Αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Οι αμυντικές δαπάνες των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσουν άνοδο για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, καθώς αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία και την προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνεται, ο γγ του ΝΑΤΟ,
Γιενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε, σε συνέντευξή του στους FT, ότι το δημοψήφισμα περί Brexit στη Βρετανία θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές. «Η πρόβλεψη του 2016, βάσει των στοιχείων από συμμαχικές χώρες, υποδεικνύει ότι το 2016 θα είναι το πρώτο έτος με αυξημένες αμυντικές δαπάνες μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων για πρώτη φορά μέσα σε πολλά, πολλά χρόνια».

«Είμαστε αντιμέτωποι με αβεβαιότητα, είμαστε αντιμέτωποι με πολλές απειλές, πολλές προκλήσεις ασφαλείας...χρειαζόμαστε ενότητα, δύναμη, σταθερότητα...το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος πάροχος στρατιωτικών δυνατοτήτων στο ΝΑΤΟ, έχει τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες, έχει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην άμυνα...δεύτερος μόνο στις ΗΠΑ σε όλη τη συμμαχία...ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ισχυρή Ευρώπη είναι σημαντικό για την ενότητα και τη σταθερότητα» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Ευρώπη γίνεται όλο και πιο σημαντική σχεδόν σε όλες τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε. «Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. συνεργάζονται στενά. Για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλό να παραμείνει σε αυτή τη θέση, να είναι ικανό να κάθεται και στο τραπέζι του ΝΑΤΟ και στο τραπέζι της Ε.Ε.».

Πέρυσι, οι ευρωπαϊκές χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν 253 δισ. δολάρια για την άμυνα, εν συγκρίσει με τα 618 δισ. των ΗΠΑ. Βάσει του ορίου του 2% του ΑΕΠ, οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να δαπανούν επιπλέον 100 δισ. ετησίως για τις ένοπλες δυνάμεις τους. Αυτή στιγμή το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 1,43%- ένα ποσοστό το οποίο σημειώνει καθοδική τάση από το 2008, οπότε και βρισκόταν στο 1,7% (288 δισ.). Μεταξύ του 1985 και του 1989, οι ευρωπαϊκές χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ δαπανούσαν κατά μ.ο. 3,1% του ΑΕΠ στην άμυνα. Το ποσοστό αυτό έμεινε πάνω από το 2% για τη δεκαετία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πέφτοντας κάτω από αυτό μετά το 2000.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα