The Crown: Πώς ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα μεταμόρφωσε τη βασιλική οικογένεια

Η Νταϊάνα παρευρίσκεται σε δείπνο στη Βρετανική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, Νοέμβριος 1985.

Η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, είχε μια περίπλοκη σχέση με τον Τύπο. Ως σύζυγος και αργότερα πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, κληρονόμου του βρετανικού θρόνου, ήταν μαγνήτης για τους παπαράτσι, οι οποίοι κέρδιζαν πάνω από 500.000 λίρες για κάθε φωτογραφία της. Το 1993, η Νταϊάνα φέρεται να ήρθε αντιμέτωπη με έναν φωτογράφο που την περίμενε έξω από έναν κινηματογράφο στο Λονδίνο, φωνάζοντας: «Κάνεις τη ζωή μου κόλαση!»

Αλλά η Νταϊάνα

αναγνώρισε επίσης τη δύναμη του Τύπου ως εργαλείο για τη μεταμόρφωση της κοινής γνώμης. Είχε φωτογράφους σε ετοιμότητα όταν αντάλλαξε χειραψία με ασθενείς του AIDS το 1987 εν μέσω ομοφοβικών μύθων ότι ο ιός εξαπλώθηκε μέσω περιστασιακού αγγίγματος. 

Η Νταϊάνα, Πριγκίπισσα της Ουαλίας (1961 - 1997) επισκέπτεται ασθενείς που πάσχουν από AIDS στο Hospital Universidade στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 25 Απριλίου 1991.

Μια δεκαετία αργότερα, η Νταϊάνα περπάτησε μέσα από ένα ναρκοπέδιο στην Αγκόλα για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις προσπάθειες καθαρισμού των ναρκών ξηράς σε όλο τον κόσμο. «Όταν συνειδητοποίησε ότι κάποιοι φωτογράφοι δεν τράβηξαν τη φωτογραφία, γύρισε και το έκανε ξανά», αφηγήθηκε το Associated Press το 2022.

Η Νταϊάνα  φοράει προστατευτικό εξοπλισμό την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 1997 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον βρετανικό οργανισμό σάρωσης ναρκοπεδίων Halo Trust στο Huambo, στην κεντρική Αγκόλα, μια από τις πιο πυκνά ναρκοθετημένες περιοχές της χώρας.

Η συχνά αμφιλεγόμενη, μερικές φορές συμβιωτική δυναμική της Νταϊάνα με τα βρετανικά ταμπλόιντ έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 31 Αυγούστου 1997, όταν μια πρωινή καταδίωξη με αυτοκίνητο με φωτογράφους πρόθυμους να τραβήξουν πλάνα της ίδιας και του νέου της φίλου, Ντόντι αλ-Φαγέντ, πήρε μοιραία τροπή.

Το βρετανικό κοινό ξύπνησε με την είδηση ότι η 36χρονη Νταϊάνα ήταν νεκρή, σκοτώθηκε σε ένα δυστύχημα που στοίχισε επίσης τη ζωή του Ντόντι και του οδηγού του ζευγαριού. Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επαίνεσε την Νταϊάνα ως «πριγκίπισσα του λαού» και το ξέσπασμα θλίψης που ακολούθησε υπογράμμισε την ακρίβεια της εκτίμησής του.

Η Νταϊάνα «είχε μια τόσο δύσκολη ζωή», λέει η Arianne Chernock, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. 

Είκοσι έξι χρόνια μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, η επιτυχημένη σειρά του Netflix «The Crown» πρόκειται να επανεξετάσει την τραγωδία, εξετάζοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στο θανατηφόρο ατύχημα και αναλογιζόμενη πώς άλλαξε τη ζωή της Ελισάβετ Β′ και της βασιλικής οικογένειας.

Καλύπτοντας τα έτη 1997 έως 2005, η έκτη σεζόν της σειράς θα προβληθεί σε δύο μέρη, με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια να κάνουν το ντεμπούτο τους στις 16 Νοεμβρίου και τα υπόλοιπα έξι στις 14 Δεκεμβρίου. Πριν από την πρεμιέρα, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την πραγματική ιστορία πίσω από την τελευταία σεζόν της αναγνωρισμένης σειράς.

Πώς το «The Crown» αντιμετωπίζει τον θάνατο της Νταϊάνα

Η πέμπτη σεζόν του «The Crown» επικεντρώθηκε στη διάλυση του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα, τονίζοντας την απιστία του ζευγαριού και τη μάχη τους για την αγάπη του κοινού μετά τον χωρισμό τους το 1992 - μια περίοδο που η Ελισάβετ χαρακτήρισε annus horribilis, ή «φρικτή χρονιά». Η νέα σεζόν ξεκινά το καλοκαίρι του 1997, όταν η Νταϊάνα(την οποία υποδύεται η Elizabeth Debicki) και οι νεαροί γιοι της συνοδεύουν τον μεγιστάνα των επιχειρήσεων Mohamed al-Fayed (Salim Daw) σε διακοπές στη νότια Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Νταϊάνα έρχεται κοντά με τον γιο του Μοχάμεντ, Ντόντι (Khalid Abdalla), ξεκινώντας ένα φλερτ με τον 42χρονο παραγωγό ταινιών.

Όπως ανέφερε το Deadline τον περασμένο Οκτώβριο, η σειρά θα απεικονίζει τις στιγμές πριν από το θάνατο της Νταϊάνα, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της καταδίωξης αυτοκινήτων παπαράτσι, αλλά όχι το ίδιο το ατύχημα. «Είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι και είμαστε ευαίσθητοι άνθρωποι. Υπήρχαν πολύ προσεκτικές, μακρές συζητήσεις για το πώς θα το κάναμε», δήλωσε η εκτελεστική παραγωγός Suzanne Mackie στους δημοσιογράφους τον Αύγουστο. 

Ωστόσο, οι showrunners απεικονίζουν τις τελευταίες ημέρες της Νταϊάνα και  είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διαμάχη - και, στην πραγματικότητα, το έχει ήδη κάνει, με αναφορές ότι το φάντασμα της Νταϊάνα θα εμφανιστεί στον Κάρολο (που παίζεται από τον Dominic West) και την Βασσίλισα Ελισσάβετ (Imelda Staunton) μετά το θάνατό της να αποδεικνύεται πιο διχαστική. Απαντώντας στην κριτική, ο δημιουργός της σειράς Peter Morgan δήλωσε στο Variety ότι «ποτέ δεν το φαντάστηκε ως το «φάντασμα» της Νταϊάνα  με την παραδοσιακή έννοια». Και πρόσθεσε: «Ήταν εκείνη που συνέχισε να ζει έντονα στο μυαλό εκείνων που έχει αφήσει πίσω. Η Νταϊάνα ήταν μοναδική και υποθέτω ότι αυτό με ενέπνευσε να βρω έναν μοναδικό τρόπο να την εκπροσωπώ. Άξιζε ειδική μεταχείριση αφηγηματικά».

Σε αυτά τα επεισόδια, ο Morgan επανεξετάζει το θέμα. Το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριό του για το The Queen το 2006 επικεντρώθηκε στην υπομονή που έδειξε  η Βασίλισσα Ελισάβετ στον θάνατο της Νταϊάνα. Με πρωταγωνίστρια την Έλεν Μίρεν στον ομώνυμο ρόλο, η ταινία κέρδισε επαίνους για τον εξανθρωπισμό της μονάρχη καθώς καθοδήγησε τους εγγονούς της σε μια αδιανόητη τραγωδία.

Ντόντι και Νταϊάνα

Το πότε ακριβώς συναντήθηκαν για πρώτη φορά η Νταϊάνα και ο Ντόντι είναι ασαφές, αλλά ένας αγώνας πόλο του 1986 στον οποίο αυτός και ο Κάρολος αγωνίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες είναι η πιθανότερη περίοδος. 

Εκείνη την εποχή, η Νταϊάνα ήταν πέντε χρόνια στο γάμο της με τον πρίγκιπα. Η σχέση ήταν δυστυχισμένη. Εκείνη τη χρονιά, τόσο ο Κάρολος όσο και η Νταϊάνα είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις. Ο Ντόντι, εν τω μεταξύ, είχε αποφασίσει να παντρευτεί, το μοντέλο Susanne Gregard. Ο γάμος τους διήρκεσε μόλις οκτώ μήνες και ο Ντόντι σύντομα επέστρεψε στις παλιές του συνήθεις ως  playboy.

Είχε σχέσεις ηθοποιούς, μοντέλα και διασημότητες της εποχής. 

Η σχέση του Ντόντι με την πριγκίπισσα σηματοδότησε επίσης το αποκορύφωμα των φιλοδοξιών του πατέρα του. Ο Μοχάμεντ, ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που ξεκίνησε στη ναυτιλιακή βιομηχανία, έγινε γνωστός τις δεκαετίες του 1970 και του ’80 ως νεοσύστατος επιχειρηματίας στη χώρα υιοθεσίας του, το Ηνωμένο Βασίλειο. Αφού η κυβέρνηση απέρριψε επανειλημμένα τις αιτήσεις του για υπηκοότητα, ο Μοχάμεντ προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια των μελών των ανώτερων κλιμακίων της βρετανικής κοινωνίας. Μεταξύ αυτών ήταν ο πατέρας της Νταϊάνα, ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τον Μοχάμεντ να φροντίσει την οικογένειά του στο νεκροκρέβατό του, και η μητριά της, η οποία υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο ενός από τα πιο διάσημα αποκτήματα του Μοχάμεντ, του πολυκαταστήματος Harrods.

Σύμφωνα με μια μη εξουσιοδοτημένη βιογραφία του Μοχάμεντ, ο επιχειρηματίας έκανε τα πάντα για να γίνει φίλος με την Νταϊανα, της οποίας η ταραχώδης προσωπική ζωή, από τον χωρισμό του γάμου της το 1992 έως την αποκαλυπτική συνέντευξή της στο BBC το 1995, παρείχε ασταμάτητη τροφή για τα ταμπλόιντ. «

Ο Φαγέντ συμπάθησε την Νταϊανα η οποία ήταν απομονωμένη», γράφει ο βιογράφος Tom Bower. «Ήταν ένας φυσικός στόχος για τη γενναιοδωρία που θα μπορούσε να προσφέρει ένας μεγιστάνας».

Το καλοκαίρι του 1997 βρήκε την Νταϊάνα, επίσημα πλέον διαζευγμένη, να συμβιβάζεται με τον αποτυχημένο γάμο της. «Η Νταϊάνα ξεκινούσε μια νέα ζωή», δήλωσε η βιογράφος Judy Wade στο People. «Είχε πει: «Ανοίγω τα φτερά μου».

Ενώ η κατάσταση με τον Κάρολο είχε βελτιωθεί, η ερωτική ζωή της Νταϊάνα δεν ήταν στάσιμη. Είχε χωρίσει πρόσφατα από τον καρδιοχειρουργό Hasnat Khan, έναν άντρα που είχε το παρατσούκλι «Mr. Wonderful».

Όταν ο Μοχάμεντ την προσκάλεσε, τον 15χρονο Γουίλιαμ και τον 12χρονο Χάρι να πάνε διακοπές με την οικογένειά του στο Σεν Τροπέ τον Ιούλιο, η Νταϊάνα δέχτηκε πρόθυμα. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου «τζετ σκι, κολύμβησης, ηλιοφάνειας και πλούσιας φιλοξενίας», σύμφωνα με τα λόγια του Guardian, που η πριγκίπισσα ξεκίνησε να έχει πιο στενές σχέσεις με τον μια Ντόντι.

Ο Max Clifford, ειδικός δημοσίων σχέσεων και φίλος της οικογένειας Φαγέντ, δήλωσε αργότερα στην Washington Post ότι παρά τις πολιτιστικές διαφορές τους, η Νταϊανα και ο Ντόντι «μοιράζονταν μια στάση απέναντι στο κατεστημένο και τη βασιλική οικογένεια, μια απέχθεια για αυτό που η Νταϊανα θα αποκαλούσε «the Firm», τους ανθρώπους που περιβάλλουν τη βασιλική οικογένεια». Η Post ανέφερε επίσης ότι το ζευγάρι «δεν είχε κλίση προς πνευματικά θέματα. Απόλαυσαν μια κοινή επίσκεψη σε έναν μάντη».

Ο βαθμός στον οποίο ο Μοχάμεντ ώθησε τον γιο του να κυνηγήσει την Νταϊάνα είναι το θέμα της συζήτησης. Αλλά η βασιλική ιστορικός Σάλι Μπέντελ Σμιθ είπε στο Vanity Fair ότι ο Μοχάμεντ «μηχανεύτηκε το ειδύλλιο με τον Ντόντι. Και ο Ντόντι βασικά έκανε ό, τι του είπε ο πατέρας του να κάνει», διακόπτοντας ακόμη και τη σχέση του (και ίσως ακόμη και τον αρραβώνα του) με το μοντέλο Kelly Fisher για να εστιάσει την προσοχή του στην πριγκίπισσα.

«Αν ήταν αγάπη, θα ήταν επίσης η πιο γλυκιά εκδίκηση», ανέφερε η Post τον Σεπτέμβριο του 1997. «Η βρετανική βασιλική οικογένεια που η Νταϊάνα πίστευε ότι της είχε φερθεί τόσο άθλια, θα έπρεπε να την παρακολουθεί καθώς έφερε μια φανταχτερά πλούσια αραβική οικογένεια στην καρδιά της αριστοκρατίας. Και το βρετανικό κατεστημένο που είχε απορρίψει απερίσκεπτα τις εκκλήσεις [του Μοχάμεντ] για αποδοχή θα έπρεπε τότε να τον τιμήσει ως πατριάρχη της νέας οικογένειας της Ντι».

Το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα της Νταϊάνα

Τον Αύγουστο, ο Γουίλιαμ και ο Χάρι συναντήθηκαν με τον πατέρα και τους παππούδες τους στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Χωρισμένη από τα αγόρια της, η Νταϊάνα επανενώθηκε με τον Ντόντι στο γιοτ της οικογένειάς του, όπου οι παπαράτσι τράβηξαν φωτογραφίες τους να φιλιούνται, προκαλώντας φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης για το τελευταίο ερωτικό ενδιαφέρον της πριγκίπισσας. Στις 30 Αυγούστου, η Νταϊάνα και ο Ντόντι έφυγαν από τη Σαρδηνία και πέταξαν στο Παρίσι. Το αν ο Ντόντι σχεδίαζε να κάνει πρόταση γάμου, πόσο μάλλον αν η Νταϊάνα θα έλεγε ναι, παραμένει ασαφές, με τους φίλους του ζευγαριού να εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη σοβαρότητα της σχέσης τους.

Οι φωτογράφοι ακολούθησαν την Νταϊάνα ασταμάτητα καθ ’όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο Παρίσι, εμποδίζοντας την πριγκίπισσα και τον Ντόντι να απολαύσουν δείπνο στο μπιστρό Chez Benoit. Το ζευγάρι πήγε στο εστιατόριο Paris Ritz (ένα από τα ακίνητα του Μοχάμεντ), ελπίζοντας ότι η ομάδα ασφαλείας του θα μπορούσε να κρατήσει τους παπαράτσι υπό έλεγχο.

Σχεδιάζοντας να τελειώσουν τη νύχτα στο διαμέρισμα του Ντόντι, σκέφτηκαν ένα σχέδιο για να ξεγελάσουν τον Τύπο ώστε οι παπαράτσι να ακολουθήσουν δύο οχήματα δόλωμα που αναχωρούσαν από το μπροστινό μέρος του ξενοδοχείου. Γύρω στις 12:20 π.μ., η Νταϊάνα και ο Ντόντι μπήκαν στο πίσω κάθισμα μιας μαύρης Mercedes που οδηγούσε ο Henri Paul, επικεφαλής ασφαλείας στο Ritz. Ο σωματοφύλακας του Ντόντι, Trevor Rees-Jones, κάθισε στη θέση του συνοδηγού.

Αρκετοί φωτογράφοι κατάλαβαν τι είχε συμβεί και  ανέβηκαν πάνω σε μοτοσικλέτες και άρχισαν να κυνηγούν τη Mercedes, με αποτέλεσμα ο Paul να αρχίσει να τρέχει, με περισσότερο από το διπλάσιο του ορίου ταχύτητας των 50 μιλίων την ώρα. Όπως ανέφερε ο Guardian την επομένη της συντριβής, οι «προσπάθειες του Paul να ξεπεράσει τους φωτογράφους απέτυχαν». Το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του Paul ήταν επίσης τρεις φορές υψηλότερο από το νόμιμο όριο για οδήγηση στη Γαλλία.

Λίγα λεπτά μετά την καταδίωξη του αυτοκινήτου, ο Paul έχασε τον έλεγχο της Mercedes, χτυπώντας ένα λευκό Fiat Uno και παρέκκλινε στην αριστερή λωρίδα της υπόγειας διάβασης Pont de l’Alma, όπου το όχημά του συγκρούστηκε με τον 13ο πυλώνα που στήριζε την οροφή. Ο Ντόντι και ο Paul πέθαναν ακαριαία, αλλά η Νταϊάνα και ο Ρις-Τζόουνς επέζησαν από την αρχική πρόσκρουση. (Ο σωματοφύλακας πέρασε περισσότερο από ένα μήνα στο νοσοκομείο, αλλά τελικά ανάρρωσε από τα τραύματά του.)

«Τέσσερις άνθρωποι, δύο από αυτούς ήταν  ακαριαία νεκροί», δήλωσε αργότερα στο France 24 ο Frederic Mailliez, ένας γιατρός που έφτασε από τους πρώτους ανθρώπους στο σημείο. «Και οι άλλοι δύο, στη δεξιά πλευρά, ζούσαν αλλά η κατάστασή τους ήταν  σοβαρή . ... Η γυναίκα επιβάτης, η νεαρή κοπέλα, ήταν γονατιστή στο πάτωμα της Mercedes. Είχε το κεφάλι της κάτω, είχε δυσκολία [αναπνοή]. Χρειαζόταν γρήγορη βοήθεια».

Οι πρώτοι διασώστες έφτασαν στη σήραγγα γύρω στις 12:40 π.μ. Καθώς οι διασώστες απομάκρυναν την Νταϊάνα από τα συντρίμμια, η αστυνομία κατέγραψε τη σκηνή και κατέσχεσε τις κάμερες και τα κινητά τηλέφωνα των παπαράτσι. Αν και η Νταϊάνα έπαθε καρδιακή ανακοπή, οι πυροσβέστες κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή πριν τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η Νταϊάνα κηρύχθηκε νεκρή στις 4 το πρωί. Εφημερίδες σε όλο τον κόσμο έσπευσαν να ενημερώσουν τους αναγνώστες για την τραγωδία.

Ο απόηχος του θανάτου της Νταϊάνα

Ο ξαφνικός, βίαιος θάνατος ενός αγαπημένου μέλους της βασιλικής οικογένειας προκάλεσε ένα «άνευ προηγουμένου ξέσπασμα συναισθημάτων από πολλούς Βρετανούς υπηκόους», λέει ο Chernock.

