Αυξάνουν τις πιέσεις οι δανειστές ζητώντας περισσότερα μέτρα

Ένα τριήμερο «φωτιά» περιμένει την ελληνική κυβέρνηση, με όλα τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά και τους δανειστές να κλιμακώνουν τις πιέσεις τους σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι διαφέρουν οι πληροφορίες που έρχονται από τις δύο πλευρές τις διαπραγμάτευσης αναφορικά με τα «αγκάθια». Από την πλευρά τους οι δανειστές προτάσσουν τη διαφορετική αντίληψη που υπάρχει στη συζήτηση για το δημοσιονομικό και κυρίως το ύψος του πλεονάσματος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν να είναι τουλάχιστον 2%. Αυτή η εκτίμηση εκτοξεύει την «τρύπα» στον
προϋπολογισμό η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με περισσότερα μέτρα.

Τα δημοσιονομικά ακολουθεί το χάσμα που υπάρχει στο Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, αλλά και στον χαρακτήρα που θα έχουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι οι δανειστές εγείρουν νέες απαιτήσεις για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζοντας ότι οι οι βασικές διαφορές παραμένουν το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

«Οι δανειστές θέλουν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό Ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς στην χώρα, βάζοντας στο τραπέζι απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας.

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, οι θεσμοί ζητούν πέρα από την επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, επιβολή αντίστοιχης ρήτρας και στις κύριες συντάξεις.

Κοινός τόπος φαίνεται πως έχει βρεθεί στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με την Αθήνα όμως να θέλει να διατηρήσει ως έχουν τα όρια για όσους έχουν ήδη «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Στα εργασιακά οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν στη θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Σε αυτό το κλίμα οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν ως ένδειξη συνεργασίας από πλευράς της Ελληνικής κυβέρνησης, να «παγώσουν» οι εξαγγελίες περί κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, αλλά και για παρεμβάσεις στο Δημόσιο.

Τα μέτρα

Οι απαιτήσεις των δανειστών βάζουν νέα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις ανεβάζοντας το λογαριασμό και δυναμιτίζουν το κλίμα. Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, οι πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να ζητούν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να τεθεί τουλάχιστον στο 2%, δεν συνάδουν με τη συμφωνία που έχει γίνει για χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά επιμένει για στόχο κοντά στο 1,2%.

Διαφορές υπάρχουν και για την επιβολή ενιαίου συντελεστή 18% στο ΦΠΑ μεταφέροντας από τους χαμηλούς συντελεστές (6,5% και 13%) σχεδόν το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προτείνει ενιαίο συντελεστή στο 15% έως 16% και την αύξηση του μειωμένου συντελεστή από το 6,5% στο 9%. Σε αντίθετη περίπτωση το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει συντελεστή 18% με το μεγαλύτερο μέρος των ειδών να διατροφής να μεταφέρεται στον χαμηλό συντελεστή και διατήρηση στον ίδιο συντελεστή των φαρμάκων και του τουρισμού.

Αναφορικά με την κατάργηση των εξαιρέσεων, όπως είναι οι μειωμένοι συντελεστές κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου, οι ελληνική πλευρά προτείνει να δοθούν ως αντιστάθμισμα φορολογικές ελαφρύνσεις στα νησιά της “άγονης γραμμής”.

Πάντως, πηγές και από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι η λίστα των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να συμφωνηθούν παραμένει ανοιχτή μέχρι οι δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στο μακροοικονομικό σενάριο για το 2015-2016.

Καυτό τριήμερο

Αρχής γενομένης από το σημερινό Eurogroup έως και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) την Τετάρτη, αλλά και την πληρωμή της δόσης ύψους 750εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ την Τρίτη, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να διαπιστωθεί η αλλαγή του κλίματος, γεγονός που θα επιτρέψει στους δανειστές να αλλάξουν τη στάση που κρατούν στο μεγάλο ζήτημα της παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών στο σημερινό Eurogroup, με την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη και του επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν το έγγραφο του επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, στο οποίο υπάρχουν τα σημεία προόδου αλλά και τα σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Έστω και αν οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το κλίμα μετά την αλλαγή στη δομή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι καλύτερο, οι δανειστές εκτιμούν ότι υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι τη τελική συμφωνία.

Ακριβώς αυτό αναμένεται να διαπιστωθεί σήμερα και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Είτε μέσω μιας ανακοίνωσης, είτε με τις δηλώσεις που θα κάνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλούμ μετά τη συνεδρίαση, το Eurogroup αναμένεται να διαπιστώσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αλλά τίποτα παραπάνω.

Ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι. Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου ανέφερε ότι «Θέλουμε στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει»

Πάντως, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι για να υπάρξει τελική συμφωνία θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα απόσταση σε αρκετά θέματα μεταξύ των δύο πλευρών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα