Αυτοί είναι οι τρεις Αμερικανοί που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα

Τρεις Αμερικανοί που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο της Πιονγκγιάνγκ όπου λαμβάνουν καλή τροφή και ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι σε ένδειξη καλής θέλησης ενόψει της συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βοριεοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί το βράδυ της Τετάρτης μέσω Twitter ότι επίκειται άμεσα μια ευνοϊκή εξέλιξη όσον αφορά την τύχη τριών Αμερικανών που είναι φυλακισμένοι

στη Βόρεια Κορέα.

«Όπως γνωρίζουν οι πάντες, η προηγούμενη Κυβέρνηση ζητούσε για καιρό τρεις όμηροι να αφεθούν ελεύθεροι από ένα στρατόπεδο Καταναγκαστικών έργων της Βόρειας Κορέας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μείνετε συντονισμένοι!», έγραψε ο ρεπουμπλικάνος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο από τους κρατούμενους αυτούς συνελήθησαν το 2017, αφού ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των πληροφοριών για τη μεταφορά των Αμερικανών κρατούμενων, την οποία ανακοίνωσε ο Τσόι Σουνγκ-Ρίονγκ, ένας Βορειοκορεάτης ακτιβιστής που έχει επαφές με τη Νότια Κορέα.

Ωστόσο μια εκπρόσωπός του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται ώστε οι Αμερικανοί πολίτες που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα να επιστρέψουν σπίτι τους το συντομότερο δυνατό».

Παρά τη χρόνια έχθρα μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ, χιλιάδες Αμερικανοί είχαν επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα μέχρι τον Σεπτέμβριο οπότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε στους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν στο απομονωμένο κράτος.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για τους τρεις Αμερικανούς κρατούμενους.

Κιμ Χακ-Σονγκ

Ο Κιμ Χακ-Σονγκ εργαζόταν στο πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ όταν συνελήφθη τον Μάιο του 2017.

Συνελήφθη στον σιδηροδρομικό σταθμό της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας την ώρα που έπαιρνε το τραίνο για να επιστρέψει σπίτι του, στην κινεζική πόλη Νταντόνγκ, με την κατηγορία ότι διέπραξε «εχθρικές ενέργειες» εναντίον της κυβέρνησης.

Γεννημένος στη Ζιλίν της Κίνας ο Κιμ, περίπου 50 ετών, ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται έναν πρώην συμφοιτητή του. Επέστρεψε στην Κίνα αφού πέρασε περίπου μία δεκαετία στις ΗΠΑ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το πανεπιστήμιο αυτό της Πιονγκγιάνγκ ιδρύθηκε από αλλοδαπούς ευαγγελιστές και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010. Σε αυτό φοιτούν κυρίως τα παιδιά της Βορειοκορεατικής ελίτ και μετρά στις τάξεις του αρκετούς Αμερικανούς καθηγητές.

Κιμ Σανγκ-Ντουκ / Τόνι Κιμ

Ο Κιμ Σανγκ-Ντουκ, που είναι γνωστός και με το όνομα Τόνι Κιμ, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2017 στο κεντρικό αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ την ώρα που αναχωρούσε από τη χώρα αφού εργάστηκε για το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ επί πολλές εβδομάδες.

Ο Κιμ είναι πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας στη Γιανμπιάν της Κίνας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap είναι 55 ετών. Συμμετείχε σε προγράμματα βοήθειας παιδιών στις αγροτικές περιοχές της Βόρειας Κορέας.

Ο γιος του ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η οικογένεια του Κιμ δεν έχει καμία επαφή μαζί του μετά τη σύλληψή του, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα γίνει παππούς

Κιμ Ντονγκ- Τσουλ

Ο Κιμ Ντονγκ- Τσουλ, ένας Νοτιοκορεάτης επιχειρηματίας περίπου 60 ετών, καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2016 σε 10 χρόνια καταναγκαστικά έργα μετά τη σύλληψή του για απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος και κατασκοπεία

Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 και είχε στην κατοχή του ένα USB το οποίο περιείχε στοιχεία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας καθώς και άλλες στρατιωτικές πληροφορίες, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Σε συνέντευξή του στο CNN τον Ιανουάριο του 2016 ο Κιμ εξήγησε ότι έλαβε το εν λόγω υλικό από έναν πρώην στρατιώτη της Βόρειας Κορέας. Πρόσθεσε ότι έχει την αμερικανική υπηκοότητα και ότι διέμενε στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια.

Ένα μήνα πριν τη δίκη του εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν οι βορειοκορεατικές αρχές για να ζητήσει συγγνώμη που προσπάθησε να αποσπάσει στρατιωτικά μυστικά της Βόρειας Κορέας σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα. Η Σεούλ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα