Αυτό το (όχι και τόσο) αναπάντεχο χαρακτηριστικό ξεχωρίζει τους ευφυείς από τους ηλίθιους ανθρώπους



Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάποιου που, κατά τη γνώμη μας, τον κάνουν έξυπνο ή ηλίθιο. Σίγουρα όμως λίγοι από εμάς είχαμε σκεφτεί το παρακάτω χαρακτηριστικό ως κρίσιμο για την αξιολόγηση της ευφυΐας ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Duke University, το να έχεις το θάρρος να παραδέχεσαι τα ανόητα πράγματα που έχεις κάνει είναι σημάδι πως είσαι ευφυής άνθρωπος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες
εξέτασαν την ικανότητα των συμμετεχόντων να συνειδητοποιούν πότε κάνουν κάτι λάθος ή έχουν λάθος κρίση απέναντι σε κάτι. Τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων έδειξαν πως οι πνευματικά ταπεινοί άνθρωποι, αυτοί δηλαδή που έχουν ανοιχτό μυαλό και ανώτερο δείκτη ευφυίας από τους άλλους, διέπονται από τα εξής χαρακτηριστικά:

Είναι καλύτεροι στην αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων
Είναι λιγότερο επικριτικοί και προσπαθούν να απέχουν από προσωπικές επιθέσεις
Άπαξ και ορίσουν ένα προσωπικό σύστημα αρχών και αξιών, το τηρούν πιστά

Μάλιστα, όπως σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Mark Leary, τα ευρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν μια λύση στα προβλήματα συμπεριφοράς που έχουν αρκετοί πολιτικοί, από όλες τις παρατάξεις.

«Αν σκεφτούμε τι πάει λάθος στην Washington εδώ και χρόνια, αυτό είναι το ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πνευματικά αλαζονικοί σε μεγάλο βαθμό σχετικά με τις θέσεις που κατέχουν, και από τις δύο πλευρές (δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι)», είπε. «Ακόμα και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις όμως, οι μικρές διαμάχες που έχουμε με τους φίλους, τους εραστές και τους συναδέλφους μας, έχουν να κάνουν συνήθως με σχετικά ασήμαντα πράγματα, όπου είμαστε πεπεισμένοι πως η άποψή μας για τον κόσμο είναι σωστή και η δική τους λάθος».

«Το να μη φοβάσαι να κάνεις λάθος, αυτό είναι μια πραγματική αξία και πιστεύω πως είναι μια αξία που μπορούμε να προωθήσουμε», πρόσθεσε ο Leary. «Πιστεύω πως αν όλοι μας ήμασταν λίγο περισσότερο πνευματικά ταπεινοί, θα τα πηγαίναμε καλύτερα, θα εκνευριζόμασταν λιγότερο με τους άλλους».

Όπως σχολίασε, το να παραδέχεται κάποιος πως είναι λάθος, τον κάνει καλύτερο ηγέτη. «Αν κάθεσαι στο τραπέζι ενός meeting και το αφεντικό σου έχει πολύ χαμηλή πνευματική ταπεινότητα, τότε εκείνος ή εκείνη δεν πρόκειται να ακούσει τις προτάσεις των υπολοίπων. Ξέρουμε όμως πως οι καλοί ηγέτες πρέπει να έχουν ευρεία προοπτική και να λαμβάνουν υπόψη τους όσο το δυνατόν περισσότερες προοπτικές», συμπληρώνει.
Keywords
Τυχαία Θέματα