#adaywithoutwomen. Γυναίκες και στις 5 ηπείρους απεργούν και δηλώνουν: «Αν οι ζωές μας δεν αξίζουν τίποτα, παράγετε χωρίς εμάς!»
Πρώτη φορά
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, σημειώνει η Angeline Motoya, δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Ποτέ μέχρι σήμερα οι δράσεις που διοργανώνονταν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών δεν συντονίζονταν στις πέντε ηπείρους με το ίδιο σύνθημα («η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας») και υπό τα ίδια λάβαρα.
Just heard the Statue of Liberty has gone dark in NY harbor - could it be she's on strike? #adaywithoutwomen #SadTimesSadLady #theResistance pic.twitter.com/hOgTFtXJmm
— Starbuck2017 (@starbuck2017) March 8, 2017Οργανώσεις από περισσότερες από 50 χώρες συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Απεργίας των Γυναικών, ιδιαίτερα στη Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στην Τουρκία, στο Ισραήλ, στο Πακιστάν, στο Τσαντ, στη Σενεγάλη ή ακόμη στη Βραζιλία, στο Περού, στο Μεξικό, στη Βόρεια Κορέα, στην Ταϊλάνδη ή στην Καμπότζη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διοργανώτριες της Πορείας των Γυναικών, της τεράστιας διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, συμμετέχουν επίσης στην κινητοποίηση: «Είναι καιρός να επαναπολιτικοποιηθεί η ημέρα της γυναίκας», δηλώνουν σε άρθρο που δημοσιεύεται στον Guardian. «Γιορταζόταν για πολύ καιρό με μπραντς, λουλούδια και ευχετήριες κάρτες. Όμως την εποχή του Τραμπ εκείνο που μας χρειάζεται είναι ένας φεμινισμός συμμετοχικής δράσης».
Στη Γαλλία, οι γυναίκες κλήθηκαν να σταματήσουν να εργάζονται στις 15:40: ο μισθός τους είναι κατά μέσο όρο 26% μικρότερος από εκείνον των ανδρών, «είναι σαν να σταματούσαν όλες τις ημέρες να πληρώνονται στις 15:40», εξηγεί η ιστοσελίδα της συλλογικότητας 35 φεμινιστικών οργανώσεων, συνδικάτων (CGT, FSU, Solidaires), μκο και οργανώσεων νεολαίας που συμμετέχουν στη διεθνή κινητοποίηση. Δράσεις προβλέπεται να διεξαχθούν σε περίπου 40 πόλεις.
Μια ιδέα που ξεκίνησε στην Πολωνία
Η ιδέα για τη διοργάνωση συντονισμένων διαδηλώσεων στις 8 Μαρτίου γεννήθηκε στην Πολωνία, μετά τη διαδήλωση της 3ης Οκτωβρίου 2016 για το δικαίωμα στην άμβλωση. Εκείνη την ημέρα, χιλιάδες γυναίκες ντυμένες στα μαύρα αποφάσισαν να απεργήσουν –αντλώντας έμπνευση από την απεργία των γυναικών το 1975 στην Ισλανδία– και πορεύθηκαν στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για ένα σχέδιο νόμου που είχε σκοπό την πλήρη απαγόρευση της εκούσιας διακοπής της κύησης (IVG).
Μερικές ημέρες αργότερα ήταν η σειρά των γυναικών της Νότιας Κορέας να κατέβουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση. Στη συνέχεια, στις 19 Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες από σχεδόν ολόκληρη τη Λατινική Αμερική άφησαν τη δουλειά τους για μία ώρα προκειμένου να διαδηλώσουν, ντυμένες επίσης στα μαύρα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της αργεντίνικης συλλογικότητας Ni Una Menos («ούτε μία γυναίκα λιγότερη») κατά της βίας των ανδρών.
Tomorrow Support your Mothers,
Wife, Daughters,
Friends, Girlfriends
&Sisters by wearing red ❤️#ADayWithoutWomen #1u #p2 pic.twitter.com/3aeuLAekXV
Η πολωνέζα ακτιβίστρια και συγγραφέας Klementyna Sushanow σημείωσε τότε την ομοιότητα των κινητοποιήσεων και των προβληματικών που αφορούν τις γυναίκες. «Παντού, είναι οι ίδιοι τρόποι δράσης», παρατηρεί, «αλλά και οι ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούνται κατά των φεμινιστριών, όπως “féminazi” που χρησιμοποιείται ήδη αρκετά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στη Λατινική Αμερική αλλά την οποία δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα στην Πολωνία. Από τότε άρχισα να αναρωτιέμαι: γιατί να μην συντονίσουμε τα κινήματα διαμαρτυρίας;».
Έπειτα από επικοινωνία με μια φεμινίστρια ακτιβίστρια από την Αργεντινή, δημιουργήθηκε μια ομάδα στο Facebook, στην οποία εντάχθηκαν γρήγορα γυναίκες από την Ιρλανδία, το Ισραήλ και την Ιταλία. Η ιδέα μιας «ημέρας χωρίς γυναίκες» στις 8 Μαρτίου 2017 γεννήθηκε από αυτές τις συζητήσεις. Πολύ γρήγορα, οι Αργεντίνες της συλλογικότητας Ni Una Menos, που είναι ιδιαίτερα δραστήριες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επί του πεδίου, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Women's March
Η Πορεία των Γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές χώρες, τρεις μήνες αργότερα, δείχνει πως είναι δυνατό οι γυναίκες να κινητοποιηθούν την ίδια ημέρα, την ίδια στιγμή, σε διαφορετικά σημεία της υφηλίου, για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους, παρατηρεί η Angeline Montoya.
Feminists: Women aren't valued in the workplace.
Me: So how will you fix that?
Feminists: Not show up in the workplace.#adaywithoutwomen
Ωστόσο, λόγω της διαφορετικής κατάστασης που ισχύει στα διάφορα μέρη του κόσμου, οι γυναίκες που εμπνεύσθηκαν την πρωτοβουλία αυτή αποφάσισαν να αφήσουν σε κάθε οργάνωση την ελευθερία να επιλέξει τη στρατηγική της, τους τρόπους δράσης και τις διεκδικήσεις της. Διακοπή των επαγγελματικών δραστηριοτήτων για όλη την ημέρα ή μόνο για ορισμένες ώρες, ενδυμασία στα μαύρα, κόκκινα ή μοβ (το χρώμα του φεμινισμού), μποϊκοτάζ των επιχειρήσεων που προβάλλονται με σεξιστικές διαφημίσεις, απεργία φύλου, οικιακών εργασιών, αποκλεισμοί δρόμων, διαδηλώσεις… όλες οι δράσεις είναι δυνατές.
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διοργανώτριες της Πορείας των Γυναικών δεν θέλησαν να περιοριστούν στις διακρίσεις κατά των γυναικών», σημειώνει η Klementyna Sushanow. «Καλούν επίσης σε διαδηλώσεις κατά του νεοφιλελευθερισμού, των νεοαποικιακών πολέμων, του ρατσισμού… Στην Πολωνία, σκεπτόμαστε πως κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν πρόκειται να ασχοληθεί ειδικά με την τύχη των γυναικών και πως δεν πρέπει να αναμειγνύουμε τα ειδικά προβλήματά τους με αυτά σε μια πιο παγκόσμια μάχη».
Στη Γαλλία, ο κύριος άξονας των διεκδικήσεων είναι η ισότητα στους μισθούς. Η Λατινική Αμερική επιμένει sτις “féminicides” ή στο δικαίωμα στην άμβλωση. Στη Ρωσία, που πριν από λίγο καιρό αποποινικοποίησε την ενδοοικογενειακή βία, και όπου οι διαδηλώσεις διατρέχουν τον κίνδυνο να απαγορευθούν, η απεργία θα είναι «σεξουαλική και αναπαραγωγική», αναφέρεται στη διεθνή ιστοσελίδα.
Η πρώτη γνωστή στα χρονικά μαζική απεργία των γυναικών καταγράφηκε στην Ισλανδία, στις 24 Οκτωβρίου 1975. Εκείνη την ημέρα, το 90% έως το 95% των γυναικών απήργησαν για να συγκεντρωθούν στο κέντρο του Ρέικιαβικ και να διαδηλώσουν κατά της διπλής εργάσιμης ημέρας (επαγγελματικής και οικιακής), παραλύοντας τη χώρα. Με την ευκαιρία αυτής της «ημέρας χωρίς γυναίκες», περίπου 30.000 γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας (εκείνη την εποχή η Ισλανδία είχε 220.000 κατοίκους).
«Εκείνη η ημέρα είχε ως αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες ότι, μαζί, είναι πολύ ισχυρές», υπογραμμίζει η Γκούντρουν Γιονσντότιρ, μια ισλανδή φεμινίστρια που ήταν τότε 21 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα, η Βίγκντις Φινμπογκαντότιρ θα γινόταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που θα εκλεγόταν πρόεδρος με καθολική ψηφοφορία. Σήμερα, αν και οι ανισότητες παραμένουν, η Ισλανδία είναι στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την ισότητα ανδρών και γυναικών.
...και οι αντιδράσεις
Φυσικά, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις αρκετές και αρκετοί διατύπωσαν τη διαφωνία τους ή/και παρερμήνευσαν τη δράση:
If you're participating in #adaywithoutwomen, do everyone a favor and take the rest of the week off too. You won't be missed.
— Mark Dice (@MarkDice) March 8, 2017#adaywithoutwomen or "a day where women lost their jobs on mass because they were ideologes"
don't be retarded, if you have a job work
Will not be participating in this #adaywithoutwomen crap. I'm going to school to further educate myself as a future doc sorry ✌
— Michelle ✌ ️ (@chelles11) March 8, 2017#ADayWithoutWomen is an excuse for 3rd wave feminists to stay relevant while ignoring women around the world in need of equality.
— Kassy Dillon (@KassyDillon) March 8, 2017-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μια αληθινή μαρτυρία : "Η μητέρα μου κοιμήθηκε με τον άντρα μου"
- Οχτώ ταβέρνες διάσημες για τα ψητά τους
- Η πανέμορφη γυναίκα – μητέρα που δίχασε το διαδίκτυο για την ηλικία της (εικόνες)
- Πόσο κοστίζει το κάθε επεισόδιο του Survivor
- Βγήκε στον «αφρό» το «Παναγία Τήνου»
- ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΩΣ 650 ΕΥΡΩ ΓΙΑ 2,2 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ
- Τρία χρόνια από την εξαφάνιση της πτήσης των Μαλαισιανών Αερογραμμών
- ΕΟΦ: Ανακαλείται γνωστό φαρμακευτικό σκεύασμα για τη σιδηροπενία
- Γκάφα από τη σύζυγο Τριντό – Την κράζει όλο το instagram
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Στα 3,602 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, τον Ιανουάριο
- Η ελεύθερη επιλογή της άμβλωσης και τα ταμπού. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και γιατί υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και πρόληψης
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ρεθύμνου
- #adaywithoutwomen. Γυναίκες και στις 5 ηπείρους απεργούν και δηλώνουν: «Αν οι ζωές μας δεν αξίζουν τίποτα, παράγετε χωρίς εμάς!»
- Πικρόχολα σχόλια κατά του μηνύματος της συζύγου του Τριντό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
- Οι γυναίκες ως Game Changers
- 160 ΜΚΟ εγκαλούν τους ηγέτες της ΕΕ και ζητούν να σταματήσουν να αντιγράφουν ξενοφοβικές, λαϊκίστικες συνταγές
- Κατατέθηκε η τροπολογία για την επιστροφή στους υπερθεματιστές, των ποσών που κατέβαλαν για τη χορήγηση τηλεοπτικής άδειας
- Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Ή όταν και ο πατέρας είναι παρών!
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- #adaywithoutwomen. Γυναίκες και στις 5 ηπείρους απεργούν και δηλώνουν: «Αν οι ζωές μας δεν αξίζουν τίποτα, παράγετε χωρίς εμάς!»
- Οι γυναίκες ως Game Changers
- Η ελεύθερη επιλογή της άμβλωσης και τα ταμπού. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και γιατί υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και πρόληψης
- Κατατέθηκε η τροπολογία για την επιστροφή στους υπερθεματιστές, των ποσών που κατέβαλαν για τη χορήγηση τηλεοπτικής άδειας
- Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Ή όταν και ο πατέρας είναι παρών!
- Συνάντηση δημάρχων του ΒΑ Αιγαίου με Γιούνκερ και Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση
- Στα 3,602 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, τον Ιανουάριο
- Πικρόχολα σχόλια κατά του μηνύματος της συζύγου του Τριντό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
- 160 ΜΚΟ εγκαλούν τους ηγέτες της ΕΕ και ζητούν να σταματήσουν να αντιγράφουν ξενοφοβικές, λαϊκίστικες συνταγές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αγρότης: Δεν θα φοβηθούμε, να το καταλάβει ο Αλέκος...o Τσίπρας (vid)
- ΕΛΣΤΑΤ: Αμετάβλητο στα 184,5 δισ. ευρώ το ΑΕΠ του 2016, έναντι του προηγουμένου έτους
- ΑΝΕΛ: Ο αγώνας των γυναικών για την ισοτιμία είναι καθημερινός και σκληρός
- Η Πολωνία ζήτησε από την ΕΕ να απορρίψει την υποψηφιότητα Τουσκ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- «Η αλληλεγγύη πιο δυνατή από τον φόβο»: Εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 18:30 στο Αιγάλεω
- Δ. Κουτσούμπας: Η εποχή της «μετα-λιτότητας» μαζί με τα άλλα αντιλαϊκά παραμύθια έρχονται να «κουκουλώσουν» την επιβάρυνση της θέσης των γυναικών
- G20: Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος δεν απορρίπτει πλέον τον προστατευτισμό ή τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων
- Ρένα Δούρου για την Ημέρα της Γυναίκας: «Καθημερινή αντίσταση»
- Ελεονώρα Μελέτη: Το σοβαρό πρόβλημα υγείας και η χειρουργική επέμβαση
- Ανάκληση παρτίδας του φαρμακευτικού σκευάσματος Cosmofer 50 mg/ml διάλυμα για ένεση ή έγχυση