώνεται πως το 2014 είχε κατηγορήσει το Ισραήλ πως ξεπέρασε τον Χίτλερ σε αγριότητα, σχετικά με την επέμβαση των Ισραηλινών στη Γάζα).

Διαβάστε επίσης: Επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας: Προς τι η αναμονή;

Τον Ιούλιο του 2014 εν μέσω της επέμβασης των Ισραηλινών στη Γάζα ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι «ξεπέρασε τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα», προκαλώντας σάλο.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν την ώρα που οι δύο χώρες φαίνεται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους έπειτα από έξι χρόνια.

Όσον αφορά στο Ισραήλ, όπως επισημαίνει η Stratfor, οι λειτουργικές σχέσεις με την Τουρκία πάντα ήταν απαραίτητες. «Το Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό επιδιώκει να γίνει μεγάλος εξαγωγέας ενέργειας, εκμεταλλευόμενο τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου του στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δεσμοί με την Τουρκία και οι επενδύσεις από τουρκικές εταιρείες θα βοηθήσουν σε αυτό, αν και οι προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου θα καταστήσουν πολύπλοκο το θέμα του προταθέντος κοινού αγωγού, που θα περνά από τα ύδατα της Κύπρου. Οι καλές σχέσεις με την Τουρκία επίσης διασφαλίζουν πως το Ισραήλ έχει σχέσεις με μια χώρα η οποία έχει επιρροή τόσο πάνω στους Σύριους αντικαθεστωτικούς, όσο και στις παλαιστινιακές οργανώσεις. Επιπλέον. Το Ισραήλ και η Τουρκία συμμερίζονται την αντιπαλότητα απέναντι σε άλλη μια περιφερειακή δύναμη, το Ιράν. Η τουρκοϊσραηλινή συνεργασία δεν θα είναι ποτέ χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, η διατήρηση των θερμών σχέσεων είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών» καταλήγει η ανάλυση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα