To νέο μαχητικό που (ίσως) σκέφτεται να πάρει η Τουρκία: H «ταυτότητα» του Eurofighter Typhoon, πώς συγκρίνεται με τo Rafale
Με το θέμα της προμήθειας νέωνF-16 για την πολεμική της αεροπορία και του εκσυγχρονισμού υπαρχόντων να κινείται με βραδείς ρυθμούς, η Τουρκία φαίνεται να τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο φημολογίες που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν καιρό πριν, για μια πιθανή προμήθεια μαχητικών τύπου Eurofighter Typhoonως τρόπον τινά «ενδιάμεση λύση», μέχρι την ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού TF-X, στην οποία έχει «ποντάρει» η Τουρκία μετά την εκδίωξή της από το πρόγραμμα των F-35.
Πρόσφατο άρθρο στη φιλοκυβερνητική Daily Sabah
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι η αμερικανική κυβέρνηση τους ενθάρρυνε να κάνουν αίτημα για ταF-16 (40 νέα και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για ήδη υπάρχοντα) και θεωρείται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι υπέρ, ωστόσο μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με το Middle East Eye, άτομα με γνώση πάνω στο θέμα λένε ότι ίσως το αίτημα να περάσει από το Κογκρέσο μετά τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δε θα ήθελε να φανεί σαν να κάνει χάρες στην κυβέρνηση Ερντογάν. Οι πρόσφατες τουρκικές απειλές για πολεμική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και η αρνητική στάση της Τουρκίας ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ περιπλέκουν το ζήτημα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να πουλήσει Typhoon στην Τουρκία εδώ και καιρό» είπε ο Οζγκούρ Εκσί, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας TurDef.com. «Η Ιταλία, ως μέλος της κοινοπραξίας, προσπάθησε επίσης πριν από μια δεκαετία, μα δεν κατάφερε να πείσει τους Τούρκους τότε, που ήταν εστιασμένοι στην απόκτηση του αμερικανικού εξοπλισμού».
Στο δημοσίευμα της Daily Sabah το Eurofighter παρουσιαζόταν ως ένα αεροσκάφος που έχει «αποδείξει την αξία του» και από το 1994 που έκανε την παρθενική του πτήση και μετά εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται, συνδυάζοντας προηγμένα χαρακτηριστικά που θα έδιναν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Ερωτηθείς για μια πιθανή συμφωνία για πώληση του μαχητικού στην Τουρκία, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας είπε πως «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός φίλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τακτικά συζητήσεις με την Τουρκία για συνεργασία δυνατοτήτων, όπως έχουμε παρόμοιες συζητήσεις και με άλλους συμμάχους».
Σημειώνεται πως μια τέτοια συμφωνία θα χρειαζόταν να εγκριθεί και από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Ως προς τη δυνατότητα ενσωμάτωσής του στο τουρκικό οπλοστάσιο, είναι κάτι που θα χρειαστεί χρόνο, ωστόσο είναι εύκολη συγκριτικά με αυτό που θα ίσχυε για ένα μη ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος. Επίσης, κατά τον Εκσί η Τουρκία θα έπρεπε να αποκτήσει κάποια αναβαθμισμένη έκδοση, όπως η Tranche 3A ή 4, αλλιώς θα χρειάζονταν επιπλέον εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού.
Ως προς τον αριθμό των μαχητικών που θα αγόραζε η Τουρκία, έχουν υπάρξει αναφορές για σκέψεις περί 80 αεροσκαφών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στενές σχέσεις στον χώρο της άμυνας μέσω του ΝΑΤΟ και υπάρχει βιομηχανική συνεργασία. Η Rolls Royce και η Kale, τοπικός εταίρος της, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο ως προς τον κινητήρα του TF-X, ενώ η βρετανική BAE Systems συνεργάζεται και αυτή με την Turkish Aerospace Industries στην ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού.
Η «ταυτότητα» του Eurofighter TyphoonΣτην ιστοσελίδα της RAF το Typhoon FGR.Mk4 περιγράφεται ως ένα «πολύ ικανό και εξαιρετικά ευέλικτο μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενεάς, ικανό για χρήση το πλήρες εύρος των αεροπορικών επιχειρήσεων. Σε ρόλο αέρος- αέρος μπορεί να χρησιμοποιεί πυραύλους μικρού βεληνεκούς ASRAAM και τους πολύ μεγάλου βεληνεκούς Meteor (που εξοπλίζουν και τα ελληνικά Rafale). Σε ρόλο αέρος-εδάφους είναι συμβατό με κατευθυνόμενες βόμβες Enhanced Paveway II και IV και πυραύλους Brimstone και Storm Shadow. Διαθέτει πυροβόλο των 27 χιλιοστών, είναι δικινητήριο και η μέγιστη ταχύτητά του είναι Μαχ 1,8.
Χρησιμοποιείται από Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ισπανία. Όσον αφορά στη χρήση του σε πολεμικές επιχειρήσεις, το Eurofighter Typhoon έχει δει χρήση σε Λιβύη, Συρία και Υεμένη, ενώ περιπολεί και στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.
Συγκριτικά με το Rafale, πρέπει να σημειωθεί πως τα δύο αεροσκάφη είναι σχετικά παρόμοιας φιλοσοφίας. Το Eurofighter Typhoon έχει κάπως καλύτερες πτητικές επιδόσεις, ωστόσο το Rafale (που έχει κάπως πιο «συντηρητικό» σχεδιασμό, κάτι που συνεπάγεται και μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και μεγαλύτερη εμβέλεια) είναι φθηνότερο και με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας/ συντήρησης, με έμφαση στη μεταφορά οπλικού φορτίου και τα πολύ καλά επίπεδα ελέγχου/ ευελιξίας ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες (κάτι που το καθιστά ικανότερο σε κλειστή αερομαχία). Tο Typhoon, από πλευράς του, εστιάζει στις μέγιστες επιδόσεις σε μεγάλο ύψος και στην ευελιξία σε μεγάλες ταχύτητες. Και τα δύο έχουν κάποια χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας, μα κανένα δεν είναι stealth, ενώ το Rafale θεωρείται γενικότερα ελαφρώς πιο «πολύπλευρο» ως μαχητικό (λόγω και ιδιαίτερης έμφασης στον ρόλο αέρος- εδάφους). Ως προς τα ηλεκτρονικά τους συστήματα και τα ραντάρ τους, εξαρτάται από την έκδοση, αλλά σε γενικές γραμμές θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντίστοιχων/ παρεμφερών δυνατοτήτων.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...«Ανεπιθύμητο» το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου, πάει για διάλυσηΑπώλεια βάρους: οκτώ πράγματα που δείχνουν πόσο γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματαΚαλίνινγκραντ: Γιατί η Ρωσία κατέχει ακόμα ένα μικρό κομμάτι της Γερμανίας (βίντεο)- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Αυξάνεται το ιικό φορτίο σε εννέα περιοχές – Η πόλη με εκτίναξη 237%
- Φρίκη με την Μαλένα: Τα «κρυφά» σημάδια που αποκαλύπτουν τη δολοφονία της - «Χτυπιόταν για πολλά λεπτά»
- Άνοιξε η πλατφόρμα για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - Μπείτε ΕΔΩ για αίτηση με ΑΦΜ
- Δήμητρα Πισπιρίγκου: Πάνω από 3,5 ώρες στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ – «Είναι ψύχραιμη και πανέτοιμη»
- Καταπέλτης ο Δασκαλάκης για την Πισπιρίγκου: «Αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι δολοφόνησε και τα τρία μας παιδιά»
- Καιρός: Έρχεται καύσωνας και μετά... ψυχρό μέτωπο -Αναλυτική πρόγνωση
- Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που καθυστερεί τη νόσηση κατά 5 χρόνια
- Θύρα 13: «Αφήνουμε τα πάντα στη σκιά του χθες για το καλό του συλλόγου»
- Ελένη Μενεγάκη σε Ουγγαρέζο: «Αν υπάρχει εκπομπή για κάποιον από εσάς, δεν θα σας κόψω την τύχη»
- Γιατί οι ξένοι θέλουν πισίνα και όχι θάλασσα τα καλοκαίρια στην Ελλάδα;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- To νέο μαχητικό που (ίσως) σκέφτεται να πάρει η Τουρκία: H «ταυτότητα» του Eurofighter Typhoon, πώς συγκρίνεται με τo Rafale
- Μουσείο Ακρόπολης: Σχεδόν 1 εκατ. οι επισκέπτες τη χρονιά που πέρασε
- Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας, από ΕΛΙΤΟΥΡ και αεροδρόμιο Αθηνών
- Καιρός: Κύμα ζέστης έως την Πέμπτη
- Η σταρ της world music Γιασμίν Λεβί για μία συναυλία στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- To νέο μαχητικό που (ίσως) σκέφτεται να πάρει η Τουρκία: H «ταυτότητα» του Eurofighter Typhoon, πώς συγκρίνεται με τo Rafale
- Η σταρ της world music Γιασμίν Λεβί για μία συναυλία στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο
- Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας, από ΕΛΙΤΟΥΡ και αεροδρόμιο Αθηνών
- Μουσείο Ακρόπολης: Σχεδόν 1 εκατ. οι επισκέπτες τη χρονιά που πέρασε
- Καιρός: Κύμα ζέστης έως την Πέμπτη
- Μεγάλη φωτιά στο Ηράκλειο
- Σε έξαρση ο κορονοϊός: 12.537 νέα κρούσματα και 14 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Άνοδος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας την Τετάρτη
- Το τελευταίο «αντίο» στη Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ελένη Μενεγάκη σε Ουγγαρέζο: «Αν υπάρχει εκπομπή για κάποιον από εσάς, δεν θα σας κόψω την τύχη»
- Κορονοϊός: Αυξάνεται το ιικό φορτίο σε εννέα περιοχές – Η πόλη με εκτίναξη 237%
- Τζανάκης: Πάνω από 15.000 τα πραγματικά κρούσματα
- Το χρηματιστήριο μάζεψε στο τέλος κέρδη και έκλεισε με άνοδο 1,07%
- Θεσσαλονίκη: Συναυλία στο Ανάκτορο Γαλερίου - Σε ρόλο αφηγητή ο Ζέρβας
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Η δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης πάσχει» – Ερώτηση για «κρυφά χρέη»
- Αναβαθμίζονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού
- Η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα κάνει ντεμπούτο στη βρετανική Vogue (Video)
- Με άνοδο 1,07% έκλεισε το Χρηματιστήριο