Ήταν ο Μπλερ, ο πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος απότισε  φόρο τιμής στην Νταϊάνα το πρωί του θανάτου της.

«Πόσες φορές θα τη θυμόμαστε με πόσους διαφορετικούς τρόπους – με τους αρρώστους, τους ετοιμοθάνατους, με τα παιδιά, με τους άπορους;» ρώτησε ο Μπλερ. Ο πρωθυπουργός είπε: «Ήταν η πριγκίπισσα του λαού και έτσι θα μείνει, θα παραμείνει στις καρδιές μας και στις αναμνήσεις μας για πάντα».

Η δημόσια αντίδραση της Ελισάβετ στον θάνατο της πρώην νύφης της έφτασε καθυστερημένα, στις 5 Σεπτεμβρίου. Απευθυνόμενη ζωντανά στο έθνος, η Ελισάβετ μίλησε στους υπηκόους της τόσο ως «βασίλισσά σας όσο και ως γιαγιά», επαινώντας την Νταϊάνα ως «εξαιρετικό και χαρισματικό ανθρώπινο ον... [που] ποτέ δεν έχασε την ικανότητά της να χαμογελά και να γελάει».

Αναφερόμενη στη δημόσια κατακραυγή για την αποτυχία της βασιλικής οικογένειας να μιλήσει νωρίτερα, η βασίλισσα τόνισε ότι η ίδια, ο Κάρολος και ο πρίγκιπας Φίλιππος είχαν περάσει τις τελευταίες ημέρες «προσπαθώντας να βοηθήσουν τον Γουίλιαμ και τον Χάρι να συμβιβαστούν με την καταστροφική απώλεια».

Την επομένη της ομιλίας της Ελισάβετ, η βασιλική οικογένεια κηδεύει την Νταϊάνα με μια κηδεία που παρακολούθησαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Ο αδελφός της Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, περιέγραψε την αδελφή του ως «το πιο κυνηγημένο άτομο της σύγχρονης εποχής» και δεσμεύτηκε να προστατεύσει τους γιους της από παρόμοια μοίρα. Καθώς το φέρετρο της πριγκίπισσας περνούσε από την Ελισάβετ, η βασίλισσα έσκυψε το κεφάλι της, σπάζοντας το πρωτόκολλο με μια χειρονομία που βοήθησε να εξαργυρωθεί η προηγούμενη σιωπή της στα μάτια του πενθούντος κοινού.

Η κληρονομιά της Νταϊάνα

Η ζωή και ο θάνατος της Νταϊάνα άλλαξαν ριζικά τόσο τον βρετανικό Τύπο όσο και τη βασιλική οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του νέου βασιλιά της χώρας.

«Αν κοιτάξετε τον τρόπο με τον οποίο ο Κάρολος προσπαθεί να αλληλεπιδράσει με το κοινό τώρα, έχει πάρει στοιχεία από την Νταϊάνα και νομίζω ότι θα το αναγνώριζε αυτό, όσον αφορά την προσπάθεια να συνδεθεί με τους ανθρώπους, να είναι ανθρώπινος», λέει ο Chernock. Ο Χάρι ακολούθησε επίσης τα βήματα της μητέρας του, θέτοντας όρια με τους παπαράτσι και ακόμη και κάνοντας πίσω από τα βασιλικά καθήκοντα για να προστατεύσει τη σύζυγό του, Μέγκαν, δούκισσα του Σάσεξ, από τον επεμβατικό δημόσιο έλεγχο.

Αμέσως μετά το θανατηφόρο δυστύχημα, μια δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι το 43% των Βρετανών ερωτηθέντων απέδωσε «ακραία» ευθύνη για το ατύχημα στους παπαράτσι. Ένα άλλο 33% απέδωσε τη σύγκρουση στον οδηγό. Τόσο τότε όσο και τώρα, η συγκλονιστική τραγωδία γέννησε μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας, με ορισμένους να λενε ότι η πριγκίπισσα δολοφονήθηκε από τη βασιλική οικογένεια ή τη βρετανική κυβέρνηση σε αντίποινα επειδή μίλησε εναντίον του κατεστημένου. Ο Μοχάμεντ το πίστευε, υποστηρίζοντας ότι ο γιος του και η Νταϊάνα είχαν σκοτωθεί από «ανθρώπους που δεν ήθελαν να είναι μαζί».

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, Πρίγκιπας της Ουαλίας, με τους γιους του, πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι έξω από το Παλάτι του Κένσινγκτον μετά τον θάνατο της Νταϊάνα.

Μια επίσημη έρευνα διαπίστωσε το αντίθετο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα το 2008 ότι η Νταϊάνα, ο Ντόντι και ο Πολ είχαν σκοτωθεί από την απερίσκεπτη οδήγηση του Πολ και τους παπαράτσι που τους κυνήγησαν στο τούνελ. Κανείς δεν αντιμετώπισε ποινικές διώξεις για τους θανάτους, αλλά τρεις φωτογράφοι καταδικάστηκαν το 2006 για εισβολή στην ιδιωτική ζωή του ζευγαριού τραβώντας φωτογραφίες των συντριμμιών και το δικαστήριο τους διέταξε να πληρώσουν συμβολική αποζημίωση στον Μοχάμεντ.

«Οι άνθρωποι αποδέχτηκαν ότι αυτό που συνέβη στην Νταϊάνα ήταν λάθος και, ως εκ τούτου, εφαρμόστηκαν νέες έννοιες της ιδιωτικής ζωής που ήταν ιστορικά ξένες προς εμάς», δήλωσε στο Time το 2017 ο Mark Stephens, ειδικός στο δίκαιο των μέσων ενημέρωσης στην εταιρεία Howard Kennedy.

Πριν από το θάνατο της πριγκίπισσας, οι νόμοι περί απορρήτου «δεν υπήρχαν, εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις», είπε. «Ιδιωτικότητα υπήρχε μόνο σε μέρη όπως το ιατρείο, το εξομολογητήριο, το συζυγικό κρεβάτι ή το κρεβάτι του θανάτου».

Μετά την τραγωδία, ωστόσο, ένας αναθεωρημένος κώδικας δεοντολογίας που εκδόθηκε από την Επιτροπή Καταγγελιών Τύπου έθεσε αυστηρά όρια στην αποδεκτή φωτογραφία παπαράτσι, προστατεύοντας την ιδιωτική ζωή των παιδιών σχολικής ηλικίας (συμπεριλαμβανομένων των Γουίλιαμ και Χάρι) και απαγορεύοντας τη χρήση φωτογραφικών μηχανών μεγάλου φακού για τη λήψη φωτογραφιών ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Αν και «εξακολουθεί να υπάρχει μια απρεπής κουλτούρα διείσδυσης στα μέσα ενημέρωσης» στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Time σημείωσε ότι «οι γραμμές μάχης έχουν επανασχεδιαστεί», με τη βασιλική οικογένεια να διεκδικεί το δικαίωμά της στην ιδιωτική ζωή κόβοντας την πρόσβαση των φωτογράφων ή απειλώντας να αναλάβει νομική δράση κατά του Τύπου.

«Υπάρχει κάτι τόσο μοναδικό στην Νταϊάνα, οπότε τείνουμε να επικεντρωνόμαστε πραγματικά σε αυτήν ως άτομο», λέει ο Chernock. Αλλά η Νταϊάνα απείχε πολύ από την πρώτη «βασιλική αδικημένη γυναίκα», όπως την αποκαλεί ο ιστορικός. Από την Άννα Μπολέυν, την απορριπτόμενη βασίλισσα των Τυδώρ που αποκεφαλίστηκε με εντολή του Ερρίκου Η ́, μέχρι την Καρολίνα του Μπράνσγουικ, η οποία αντιστάθηκε όταν ο σύζυγός της, Γεώργιος IV, προσπάθησε να τη χωρίσει το 1820, η βρετανική ιστορία είναι γεμάτη με ιστορίες γυναικών των οποίων η κακομεταχείριση από τους άνδρες προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από το κοινό. «Μερικά από τα έντονα συναισθήματα που αξιοποίησε η Νταϊάνα και που συνεχίζουμε να νιώθουμε σκεπτόμενοι τη ζωή και το θάνατό της, τα έχουμε δει σε διαφορετικές μορφές σε άλλες στιγμές», λέει ο Chernock.

Τελικά, εξηγεί ο Chernock, η Νταϊάνα «ήταν πραγματικά η πριγκίπισσα του λαού», ένα άτομο που βασίστηκε στην «ήπια δύναμη της βασιλικής οικογένειας για να διοχετεύσει το συναίσθημα, την αγάπη, την υποστήριξη, τη σύνδεση και τον ανθρωπισμό και είναι αυτή η διάσταση του ρόλου της που ήρθε στο προσκήνιο μετά το θάνατό της». 

 Πηγή: SmithsonianmagRelated...«The Crown» με πριγκίπισσα Νταϊάνα και Ντόντι Αλ Φαγέντ: Οι πρώτες εικόνεςΠριγκίπισσα Νταϊάνα: Ο Κάρολος απογοητεύτηκε με τη γέννηση του Χάρι, ήθελε κορίτσιΚάρολος ΙΙI: Ο άνθρωπος που μια ζωή προετοιμαζόταν να γίνει βασιλιάς
Keywords
crown, θανατος, οικογενεια, crown, aids, halo, trust, netflix, νέα, καλοκαιρι, γαλλια, φλερτ, west, morgan, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, playboy, harrods, bbc, khan, σεν, max, γιοτ, mercedes, paul, fiat, uno, κηδεία, δουκισσα, εταιρεία, howard, time, μυστικες δημοσκοπησεις, εθνος, εφημεριδες, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, δουκισσα νομικου, δημοσκοπηση, δραση, βασιλισσα ελισαβετ, khan, το θεμα, ακινητα, αστυνομια, αυτοκινητο, βραζιλια, γαμος, γυναικα, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ιος, κινητα, κινητα τηλεφωνα, λονδινο, περιοδος, ρωτησε, φλερτ, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, aids, bbc, fiat, time, uno, αγαπη, αιμα, αιτησεις, αλκοολ, αγκολα, ανθρωπος, αναμνησεις, αξιζε, αποζημιωση, απιστια, ατομο, ατυχημα, γεγονοτα, γινει, γουιλιαμ, δυναμη, δημοσιο, δειτε, δολωμα, εγινε, ειπε, υπαρχει, ελισαβετ, εξι, εποχη, επρεπε, εταιρεία, ετη, ευθυνη, ευνοια, ζωη, ζωης, ζωη μου, κηδεία, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υπομονη, καμερες, κυβερνηση, κλιση, λαθος, ληψη, λογια, ματια, μοιρα, μοντελα, μυαλο, μοχαμεντ, νυχτα, νοεμβριος, νομοι, ομαδα, παντα, οδηγηση, ορια, ουασιγκτον, οχηματα, οχημα, παιδια, παρισι, πεμπτη, πριγκιπας, πρωι, ριο, ριο ντε τζανειρο, ρις, ρολο, σαρδηνια, σεζον, σεναριο, σεν, συζυγο, συντομα, σειρα, σηραγγα, σιωπη, σκωτια, σχεδιο, τονι, υπηκοοτητα, φτερα, φορα, αγορια, δικαιωμα, επεισοδια, halo, howard, harrods, χωρα, εισβολη, κοπελα, καρδιες, καρδια, κρεβατι, λευκο, max, μεινει, morgan, netflix, νοσοκομειο, paul, ομαδες, σκηνη, trust, θεματα, ξεκινησε, γιοτ, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα