To Ωνάσειο Eθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο είναι το μεγάλο δώρο ζωής σε εκατοντάδες ανθρώπους

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην τελετή για την θεμελίωση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, ασθενείς αλλά και απλοί πολίτες βρέθηκαν εκεί για να στείλουν σύσσωμοι ένα μήνυμα: «Η δωρεά οργάνων μπορεί να σώσει -και έχει σώσει- εκατοντάδες

ζωές». Αρκεί μόνο η πρωτοβουλία της οικογένειας ενός ανθρώπου που έχει φύγει από τη ζωή αλλά και η επαρκής στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στις οποίες γίνεται η διαδικασία της μεταμόσχευσης.

Το Κέντρο, που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της Υγείας στη Ελλάδα και να δώσει νέα πνοή στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, η οποία παραμένει ουραγός στην Ευρώπη, ξεκινά άμεσα να κατασκευάζεται δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικο Κέντρο.

Το κόστος του έχει προϋπολογιστεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, 30 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του. Το συνολικό οικοδόμημα θα είναι έκτασης 7.000 τ.μ., θα εκτείνεται σε 4 ορόφους, θα διαθέτει 47 νέες κλίνες, από τις οποίες 33 αποκλειστικά για παιδιά. Οι 12 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, εκ τον οποίων 5 αποκλειστικά για βρέφη.

Στο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα γίνονται μεταμοσχεύσεις για όλα τα συμπαγή όργανα (κυρίως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας), ενώ θα λειτουργεί και αυτόνομη παιδιατρική μονάδα μεταμοσχεύσεων. Όσοι θα στελεχώσουν το Κέντρο θα μπορούν με υποτροφία να εξειδικευτούν στις μεταμοσχεύσεις, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται ήδη με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα στη Βιέννη και το Βατικανό.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ, H. Kluge και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ένα νοσοκομείο για όλους

Κατά την τελετή, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο νοσοκομείο με στόχο τις μεταμοσχεύσεις με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σαν να πήγαιναν σε οποιαδήποτε δημόσιο νοσοκομείο. Δημιουργούμε μια καρδιά μέσα στην καρδιά. Μια μονάδα μεταμόσχευσης μόνο για τα παιδιά. Φιλοδοξούμε να γίνει ένα από τα πρώτα ψηφιοποιημένα νοσοκομεία της χώρας. Αναζητούμε τη συμμαχία του αλτρουισμού για τη δωρεά οργάνων που θα μας πάει μπροστά».

«Χρειάζονται δότες, σύστημα και διαδικασία»

«Χρειάζονται και δότες και σύστημα και διαδικασία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκπόνηση ενός συστήματος μεταμοσχεύσεων «που θα εξασφαλίσει την πολιτεία με έναν ασφαλή οδηγό ανάπτυξης». «Στην προσπάθεια που εγκαινιάσαμε έχουμε αντίπαλο τον πολύ μικρό διαθέσιμο αριθμό μοσχευμάτων. Είναι απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση και πρέπει να αναστραφεί. Θα το αλλάξουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα προχωρήσουμε στην διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμου Μεταμοσχεύσεων», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος και στάθηκε ιδιαίτερα στον εμπλουτισμό του μητρώου δωρητών. Όπως παρατήρησε, το κράτος θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ στο μητρώο θα εγγραφούν και οι βουλευτές.

Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τα λόγια του Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος έχει περιγράψει τον δικό του αγώνα, υπογραμμίζοντας πως όλες τις πολιτικές διαφορές τις σκεπάζει το μεγάλο ζητούμενο της ζωής και της υγείας του συνανθρώπου. «Είναι η συγκλονιστική εμπειρία ενός πολιτικού μου αντιπάλου, του Δημήτρη Στρατούλη. Χαιρετίζω τη διακομματικά παρουσία όλων των κομμάτων, οι διαφορές μας δεν μπορεί να είναι πολιτικές. Όλες τις διαφορές τις σκεπάζει το μέγα ζητούμενο της ζωής και της υγείας του συνανθρώπου. Αυτό πρέπει να μας ενώνει παντού και πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος συνολικά στο έργο του Ιδρύματος Ωνάση, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στην ελληνική κοινωνία συγκλίνουν τρία ρεύματα με βαθιές ρίζες: Αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης της κοινωνίας των πολιτών, η προθυμία της πολιτείας να συνεργαστεί με ιδιώτες και ιδρύματα εκεί που οι κρατικές δομές δεν επαρκούν, και μία παράδοση εθνικής ευεργεσίας.

«Σε αυτήν την ξεχωριστή παράδοση εγγράφεται και η παράδοση του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. Ο Ωνάσης αφιέρωσε τη μισή του περιουσία σε κοινωφελείς σκοπούς. Το όραμά του συνεχίζουν πανάξια οι άνθρωποι του Ιδρύματος, συνδέοντάς το πάντα με τις ανάγκες των καιρών και προδίδοντας περιεχόμενο σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς στνη υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Αρκεί να θυμηθούμε πόσα Ελληνόπουλα χωρίς οικονομικά μέσα ξεκίνησαν με υποτροφίες του Ιδρύματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τα συγχαρητήριά του για τη δημιουργία του Ωνάσειου Κέντρου Μεταμοσχεύσεων. Έναν πυλώνα, όπως τον χαρακτήρισε, ολιστικής προσέγγισης ενός σοβαρού και σύνθετου προβλήματος, που ξεκινά από τη μαζική δωρεά οργάνων και φτάνει στις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις μίας επέμβασης όπως είναι η μεταμόσχευση.

Ουραγός στις μεταμοσχεύσεις η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις. Κι ενώ την τελευταία 15ετία έχουν καταγραφεί και ορισμένες εξαιρέσεις, οφείλονται σε τυχαία περιστατικά που ευαισθητοποίησαν παροδικά τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΜ, πέρυσι ήταν μια κακή χρονιά για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν μόλις 4,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (45 δότες συνολικά) και πραγματοποιήθηκαν 103 μεταμοσχεύσεις οργάνων από πτωματικούς δότες. Φέτος, από τις αρχές του έτους έως και χθες είχαν καταγραφεί 53 δότες (4,8 ανά εκατ. πληθυσμού) και είχαν διενεργηθεί 140 μεταμοσχεύσεις οργάνων από πτωματικούς δότες. Τις καλύτερες «επιδόσεις» στις μεταμοσχεύσεις είχε η Ελλάδα το 2008 με 8,9 δότες ανά εκατ. πληθυσμού, χρονιά που, στον συγκεκριμένο τομέα, σημαδεύτηκε από την περιπέτεια υγείας και τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου αλλά και τη συγκινητική δωρεά οργάνων του Αυστραλού τουρίστα που δολοφονήθηκε στη Μύκονο.

Οι εκπρόσωποι των φορέων καταδεικνύουν ως μία από τις βασικές αιτίες του προβλήματος την ανεπάρκεια κλινών και προσωπικού στις ΜΕΘ. Στην χώρα μας άλλωστε, μόλις το 2% των νοσοκομειακών κλινών είναι σε ΜΕΘ όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται από 8% έως 12%. Επιπλέον, για κάθε κλίνη εντατικής αντιστοιχούν μόλις 2,5 νοσηλευτές, όταν στην Ε.Ε. αντιστοιχούν έξι. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι πως με αυτό το ελάχιστο προσωπικό, οι ΜΕΘ δεν είναι δυνατόν να συνεισφέρουν ούτε στην αναζήτηση, ούτε στην διατήρηση των δυνητικά δοτών.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ζωή σε αναμονή: Πώς είναι να περιμένεις ένα μόσχευμα για χρόνια Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων μεταμοσχεύσεων στη Βουλγαρία
Keywords
Τυχαία Θέματα