Α. Μπέρμποκ στην Ελλάδα: «Αν εθελοτυφλούμε, τότε οι αξίες μας θα χαθούν στη Μεσόγειο»

Επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου μαζί με τη υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Analena Baerbock στη δομή φιλοξενίας του Σχιστού, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Tην προσφυγική δομή του Σχιστού επισκέφτηκε η γερμανίδα Υπουργός Εξωτερκών, Αναλένα Μπέρμποκ ύστερα από την άφιξή της στη χώρα μας μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. 

Η κα. Μπέρμποκ συνομίλησε με προσφυγόπουλα και ξεναγήθηκε και στους χώρους της δομής. 

H υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επέκρινε την παράνομη απόθωση προσφύγων

στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ζήτησε συστηματικές έρευνες. «Αν κάνουμε τα στραβά μάτια, τότε οι αξίες μας θα χαθούν στη Μεσόγειο», είπε μετά από την επίσκεψή της στον καταυλισμό των προσφύγων και την υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex και πρόσθεσε: «Συχνά πρόκειται για τους πιο αδύναμους: Για άντρες και γυναίκες που καταδιώκονται για χρόνια, πρόκειται για μικρά παιδιά».

Ωστόσο, η κα. Μπέρμποκ ζήτησε επίσης μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ε.Ε. για την Ελλάδα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της αλλά και για μια κοινή ευρωπαϊκή υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης που θα προφυλάσσει τους πρόσφυγες από πνιγμό όταν προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και η Frontex αναλαμβάνουν επί του παρόντος αυτό το έργο. Όμως ο Μπάερμποκ απαίτησε: «Μεσοπρόθεσμα, αυτό το καθήκον πρέπει να γίνει ξανά κρατικό».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ περπατά με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράτσι κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κρατικό καταυλισμό για πρόσφυγες και μετανάστες στο Σχιστό, κοντά στην Αθήνα, Ελλάδα, 28 Ιουλίου 2022. REUTERS/Λουίζα Βράντη

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης υποδέχτηκε στη Δομή φιλοξενίας του Σχιστού την Υπουργό Εξωτερικών Γερμανίας, την οποία και ξενάγησε στη δομή.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε την Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών, εδώ στη δομή φιλοξενίας στο Σχιστό. Το μεταναστευτικό είναι μία κρίση που αφορά όλη την Ευρώπη. Μία κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την αρχή της υπευθυνότητας, και κάθε κράτος είναι υπεύθυνο και για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή χρειάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ακόμα πιο έντονα για να μοιραστεί ακόμα πιο δίκαια αυτό το μεταναστευτικό βάρος. Η Γερμανία έχει παίξει ένα θετικό ρόλο στη δημιουργία του Εθελοντικού Μηχανισμού Μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά ως Ευρώπη, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί.”

Το μήνυμα της Μπέρμποκ από το κτίριο της Κομαντατούρ: «Πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ευθύνης που βαρύνει τη Γερμανία εξαιτίας των αποτρόπαιων πράξεων που διέπραξε»  

Με δύο σημαντικές επισκέψεις ξεκίνησε το ταξίδι της στην Ελλάδα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε δύο μνημεία που συνδέονται άμεσα με την καταστροφή που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία στην χώρα μας.

Πρώτος σταθμός της ήταν το κτίριο της Κομαντατούρ (το κτίριο της Γερμανικής Διοίκησης επί κατοχής, όπου χιλιάδες Έλληνες κρατήθηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. 1941 -1945 ), όπου κατέθεσε λουλούδια, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Στο μνημείο Κομαντατούρ είδε τα μηνύματα που οι τρόφιμοι σκάλισαν με τα νύχια και τα μολύβια τους στους τοίχους.

Außenministerin #Baerbock beginnt ihren Besuch in #Griechenland in der Gedenkstätte der Stadtkommandantur. Häftlinge der dt. Besatzer haben mit Stiften und Fingernägeln Botschaften in die Wände geritzt. @BR24@ARD_BaB@ARDRomapic.twitter.com/NQb5up2gnc

— Björn Dake (@bjdake) July 28, 2022

«Σε πολλούς Γερμανούς η Ελλάδα είναι πολύ οικεία ως προορισμός διακοπών, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ευθύνης που βαρύνει τη Γερμανία εξαιτίας των αποτρόπαιων πράξεων που διέπραξε εκεί η ναζιστική κατοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε.

Ντυμένη στα μαύρα, η κα. Μπέρμποκ δήλωσε από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος: «Η διατήρηση της μνήμης ζωντανή είναι σημαντική για μένα, γιατί είναι η προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον σε μια ενωμένη Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα