To NATO προσκαλεί Σουηδία και Φινλανδία και χαρακτηρίζει «άμεση απειλή» τη Ρωσία

.

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Τετάρτη τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν σε μια από τις μεγαλύτερες μεταβολές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή τους ουδετερότητα.

Οι 30 σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έλαβαν την απόφαση στη σύνοδο της Μαδρίτης και επίσης συμφώνησαν να αντιμετωπίζουν τη Ρωσία

ως την «πιο σημαντική και άμεση απειλή στην ασφάλεια των συμμάχων», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της συνόδου.

«Σήμερα αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ» είπαν οι ηγέτες στο ανακοινωθέν τους, αφού η Τουρκία απέσυρε το βέτο της ως προς την ένταξή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Μάνος Καραγιάννης: Στρατιωτικοποίηση των νήσων για το καλό του ΝΑΤΟ

Η επικύρωση στα κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας πιθανότατα θα χρειαστεί μέχρι και έναν χρόνο, μα όταν γίνει, η Φινλανδία και η Σουηδία θα καλύπτονται από το Άρθρο 5 της Συμμαχίας (συλλογική άμυνα), που τις βάζει κάτω από την «ομπρέλα» του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.

«Θα διασφαλίσουμε πως είμαστε ικανοί να προστατεύουμε όλους τους συμμάχους, περιλαμβανομένων της Φινλανδίας και της Σουηδίας» είπε ο γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, οι σύμμαχοι προτίθενται να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Σκανδιναβία, πραγματοποιώντας περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις και ναυτικές περιπολίες στη Βαλτική.

Μετά από τετράωρες συνομιλίες στη Μαδρίτη την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τους ομολόγους του από τη Φινλανδία και τη Σουηδία σε μια σειρά μέτρων ασφαλείας που επέτρεψαν στις δύο χώρες να περάσουν το εμπόδιο του τουρκικού βέτο, που η Άγκυρα είχε προβάλει λόγω «προβληματισμών» της για τρομοκρατία.

«Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν: Δεν θα νικήσεις» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ σε ομιλία του.

Οι σύμμαχοί επίσης συμφώνησαν στο πρώτο νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ εδώ και μια δεκαετία. Η Ρωσία, που προηγουμένως χαρακτηριζόταν στρατηγικός εταίρος του ΝΑΤΟ, πλέον ορίζεται ως η κύρια απειλή προς τη Συμμαχία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «άμεση απειλή στον δυτικό τρόπο ζωής μας» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρου, αναφερόμενος στις ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου, όπως η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

.

Το εν λόγω έγγραφο σχεδιασμού επίσης αναφέρει την Κίνα για πρώτη φορά ως πρόκληση, θέτοντας τις βάσεις για να αρχίσουν οι σύμμαχοι να κάνουν σχεδιασμούς για την διαχείριση/ αντιμετώπιση της Κίνας, που μετατρέπεται από «καλοήθη» εμπορικό εταίρο σε ταχέως αναπτυσσόμενο ανταγωνιστή σε διάφορους τομείς, από την Αρκτική ως τον κυβερνοχώρο.

Αντίθετα με τη Ρωσία, ο πόλεμος της οποίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς στη Βαλτική για ενδεχόμενη επίθεση στην επικράτεια του ΝΑΤΟ, η Κίνα δεν αποτελεί αντίπαλο, είπαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ. Ωστόσο ο γγ της Συμμαχίας έχει επανειλημμένα καλέσει το Πεκίνο να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Στη σύνοδο το ΝΑΤΟ συμφώνησε να παρέχει ένα πακέτο μακροπρόθεσμης στήριξης στην Ουκρανία, επιπρόσθετα στα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν χορηγηθεί ήδη, υπό τη μορφή όπλων και οικονομικής βοήθειας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε πως θα συνεχίσουν να παρέχονται όπλα στο Κίεβο, που ζητά βοήθεια για να αντιμετωπίσει το ρωσικό πυροβολικό, ειδικά στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν αργά, σε έναν πόλεμο φθοράς.

«Το μήνυμα είναι: Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε- και να το κάνουμε εντατικά- για όσο χρειαστεί για να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να αμυνθεί» είπε ο Σολτς.

Στη Συμμαχία επίσης υπάρχει συμφωνία ως προς το ότι μεγάλοι σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και ο Καναδάς θα στείλουν εκ των προτέρων στρατεύματα, όπλα και εξοπλισμό στη Βαλτική και θα εντείνουν τις ασκήσεις. Το ΝΑΤΟ σκοπεύει επίσης να έχει μέχρι και 300.000 στρατιώτες έτοιμους για ανάπτυξη σε περίπτωση σύγκρουσης, στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

«Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα από τον πρόεδρο Πούτιν...ήταν πως ήταν κατά οποιασδήποτε περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ» είπε ο Στόλτενμπεργκ το βράδυ της Τρίτης. «Ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ. Τώρα ο Πούτιν αποκτά περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του».

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Γιατί δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να στραγγίζουμε τα ζυμαρικά μας στο νεροχύτηΤαυτότητα και δίπλωμα στο κινητό εντός Ιουλίου. Gov.gr: Όφελος 1,3 δισ. σε βάθος 5ετίαςΓιατί τα φλαμίνγκο στέκονται στο ένα πόδι
Keywords
Τυχαία Θέματα
NATO, Σουηδία, Φινλανδία, Ρωσία,NATO, souidia, finlandia, rosia