«What if?»: Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν Σύμμαχοι και Σοβιετικοί είχαν πάει σε πόλεμο το 1945
Τα «what if» σενάρια εναλλακτικής ιστορίας πάντα έχουν τη δική τους γοητεία, και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι αυτό του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, με μια σύγκρουση μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Δύσης. Δεδομένου ότι ο Ψυχρός Πόλεμος κράτησε δεκαετίες, το σενάριο αυτό θα μπορούσε να πάρει πολλές μορφές, ανάλογα με τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα λάμβανε χώρα (και το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έφτασαν πολύ κοντά στον Αρμαγεδδώνα αρκετές φορές ανά τα χρόνια) – και μία από αυτές είναι το ενδεχόμενο μιας σύρραξης το 1945,
Το σενάριο αυτό αποτελεί το αντικείμενο βίντεο στο κανάλι Binkov’s Battlegrounds στο YouTube, που ασχολείται με υποθετικά σενάρια και ερωτήματα στρατιωτικής φύσης. Η (ανησυχητική) αλήθεια είναι πως Δύση και Ανατολή λάμβαναν όντως πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο: Ο στρατηγός Πάτον θεωρούσε τον Κόκκινο Στρατό ως απόλυτα υπαρκτή και σοβαρή απειλή, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουΐνστον Τσώρτσιλ, είχε εισηγηθεί την «Operation Unthinkable», που εξέταζε το ενδεχόμενο ενός προληπτικού πλήγματος από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εναντίον των Σοβιετικών στη Δρέσδη (το σχέδιο απορρίφθηκε λόγω μεγάλης θεωρούμενης σοβιετικής αριθμητικής υπεροχής- γενικότερα οι Βρετανοί εκτιμούσαν πως σε περίπτωση σύγκρουσης οι Σοβιετικοί θα μπορούσαν να κυριεύσουν όλη την Ευρώπη πλην της Βρετανίας).
Στο βίντεο παρουσιάζονται οι δυνάμεις που υπήρχαν και από τις δύο πλευρές στα ευρωπαϊκά θέατρα επιχειρήσεων το καλοκαίρι του 1945 (για τους Συμμάχους περίπου 6 εκατ. στρατιώτες και για την ΕΣΣΔ 6-7 εκατ. στρατιώτες, με τους Σοβιετικούς να έχουν υπεροχή σε τεθωρακισμένα και πυροβολικό και τους Συμμάχους υπερέχουν σημαντικά σε αεροσκάφη και ναυτικές δυνάμεις- ειδικά στο ναυτικό, η υπεροχή των Συμμάχων ήταν συντριπτική).
Όσον αφορά στην έκβαση μιας τέτοιας σύγκρουσης, όπως αναφέρεται στο βίντεο σε πρώτη φάση το πλεονέκτημα θα πήγαινε στον επιτιθέμενο, ειδικά σε περίπτωση αιφνιδιασμού. Τους πρώτους μήνες οι επιχειρήσεις θα επικεντρώνονταν στη Γερμανία, με τους Σοβιετικούς να επιδιώκουν να απωθήσουν τους Συμμάχους πίσω στη Γαλλία- και από εκεί και πέρα ενδεχομένως να εξέταζαν το ενδεχόμενο εισβολής στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Από την άλλη πλευρά, μια γρήγορη και αποφασιστική επίθεση των Συμμάχων, ενδεχομένως υπό την ηγεσία του Πάτον, θα μπορούσε ίσως να βγάλει τους Σοβιετικούς από τη Γερμανία, και ίσως από την Πολωνία. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους, οι δυνάμεις των Συμμάχων στην Ιταλία θα αργούσαν πολύ να φτάσουν στη Γερμανία, οπότε είναι πιθανότερο να λάμβανε χώρα μια επίθεση μέσω Αυστρίας.
Σε κάθε περίπτωση, εάν οι Σοβιετικοί έφταναν στη Γαλλία, και πάλι οι Σύμμαχοι θα είχαν ναυτική και αεροπορική υπεροχή χάρη στους ισχυρούς τους στόλους και τις αεροπορικές βάσεις σε Βρετανία, Νορβηγία, Ιταλία και νότια Γαλλία, οπότε οι πιθανότητες μιας αποφασιστικής σοβιετικής νίκης μειώνονταν όσο πλησίαζαν στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα. Αντίστοιχα, εάν οι Σύμμαχοι απωθούσαν τους Σοβιετικούς από την Πολωνία, θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με έναν μακρύ πόλεμο φθοράς και μια ενδεχόμενη εισβολή στην ίδια την ΕΣΣΔ- και το πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο φάνηκε από την ίδια τη γερμανική εισβολή.
Ένας παράγοντας επίσης που αξίζει προσοχής είναι το ενδεχόμενο προσεταιρισμού των γερμανικών δυνάμεων από τους Συμμάχους (το Γ′ Ράιχ θεωρούσε την ΕΣΣΔ ως πολύ μεγαλύτερη απειλή), αλλά αυτό από μόνο του εγκυμονούσε κινδύνους, δεδομένου του μακροχρόνιου πολέμου.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο χρήσης ατομικών όπλων, το αμερικανικό οπλοστάσιο μπορεί να ήταν ακόμα στην αρχή του (με δύο βόμβες να έχουν ριχτεί στην Ιαπωνία και μια τρίτη να συναρμολογείται) ωστόσο πολλές ακόμα να ετοιμάζονται να εισέλθουν σε παραγωγή). Σε περίπτωση σύγκρουσης με την ΕΣΣΔ το πιθανότερο είναι πως οι Σύμμαχοι θα χρησιμοποιούσαν ευρέως ατομικά όπλα- όσα είχαν- καθώς το 1945 η γενικότερη αντίληψη ήταν πως επρόκειτο για «άλλη μια μεγάλη βόμβα». Από εκεί και πέρα, το βίντεο προχωρά σε εκτενή ανάλυση όσον αφορά σε πιθανά ατομικά πλήγματα εναντίον στρατευμάτων και στόχων της ΕΣΣΔ, ενώ επίσης εξετάζονται άλλοι τομείς, όπως οι παραγωγικές και τεχνολογικές δυνατότητες.
Γενικότερα, η εκτίμηση είναι πως αν οι Σοβιετικοί κατάφερναν στην αρχή να απωθήσουν τους Συμμάχους στον Ατλαντικό, δεν θα μπορούσαν να τους κρατήσουν για πολύ εκεί, και σταδιακά θα απωθούνταν πίσω. Αντίστοιχα, αν οι Σύμμαχοι χτυπούσαν πρώτοι, ακόμα και με επιτυχίες στην αρχή, θα βρίσκονταν μπροστά σε μια σύγκρουση με τεράστιο κόστος σε έμψυχο και άψυχο υλικό, ειδικά εάν ετίθετο θέμα εισβολής στην ΕΣΣΔ- μεγαλύτερο από αυτό που είχαν πληρώσει ήδη. Κάτι τέτοιο θα είχε άγνωστες συνέπειες, μεταξύ των οποίων και η πιθανή διάσπαση των Συμμάχων σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, μια τέτοια σύγκρουση θα κατέστρεφε ό,τι είχε αφήσει πίσω του ο Β′ ΠΠ σε έξι χρόνια, με τεράστιους αριθμούς νέων προσφύγων.
Στο τέλος, όπως εκτιμάται στο βίντεο, οι Σύμμαχοι μάλλον θα επικρατούσαν σε μια τέτοια σύγκρουση το 1945 στην κεντρική Ευρώπη, χάρη στα ατομικά όπλα και τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ, και δεδομένων των τεράστιων απωλειών σε κάθε επίπεδο που είχε ήδη υποστεί η ίδια η ΕΣΣΔ από τον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας (τη στιγμή που οι ίδιες οι ΗΠΑ είχαν μείνει ανέγγιχτες, ενώ οι βρετανικές αποικίες παρείχαν πρόσβαση σε πρώτες ύλες). Οι Σοβιετικοί μάλλον θα απωθούνταν από την κεντρική Ευρώπη και θα επερχόταν κάποια εκεχειρία- ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό το κόστος σε ζωές και άψυχο υλικό θα ήταν τεράστιο, αφήνοντας πίσω μια ακόμα πιο ρημαγμένη ήπειρο.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Άνθρωπος κατά Μηχανής: Αερομαχία drone με επανδρωμένο μαχητικό σε δοκιμή της USAF Η Τουρκία μας προειδοποίησε, τώρα η σειρά μας Από τους νεότουρκους στους νέους Οθωμανούς- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αυτή είναι η πρώτη του μεγάλη επένδυση - Ποιο προϊόν φέρνει στην Ελλάδα
- Για την Ιωάννα…
- Αγνώριστος και κούκλος σήμερα ο γιος της Αννέτας από το Είσαι Το Ταίρι Μου
- Πελοπόννησος: Θετικές ειδήσεις από τα κρούσματα
- Κόκκινα δάνεια: Τι ανακοίνωσαν Εθνική Τράπεζα και Eurobank
- «Πλωτό φράγμα» κατά της Τουρκίας – Το σχέδιο της Αθήνας για την προστασία της υφαλοκρηπίδας
- Καρκίνος του πνεύμονα: Πως τον επηρεάζει η νικοτίνη
- Εκτέθηκε στη Βουλή η "σαμαρική" πτέρυγα
- Σαν σήμερα: Η πιο αιματηρή ημέρα της ανθρωπότητας
- «Ερωτευμένες γυναίκες» – Νέα δραματική μίνι σειρά στην ΕΡΤ2
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τα τέσσερα πιο συνηθισμένα όνειρα που βλέπουμε λόγω του στρες
- Γιατί οι Βρυξέλλες θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε πώς τρώγεται σωστά ένα μπέργκερ
- «What if?»: Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν Σύμμαχοι και Σοβιετικοί είχαν πάει σε πόλεμο το 1945
- Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης: Not bad
- Τα θυμωμένα πορτοκαλί γιλέκα της Ιταλίας
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- «What if?»: Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν Σύμμαχοι και Σοβιετικοί είχαν πάει σε πόλεμο το 1945
- Τα τέσσερα πιο συνηθισμένα όνειρα που βλέπουμε λόγω του στρες
- Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης: Not bad
- Γιατί οι Βρυξέλλες θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε πώς τρώγεται σωστά ένα μπέργκερ
- Τα θυμωμένα πορτοκαλί γιλέκα της Ιταλίας
- Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία
- Αποσύρεται από την Ουάσινγκτον ο στρατός με απόφαση του υπουργού Άμυνας
- Λιβύη: Έπεσε το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων του Χαφτάρ κοντά στην Τρίπολη
- Εντάσεις στο κέντρο της Αθήνας μετά από πορεία για τον Τζορτζ Φλόιντ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ πανηγυρίζει για την μείωση της ανεργίας λέγοντας ότι θα ήταν μια «μεγάλη ημέρα» για τον Τζορτζ Φλόιντ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- H G20 δεσμεύεται να χορηγήσει πάνω από 21 δισ. δολ. για την καταπολέμηση του κορωνοϊού
- ΗΠΑ: Ακόμη 922 θάνατοι σε ένα 24ωρο
- Τι ανοίγει σήμερα Σάββατο 6 Ιουνίου - Μουσική και ποτά στις παραλίες
- «Σήκωσε ανάστημα στον Τραμπ!»: Τι ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές στον Καναδά από τον Τζάστιν Τριντό
- Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς με υπέρταση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου
- Παραλιακή: Κλειστή η λεωφόρος Ποσειδώνος – Τι πρέπει να προσέχουν οδηγοί και πεζοί
- Οι “πράσινες” προτεραιότητες της κυβέρνησης – Γιατί επέλεξε να δώσει κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση
- Ελαφόνησος, ένας επίγειος παράδεισος
- Αυτό είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που οδηγεί καθημερινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- ΑΕΚ : Στην Αθήνα το Σάββατο για την τελική συμφωνία ο Ενομπακαρέ