«Αχτίδα ελπίδας η εκεχειρία» λέει ο Άσαντ αλλά επιμένει πως όσοι δεν τάσσονται υπέρ του είναι «τρομοκράτες»

Αποκλειστική συνέντευξη στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD παραχώρησε ο Σύρος πρόεδρος Ασάντ εν μέσω της εκεχειρίας την αποκαλεί αχτίδα ελπίδας για τη χώρα του και κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «εδώ και μέρες τα όπλα έχουν σιγήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χώρα του. Βέβαια, το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορεί τον κυβερνητικό στρατό ότι παραβιάζει τη συμφωνία. Ο πρόεδρος Ασάντ έχει διαφορετική άποψη.
Στην αποκλειστική συνέντευξη προς τη γερμανική τηλεόραση θεωρεί τους τρομοκράτες υπεύθυνους για την παραβίαση της εκεχειρίας. Όπου τρομοκράτες γι' αυτόν είναι όλοι οι αντίπαλοι της συριακής ηγεσίας». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Συρίας «Οι τρομοκράτες καταπάτησαν από την πρώτη στιγμή την εκεχειρία στη Συρία. Ο συριακός στρατός δεν προχώρησε σε αντίποινα για να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο επιτυχίας της συμφωνίας. Αυτό μπορούμε από πλευράς μας, αλλά όλα έχουν και τα όριά τους. Υπάρχει και η άλλη πλευρά».

Σε αυτή, σύμφωνα πάντα με τον Άσαντ, ανήκουν όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της DW, κυρίως οι μετριοπαθέστεροι των ανταρτών, που από την αρχή του εμφυλίου μάχονται κατά της συριακής ηγεσίας και τώρα συναίνεσαν στην εκεχειρία. Για να σταματήσει η διένεξη ο σύρος πρόεδρος ζητά από τους αντιπάλους τους το εξής: «Καταθέστε τα όπλα, δεν έχει σημασία εάν θέλετε να συμμετέχετε στην πολιτική διαδικασία ή όχι ή εάν δεν ακολουθείτε καμιά πολιτική ατζέντα. Από νομικής και συνταγματικής άποψης και για το συμφέρον του συριακού λαού και σε σχέση με τις βασικές αρχές που ισχύουν σε κάθε κράτος, για μένα ένα είναι βασικό: ότι εσείς ως πολίτες δεν έχετε το δικαίωμα να κυκλοφορείτε με πολυβόλα και να τα στρέφετε εναντίον ανθρώπων και της περιουσίας τους».

Επίσης ο σύρος πρόεδρος «κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα του και καταλογίζει ευθύνες γι' αυτό στους αντιπάλους του. Και απορρίπτει αιτιάσεις ότι κυβερνητικοί στρατιώτες αποκόπτουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ομάδων από τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ότι η Γερμανία έχει δεχθεί πολλούς πρόσφυγες από τη χώρα του, το θεωρεί σωστό από ανθρωπιστικής άποψης, ακόμη κι αν θα προτιμούσε άλλη λύση».

Όπως ανέφερε: «Πώς θα μπορούσαμε να μην το βρίσκαμε σωστό, όταν γίνονται δεκτοί πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω ένδειας...Αλλά δεν θα ήταν πιο ανθρωπιστικό να δινόταν η δυνατότητα να παραμείνουν στη χώρα τους; Διότι όποιον και να ρωτήσετε, θα ακούσετε ότι όλοι θέλουν να επιστρέψουν. Άρα θα ήταν λιγότερο δαπανηρή μια έξυπνη και πιο προσεκτική λύση σε σχέση με τη διένεξη και με στόχο να παραμένουν στη χώρα τους αυτοί οι άνθρωποι. Επιπλέον θα πρέπει να καταπολεμάμε την τρομοκρατία, να στοχεύουμε στην σταθερότητα και να μην γίνεται ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Θα ήταν από ανθρωπιστικής πλευράς η καλύτερη λύση».

Πηγή: DW

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα