To Eurogroup θα περιμένει αλλά όχι για πολύ

Επιχείρηση προσέγγισης με την νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησαν από χθες οι εταίροι-δανειστές, με το πρώτο βήμα να γίνεται από την πλευρά του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντάισελμπλουμ σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί την Αθήνα με σκοπό να έχει τις πρώτες επαφές με το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόθεση του να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και τα περιθώρια προσέγγισης
μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο επικεφαλής του Eurogroup είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον “προωθούμενο” για νέο υπουργό Οικονομικών (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον Γιάννη Βαρουφάκη), η οποία διήρκεσε 15 λεπτά, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση για στενή συνεργασία.

Η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ αποτελεί μέρος του σχεδίου των εταίρων ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό σε μια προσπάθεια να καλύψουν το “χαμένο” χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο οι επαφές δεν θα περιοριστούν μόνο στην επίσκεψη Ντάισελμπλούμ και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον “προωθούμενο” ώς υπουργό Οικονομικών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας και παράλληλα οι εταίροι να αποκτήσουν ολοκληρωμένη άποψη για τις θέσης της νέας κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, τουλάχιστον προς το παρόν, οι δανειστές δεν θέλουν να πιέσουν τις καταστάσεις, με τον κ. Ντάισελμπλούμ να δηλώνει αμέσως μετά το χθεσινό Eurogroup ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση για να αναπτύξει τα σχέδιά της, χαρακτήρισε «απλές φήμες» τα περί παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου για έξι μήνες ή έως το τέλος του έτους και δήλωσε ότι η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας εξαρτάται από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Είχαμε πει ότι βλέπουμε θετικά μια ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή (ECCL) μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Τώρα όλα αυτά πάγωσαν και πρέπει να δούμε τις φιλοδοξίες της νέας κυβέρνησης», τόνισε.

Η “παγίδα” των εσόδων

Πάντως τόσο στους κόλπους των δανειστών όσο και στην ελληνική πλευρά επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με την πορεία των εσόδων. Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 12μηνο του έτους (http://www.huffingtonpost.gr/2015/01/26/oikonomia-proypologismos-_n_6546280.html?utm_hp_ref=oikonomia), επιβεβαίωσαν ότι τα έσοδα έχουν εκτροχιαστεί προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο σε σχέση με τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου.

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι εάν το επόμενο διάστημα δεν ανακοπεί η αρνητική πορεία των εσόδων, θα προκληθεί πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρνητική πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο. Αν και η απόκλιση από τους στόχους είναι μικρότερη σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η προεκλογική περίοδος “πάγωσε” τις πληρωμές φόρων, ενώ ταυτόχρονα αύξησε τις πληρωμές προς τρίτους εξαιτίας των υποχρεώσεων που δημιούργησε η εκλογική διαδικασία.
Keywords
Τυχαία Θέματα