Αγωγός EastMed: Πότε - πόσο θα κοστίσει και οι υδρογονάνθρακες της Ελλάδας
Όταν τρεις ηγέτες, υπό το βλέμμα ενός Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, δίνουν τα χέρια και προσυπογράφουν ένα κοινό ανακοινωθέν, συμβαίνουν δύο πράγματα:
- Το ανακοινωθέν αποκτά βαρύτητα, γιατί ισοδυναμεί με κοινή δέσμευση και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Στην περίπτωση της συνάντησης που έγινε στα Ιεροσόλυμα, κάθε ενδιαφερόμενος αντιλαμβάνεται ότι ο Μάικ Πομπέο μετέφερε στο ανώτατο επίπεδο την αμερικανική υποστήριξη σε συνεργασία, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στον αμυντικό τομέα και για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Στην περίπτωση του αγωγού EastMed, το ανακοινωθέν
«Αγωγός» δεν σημαίνει μόνο σωλήνες
Η κατασκευή του EastMed, λένε Ελληνες τεχνοκράτες με μεγάλη διεθνή εμπειρία, συνδέεται με μία σειρά έργων και επενδύσεων:
- Μονάδα υγροποίησης του φυσικού αερίου που θα αντλείται, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί
- Εξοδα μεταφοράς με πλοία, τουλάχιστον σε πρώτη φάση
- Κατασκευή μονάδας αεριοποίησης του μεταφερόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκεί που θα καταλήγει ο EastMed, εφόσον αυτός προχωρήσει μέχρι κάποιο σημείο στις ακτές της Ευρώπης
- Το υποθαλάσσιο έργο για την κατασκευή του αγωγού
Σε κάθε κατασκευή αγωγού, όπως και στην περίπτωση του EastMed, είναι αυτονόητο ότι πρέπει ο σχεδιασμός να εναρμονιστεί και να συνδυαστεί με άλλους αγωγούς ή δίκτυα μεταφοράς, ώστε να καλύψει αυτό το έργο κάποια υπαρκτά κενά.
Εν προκειμένω, στόχος είναι η μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολή προς τη δύση. Ο EastMed ( δεν θα αποτελέσει τη μοναδική οδό μεταφοράς.
Υπάρχει ήδη ο αγωγός TAP. Στην ιστοσελίδα του διαβάζουμε...
Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP).
Από εκεί το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα –πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού– και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής.
Στα Βαλκάνια πάντοτε, υπάρχει και το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα θαλάσσια σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας(Μαύρη Θάλασσα) προς την κεντρική Ευρώπη. Θεωρητικά, δρομολογείται η κατασκευή του αγωγού BRUA (για την οποία βασικό ζητούμενο είναι επίσης...τα χρήματα).
Στο ερώτημα, εάν η κατασκευή και του ΕastMed εναρμονίζεται με την δημιουργία του ευρύτερου δικτύου μεταφοράς ενέργειας στον άξονα ανατολή-δύση, η απάντηση είναι: Ναι - αλλά πάντοτε υπό τον όρο ότι θα υπάρχουν επαρκή κοιτάσματα για να τον τροφοδοτούν και επενδυτές για να τον χρηματοδοτήσουν.
Mε ποιό αέριο θα γεμίσει ο EastMedΟι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα και στις οθόνες για τους θύλακες/δομές στην ΑΟΖ της Κύπρου ήταν πολλοί και πολύ μεγάλοι, μετά τον εντοπισμό του κοιτάσματος στο «οικόπεδο Γλαύκος». Οι αγωγοί δεν γεμίζουν με τίτλους, όμως. Ας μιλήσουμε λοιπόν με αριθμούς.
Σύμφωνα με τις επικρατούσες εκτιμήσεις, το κοίτασμα του «Γλαύκου υπολογίζεται στα 4-6 Tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια). Πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, μιλούν για 3 εως 5 Tcf.
Aν είναι έτσι, μπορούμε να μεταφράσουμε: Το Ισραήλ έχει εντοπίσει κοιτάσματα που ισοδυναμούν με το 1/2 των κοιτασμάτων της Αιγύπτου. Και η Κύπρος έχει εντοπίσει κοιτάσματα που ισοδυναμούν με το 1/3 των κοιτασμάτων του Ισραήλ.
Είναι καλές ποσότητες, αλλά εταιρείες που ενεργοποιούνται στην περιοχή, όπως η Total και η ΕΝΙ, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν μεγαλύτερες ποσότητες για να προχωρήσουν σε ανάπτυξη υποδομών για παραγωγή. Πρέπει, επίσης, να διαπιστωθεί η εγγύτητα των δομών, ώστε να γνωρίζουν εάν είναι εύκολο ή όχι να διασυνδεθούν και στο δια ταύτα... Θέλουν ποσότητες κάπου μεταξύ 15-20 Tcf, ώστε να δικαιολογείται σίγουρα η κατασκευή μίας μονάδας υγροποίησης.
Τί γίνεται με τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης
Ολα αυτά θέλουν χρόνο για να «κλειδώσουν». Οπως θέλει χρόνο - χρόνια, για την ακρίβεια - η διαδικασία της έρευνας που ακόμα δεν έχει αρχίσει (πρακτικά) στα νοδιοδυτικά της Κρήτης. Για να αρχίσει, πρέπει να περάσει από τη Βουλή η σχετική σύμβαση με την κοινοπραξία Total-Exxon Mobil- ΕΛΠΕ.
Λογικά αυτό θα συμβεί πριν από το καλοκαίρι. Και πάλι, όμως, η γραφειοκρατία υπάρχει και τα βήματα θα είναι αργά - όχι βιαστικά. Το σπορ είναι ακριβό, βλέπετε.
Και συχνά, οι εταιρείες προτιμούν να δίνουν χρόνο, ακόμα και στην τεχνολογία αυτής της βιομηχανίας, που «τρέχει», αλλά δεν έχει εύκολο έργο. Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου και της Κρήτης, μιλάμε για έρευνα που χαρακτηρίζεται ως «frontier». Δηλαδή σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη, με άγνωστες δυσκολίες και υψηλό κόστος εξόρυξης. Υπό αυτή την έννοια, στον εθνικό φορέα που συντονίζει την έρευνα για υδρογονάνθρακες, την ΕΔΕΥ, είναι πολύ φειδωλοί στις προβλέψεις τους και ιδιαίτερα συγκρατημένοι απέναντι στην άκρατη αισιοδοξία - όταν μιλάμε για τεχνικές δυσκολίες και για τις απαιτούμενες τεράστιες επενδύσεις.
Ολα αυτά δεν είναι απαγορευτικά ως στοιχεία. Η Ελλάδα έχει χίλιους λόγους να προχωρήσει και θα προχωρήσει. Αλλά ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι να δούμε το τελικό αποτέλεσμα - ελπίζοντας να είναι θετικό - είναι μακρύς. Τόσο μακρύς, ώστε να διακινδυνεύσει κανείς την πρόβλεψη, ότι θα δούμε πάρα πολλές χειραψίες και χαμόγελα σε φωτογραφίες με πολιτικά πρόσωπα, μέχρι να βγει στην επιφάνεια το πρώτο κυβικό πόδι αερίου.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό East-Med στα Ιεροσόλυμα O χάρτης με τις νέες περιοχές ερευνών για πετρέλαιο - φυσικό αέριο στην Ελλάδα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καταδίκη της Δήμητρας Λιάνη για χρέη
- Έγκλημα στο Ελληνικό: «Η Βουλγάρα ήταν βίαιη – Πίεζε τον Αντιπτέραρχο να την παντρευτεί»
- Brexit: Δυο σενάρια και μια προθεσμία έδωσαν οι Ευρωπαίοι
- ΟΑΕΔ: Μοιράζει… χρήμα! 11 προγράμματα «ανοιχτά» για επαγγελματίες
- To σοβαρό τροχαίο της Αντιγόνης Ψυχράμη
- Στο νοσοκομείο η Κων. Σπυροπούλου – Δείτε για ποιο λόγο
- “Θέλει ο Συριζαίος να κρυφτεί και το… pick up δεν τον αφήνει”.
- Γκραν… διασυρμός για τον Ολυμπιακό
- «Ναυάγησε» στα Κανάρια Νησιά ο Ολυμπιακός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Αγωγός EastMed: Πότε - πόσο θα κοστίσει και οι υδρογονάνθρακες της Ελλάδας
- Καταγγελία για απόπειρα αρπαγής βρέφους στη Θεσσαλονίκη
- Εκατοντάδες εκατομμύρια κωδικοί χρηστών του Facebook αποθηκεύτηκαν χωρίς κρυπτογράφηση
- Άσκηση ετοιμότητας της Δύναμης Δέλτα για την ανακατάληψη νησιού στο ανατολικό Αιγαίο
- Τραυματισμός αστυνομικού σε επίθεση κουκουλοφόρων
- ΕΕ: Αναβολή του Brexit ως τις 22 Μαΐου, εάν υπερψηφιστεί η συμφωνία της Μέι
- Εκτεταμένα επεισόδια στα Τίρανα
- «Ζητούσα να με αφήσουν να πεθάνω»: Η Εμίλια Κλαρκ του «Game of Thrones» είχε δύο ανευρύσματα στον εγκέφαλο
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν
- Λονδίνο: Βγάζουν 600 λίρες κάθε μέρα παριστάνοντας τους άστεγους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χειροβομβίδα Ρωσικό προξενείο: Συναγερμός στο Χαλάνδρι τα ξημερώματα
- Γιώργος Παπαδόπουλος: "Μια μέρα πριν την πρεμιέρα μου κόβουν το πρόγραμμα" (video)
- Απαγορευτικό απόπλου: Σε ποια λιμάνια μένουν δεμένα τα πλοία
- Το Χονγκ Κονγκ θα λύσει το πρόβλημα στέγασης χτίζοντας ένα νησί
- Καιρός: Τοπικές συννεφιές το τριήμερο - Κρύο την επόμενη εβδομάδα
- Ο ταξιτζής, ο κοσμηματοπώλης και η σοφία ενός Αφρικανού μετανάστη
- Οδηγός έριξε αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος στην Κίνα, τουλάχιστον έξι νεκροί
- Οδηγός έριξε το όχημα του πάνω σε πλήθος στην Κίνα- Έξι νεκροί
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος - Έξι νεκροί
- Στα Σκόπια σήμερα η 2η μεικτή διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων