To Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει για έκτη χρονιά με ελεύθερη είσοδο για όλους

Το πρώτο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010. Τα φεστιβαλικά του βήματα, όμως, ξεκίνησαν το 2008 ως ενότητα προβολών του καταξιωμένου Φεστιβάλ «Πλατφόρμα Βίντεο» με στόχο να συστήσει στο κοινό φοιτητικές εθνογραφικές ταινίες και ανοίξει έτσι έναν διάλογο γύρω από την θέση και προοπτική του φιλμικού αυτού «είδους» αλλά και του κλάδου της Ανθρωπολογίας και του χώρου που ονομάζουμε Οπτική Ανθρωπολογία.

Αυτόνομη πλέον διοργάνωση, το
Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας διατηρεί την εκπαιδευτική του διάσταση, δίνοντας βήμα σε νέους κινηματογραφιστές, ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες για να αναδείξουν τη δουλειά τους, αναζητώντας παράλληλα τη συνέχεια της πορείας των νέων δημιουργών, αλλά και τις ρίζες του εθνογραφικού κινηματογράφου.

Φέτος, στην έκτη του χρονιά, ακολουθώντας την περσινή επιτυχημένη πρωτοβουλία να εισαγάγει μία θεματική ενότητα στο πρόγραμμα, προσκαλεί ως επιμελήτρια την ανθρωπολόγο Ειρήνη Αβραμοπούλου ενισχύοντας την εκπαιδευτική και αναστοχαστική διάσταση του εθνογραφικού κινηματογράφου μέσα από ταινίες, ομιλίες και ένα εργαστήριο.

Μεγάλη θεματική ενότητα του φετινού φεστιβάλ είναι η αναπαράσταση της επιθυμίας σε διαφορετικές περιόδους κρίσης.

Ημερίδα

Ο τρόπος με τον οποίο η «κρίση της αναπαράστασης» συνδέεται άμεσα με την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και υπαρξιακή κρίση που βιώνουν καθημερινά τόσοι άνθρωποι, αλλά και το πώς η επιθυμία για ζωή διασχίζει ένα μονοπάτι που την φέρνει αντιμέτωπη συνεχώς τόσο με την επιβίωση, την απώλεια, το πένθος και το θάνατο όσο και με τα όνειρα, την ελπίδα, τη διεκδίκηση και τη δημιουργία, θα εξεταστεί και μέσα από την ειδική ημερίδα που περιλαμβάνει το φεστιβάλ φέτος.

Τα ζητήματα αυτά θα αγγίξουν και θα αναπτύξουν οι Ιφιγένεια Αναστασιάδη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Υπατία Βουρλούμη (ΔΙΚΕΜΕΣ, Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών), Κώστας Γιαννακόπουλος (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου), Δήμητρα Μακρυνιώτη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και η Ανδριαννή Σιμάτη (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου).

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Exile Room, Αθηνάς 12, το Σάββατο 28/11 από τις 11 π.μ. ως τις 12 μ.μ.. Είσοδος ελεύθερη.

Masterclass

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο από τον κοινωνικό ανθρωπολόγο και σκηνοθέτη Mantas Kvedaravicius, το οποίο θα εστιάσει θεωρητικά στη σχέση και διάκριση μεταξύ εθνογραφικού φίλμ, ντοκιμαντέρ και ταινιών φαντασίας και στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάμερα ως μέσο και εργαλείο πολιτικής κινητοποίησης, φαντασίας και συναισθαντικότητας, προκαλώντας «κρίση στην αναπαράσταση». Επίσης, σε πρακτικό επίπεδο το εργαστήριο αυτό θα δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης των ταινιών, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους/ες 'πειραματίζονται' ήδη με το χώρο αυτό να συζητήσουν τα σχέδιά τους.

Το masterclass θα πραγματοποιηθεί στο Exile Room, Αθηνάς 12, το Σάββατο 28/11 από τις 4 μ.μ. ως τις 5:30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Το 6ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 και 29 Νοεμβρίου.
Η είσοδος στις προβολές, που θα γίνουν στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι), είναι δωρεάν.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού &Αθλητισμού.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα