To λάθος στη ρύθμιση του καλοριφέρ που εκτοξεύει στα ύψη τον λογαριασμό θέρμανσης
Η αξιοποίηση όλων των ρυθμίσεων του καλοριφέρ μας βοηθά να διατηρούμε υπό έλεγχο τους λογαριασμούς της θέρμανσης. Πρόσφατα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Which σε ένα πολύ χρηστικό ρεπορτάζ, διαπιστώθηκε ότι αν διατηρούμε τη ρύθμιση του θερμοστάτη σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας, ακόμη και αν έχουμε τα σώματα θέρμανσης απενεργοποιημένα, ενδέχεται να σπαταλάμε χρήματα σε καύσιμο, χωρίς καν να απολαμβάνουμε τη ζεστασιά.
Ο θερμοστάτης είναι αυτός που ρυθμίζει πότε λειτουργεί ο λέβητας και πότε όχι. Ωστόσο, εάν δεν τον ρυθμίσουμε σωστά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Which, το να έχουμε τον θερμοστάτη μας ρυθμισμένο σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας, ενώ το σώμα θέρμανσης που βρίσκεται κοντά του είναι απενεργοποιημένο, μας είναι εντελώς άχρηστο. Και αυτό γιατί οι κεφαλές του καλοριφέρ θα εμποδίσουν τη ροή του ζεστού νερού να εισέλθει στο απενεργοποιημένο σώμα θέρμανσης. Έτσι, η ενέργεια που έχει δαπανηθεί προκειμένου ο λέβητας να ζεστάνει νερό για το σύστημα της κεντρικής θέρμανσης πηγαίνει χαμένη. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που εξαρτάται από τον θερμοστάτη του δωματίου και είναι σχετικά εύκολο να ρυθμιστεί.
Η λειτουργία του λέβητα είναι να τροφοδοτεί με ζεστό νερό το καλοριφέρ για όσο διάστημα ορίζει ο θερμοστάτης ότι πρέπει να είναι ενεργοποιημένος. Εάν ο θερμοστάτης έχει ρυθμιστεί στους 20°C, αλλά βρίσκεται σε ένα δωμάτιο όπου τα καλοριφέρ είναι απενεργοποιημένα, τότε ο θερμοστάτης μας θα συνεχίσει να «ζητά» από τον λέβητα να ζεσταίνει νερό, ενώ τα καλοριφέρ δεν θα «δέχονται μέσα τους» το ζεστό νερό που κυκλοφορεί γύρω από το σπίτι μας.
Πώς θα ρυθμίσουμε σωστά τον θερμοστάτη και την κεντρική θέρμανσηAρχικά οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι ο θερμοστάτης βρίσκεται στο δωμάτιο που επιθυμούμε να είναι πιο ζεστό και ότι τα θερμαντικά σώματα που βρίσκονται κοντά του έχουν τη δυνατότητα να θερμανθούν πλήρως. Ιδανικά, το σώμα θέρμανσης που βρίσκεται πιο κοντά στον θερμοστάτη θα πρέπει να είναι πλήρως ενεργοποιημένο, έτσι ώστε η θερμοκρασία στο συγκεκριμένο δωμάτιο να ανέβει γρήγορα και στη συνέχεια, ο θερμοστάτης να δώσει σήμα στον λέβητα να απενεργοποιηθεί και πάλι.
Εν τω μεταξύ, εάν στο σπίτι μας υπάρχουν δωμάτια που δεν χρειάζεται να θερμανθούν, μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλότερες ρυθμίσεις κεφαλής. Με αυτό τον τρόπο ο λέβητας θα σβήσει όταν ο κύριος χώρος μας αγγίξει τη θερμοκρασία που επιθυμούσαμε, ενώ τα δωμάτια που χρησιμοποιούμε λιγότερο δεν θα έχουν θερμανθεί εξίσου. Ωστόσο, η ρύθμιση των καλοριφέρ στα κενά δωμάτια σε χαμηλές ρυθμίσεις αρκεί προκειμένου να αποτρέψει τυχόν ζημιές από την υγρασία.
Πώς οι θερμοστατικές κεφαλές μας εξοικονομούν χρήματαΔεδομένου ότι κάθε χώρος ενός κτιρίου είναι τελείως ξεχωριστός με διαφορετικές θερμικές απαιτήσεις, ο πιο απλός τρόπος αυτονόμησης των χώρων με σώματα είναι οι θερμοστατικές κεφαλές.
Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά την ροή του ζεστού νερού βάσει της θερμοκρασίας του συγκεκριμένου χώρου. Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, την στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν. Έτσι όταν το σπίτι μας περιέλθει σε θερμική ισορροπία θα λειτουργεί μικρότερο μέρος του συνολικού συστήματος επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση καυσίμου που μπορεί να φτάσει και το 30%.
Κλείνοντας μερικά σώματα θέρμανσης εξοικονομούμε ενέργεια, καθώς η θερμότητα κατευθύνεται καλύτερα προς τα δωμάτια όπου θέλουμε να αυξήσουμε τη θερμοκρασία χωρίς να σπαταλάμε θερμότητα σε καλοριφέρ σε άδεια δωμάτια.
Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκατεστημένα συστήματα που δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες του λέβητα, οπότε αν προχωρήσουμε σε συντήρηση του λέβητά, αξίζει πρώτα να ρωτήσουμε τον μηχανικό μας εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.
Οι πιο στοιχειώδεις ρυθμίσεις του λέβητα είναι το on και off. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές επιπλέον λειτουργίες που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση ενός συστήματος θέρμανσης:
Προσαρμογή της θερμοκρασίας ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιούΟρισμένοι λέβητες δεν λειτουργούν με την ίδια δυναμική κάθε φορά που είναι αναμμένοι. Αντιθέτως, ρυθμίζουν αυτόματα τη θερμοκρασία ανάλογα με το πόση θερμότητα χρειάζεται το σπίτι μας. Για παράδειγμα, οι λέβητες και οι θερμοστάτες που είναι συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο όπως το OpenTherm, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια όταν απαιτείται μόνο μια μικρή δόση θέρμανσης.
Ρύθμιση της θερμοκρασίας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκεςΟρισμένοι θερμοστάτες χρησιμοποιώντας έναν εξωτερικό αισθητήρα μπορούν και αντιλαμβάνονται τί καιρό κάνει έξω. Με αυτό τον τρόπο καθορίζουν πόση θερμότητα χρειάζεται να παρέχει ο λέβητας. Δηλαδή, λιγότερη τις ζεστές μέρες και περισσότερη κατά τη διάρκεια των πραγματικά κρυών ημερών.
Έξυπνη τεχνολογίαΟι έξυπνοι θερμοστάτες και οι κεφαλές καλοριφέρ επιτρέπουν αυτοματοποιημένο προγραμματισμό και λειτουργίες όπως η ανίχνευση ανοιχτού παραθύρου, η οποία απενεργοποιεί τη θέρμανση μας εάν αισθανθεί ότι το καύσιμό μας πάει χαμένο.
Πηγή: which
Πριν φύγετε...Η τάση της εβδομάδας: H μπότα πάνω από το γόνατο στην ντουλάπα της σύγχρονης ηρωίδαςΤο μεγάλο λάθος που κάνουμε την ώρα του ντους εκτοξεύοντας τον λογαριασμό του ρεύματοςΜούχλα και υγρασία: Ο αντίκτυπός τους στην υγεία μας είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι νομίζαμε- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιον θεωρούν ισχυρότερο «παίκτη» στη ΝΔ για τη «μετα-μητσοτάκη» εποχή
- Βρέχει 50ευρα κι εμείς κρατάμε ομπρέλα
- Ιδού ο αρχιτιμωρός της Κιβωτού
- Survivor All Star: Ο Στάθης Σχίζας «τελείωσε» τον Ντάνο με μια ατάκα
- Maestro: Η σκηνή που «πάγωσε» το αίμα των χρηστών του Twitter – Από Ταραντίνο μέχρι «10η εντολή» και Χάνιμπαλ
- The Voice: Η καλόγρια που κέρδισε άλλαξε ζωή και έγινε σερβιτόρα - Η απίστευτη μεταμόρφωση
- Κορωνοϊός: Η σοβαρή διαταραχή που μπορεί να εκδηλωθεί έως και έξι μήνες αργότερα
- «Έχω καρκίνο. Μη μου πεις ότι λυπάσαι»: Ένα γράμμα από μια γυναίκα που έφυγε από τη ζωή
- Πώς μια βίλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (με νοικάρη τον Καμμένο) πουλήθηκε 1,1 εκ. ευρώ, η γρουσουζιά που έσπασε στην Ελλάκτωρ και το διαζύγιο στην Τρ. Αττικής
- Τα γκάλοπ, οι μύθοι, οι αλήθειες και… «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αρχαίο χρυσό νόμισμα αποδεικνύει ότι «ψεύτικος» Ρωμαίος αυτοκράτορας ήταν τελικά αληθινός
- Ο Eλον Μασκ ανακοίνωσε την παροχή «αμνηστίας» σε αποκλεισμένους χρήστες του Twitter
- To λάθος στη ρύθμιση του καλοριφέρ που εκτοξεύει στα ύψη τον λογαριασμό θέρμανσης
- Τι κάνουν Ρώσοι και Ουκρανοί μετά τη ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα
- Τεξανή έβαλε φωτιά στο σπίτι του φίλου της γιατί τον ζήλευε και τον ενημέρωσε μέσω FaceTime
- Τα Παραμύθια του Χόφμαν: Ο Κριστόφ Βαρλικόσφκι στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ
- Γιώργος Σταματόπουλος: "Αναδιατάξεις και Παραλληλίες"
- Γιατί τα χρώματα στο φανάρι είναι κόκκινο, πράσινο και πορτοκαλί
- Παρελκυστική η συζήτηση για το πλαφόν
- Λουσαΐλ: Η πόλη που χτίστηκε ειδικά για το Μουντιάλ του Κατάρ
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- To λάθος στη ρύθμιση του καλοριφέρ που εκτοξεύει στα ύψη τον λογαριασμό θέρμανσης
- Αρχαίο χρυσό νόμισμα αποδεικνύει ότι «ψεύτικος» Ρωμαίος αυτοκράτορας ήταν τελικά αληθινός
- Τα Παραμύθια του Χόφμαν: Ο Κριστόφ Βαρλικόσφκι στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ
- Γιώργος Σταματόπουλος: "Αναδιατάξεις και Παραλληλίες"
- Τεξανή έβαλε φωτιά στο σπίτι του φίλου της γιατί τον ζήλευε και τον ενημέρωσε μέσω FaceTime
- Το αρχαιότερο γεύμα στον κόσμο, ηλικίας 550 εκατομμυρίων ετών
- Γιατί τα χρώματα στο φανάρι είναι κόκκινο, πράσινο και πορτοκαλί
- Λουσαΐλ: Η πόλη που χτίστηκε ειδικά για το Μουντιάλ του Κατάρ
- Τι κάνουν Ρώσοι και Ουκρανοί μετά τη ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα
- Παρελκυστική η συζήτηση για το πλαφόν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαριέττα Χρουσαλά: "Δεν ήταν εύκολη απόφαση να αφήσω την τηλεόραση"
- Δώρο Χριστουγέννων για ανέργους: Πότε ξεκινά η επιβολή του επιδόματος
- Επίδομα θέρμανσης: Στις 21 Δεκεμβρίου η πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα το νέο ραντεβού με την ανακρίτρια – Ζητά ξανά αναβολή
- Τα γκάλοπ, οι μύθοι, οι αλήθειες και… «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»
- Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν τελικά το χριστουγεννιάτικο επίδομα [οδηγός]
- Πώς βλέπουν στο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις τρεις τελευταίες έρευνες
- Τον μαθητή Γιώργο Μελίστα τίμησε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας
- ΕΣΥ: Πώς το νομοσχέδιο Γκάγκα θα αυξήσει το «μαύρο» χρήμα στα νοσοκομεία - Mε οδηγό... τα φακελάκια