Αυτή είναι μια από τις χειρότερες χώρες για να μεγαλώσει ένα παιδί

Η κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποτελεί μια από τις χειρότερες χώρες για να μεγαλώσει ένα παιδί. Κι αυτό γιατί στην πρώην γαλλική αποικία ζουν και βασιλεύουν η διαφθορά, η κακοδιοίκηση και τα πραξικοπήματα. Η χώρα αντιμετωπίζει την τεράστια φτώχεια, την επισιτιστική ανασφάλεια, την απουσία εξειδικευμένων δασκάλων, την ανεπαρκή πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Τα παιδιά δεν μπορούν να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Η ξεχασμένη κρίση

Παρά την τραγική κατάσταση που αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται, η προβολή του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης
σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελάχιστη. Σαν να «κλείνουν» όλοι το στόμα τους όταν πρόκειται να ερωτηθούν για ένα μείζον ζήτημα που αφορά εκατοντάδες παιδικές ψυχές.

Ακτιβιστές και διάφοροι κοινωνικοί φορείς μιλούν για μια «ξεχασμένη» κρίση που επισκιάζεται από τα ταραχώδη γεγονότα της γειτονικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του Νότιου Σουδάν. Όπως γράφει ο Marc Ellison στην αμερικάνικη έκδοση της huffingtonpost, μέχρι τη στιγμή που εγκατέλειψε τη χώρα το Φεβρουάριο, η βία αναζοπυρώθηκε, ενώ χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά την πρόσφατη συμφωνία για ανακωχή που υπογράφηκε.

Το «House Without Windows» είναι το πρώτο γραφικό μυθιστόρημα που χρησιμοποιεί την εικονική πραγματικότητα για να μεταφέρει στο κοινό τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Αφρικανός καλλιτέχνης, Didier Kassai, καταγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία καθημερινά στους δρόμους, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα νοσοκομεία. Ο Kassai, όντας κι ο ίδιος πατέρας, ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών του.

Στόχος του μέσω αυτής της δημιουργίας είναι όπως αναφέρει, να παρουσιάσει στην παγκόσμια κοινότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τα παιδιά.

«Καθίστε για λίγη ώρα σε ένα ορυχείο διαμαντιών, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή μιλήστε με τα παιδιά που γυρνούν στους δρόμους του Bangui και θα έρθετε αντιμέτωποι με μια διαφορετική αλήθεια», αναφέρει ο ίδιος.

Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε τμήμα του ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο Kassai:
Keywords
Τυχαία Θέματα