Αγώνας δρόμου για την ψήφιση της ρύθμισης των 120 δόσεων πριν το Πάσχα

Πάσχα με ψηφισμένη τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν στην Huffpost Greece ότι στόχος είναι κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, να υπάρξει η τελική συμφωνία ή τουλάχιστον σημαντική προσέγγιση και για τις δύο ρυθμίσεις.

Με δεδομένες τις ενστάσεις των θεσμών σχετικά με το πλαίσιο που θα ισχύσει για τις δύο ρυθμίσεις, οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν ιδιαίτερα

δύσκολες. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι τουλάχιστον η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχε ψηφιστεί έως τα μέσα Μαρτίου, πλέον η πρόβλεψη είναι ότι και οι δύο ρυθμίσεις θα έρθουν προς ψήφιση έως τα μέσα Απριλίου.

Εάν και ο χρονικός στόχος μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολος καθώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών, πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι βουλευτές να πάνε στις περιφέρειες τους για τις γιορτές του Πάσχα με ψηφισμένες τις δύο ρυθμίσεις.

Γι’ αυτό το λόγο και το τελευταίο διάστημα στελέχη του υπουργείου οικονομικών αλλά και του υπουργείου εργασίας έχουν «ανεβάσει στροφές» προκειμένου να ολοκληρώσουν την προετοιμασία των δύο ρυθμίσεων ώστε αυτές να παρουσιαστούν με κάθε λεπτομέρεια στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5 Απριλίου.

Τα κριτήρια

Τα δεδομένα διαφέρουν σχετικά με τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία όπου όλα δείχνουν ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Σε αυτό το μέτωπο, κυβέρνηση και Θεσμοί έχουν προσεγγίσει περισσότερο σε αρκετά σημεία, χωρίς βέβαια να υπάρχει η τελική συμφωνία.

Αντίθετα, ο γρίφος για τις έως 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία μοιάζει πολύ πιο δύσκολος. Οι θεσμοί επιμένουν και για τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για τη ρύθμιση προς την εφορία ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια ώστε να περιοριστεί ο αριθμός όσων θα ωφεληθούν. Και σε αυτή η ρύθμιση οι δανειστές επιμένουν οτι θα πρέπει να ωφελήσει μόνο όσους έχουν αδυναμία πληρωμής, χωρίς μάλιστα να έχουν στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν προκειμένου να καλύψουν τις οφειλές.

Σε αυτό το πλαίσιο η συζήτηση, ειδικά για τη ρύθμιση προς τις εφορίες, κινείται στην κατεύθυνση των πολύ αυστηρών περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, όπως και στην υποχρέωση των οφειλετών που θα θέλουν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση να έχουν τακτοποιήσει πλήρως τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για το 2018.

Αυτό σημαίνει ότι ειδικά για την εφορία η ρύθμιση θα αφορά χρέη τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του 2017.

Οι ενστάσεις των Θεσμών

Διαχρονικά οι θεσμοί εμφανίζονται αρνητικοί στην θέσπιση ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και ειδικά εάν αυτές αφορούν οφειλές προς την εφορία. Οι δανειστές και ειδικότερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν την άποψη ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν βοηθούν στην «φορολογική συμμόρφωση» των πολιτών και δεν δημιουργούν «φορολογική συνείδηση». Κάθε φορά που ανοίγει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων σχετικά με τη θέσπιση μιας νέας ρύθμισης οφειλών, οι τεχνοκράτες των δανειστών επιμένουν ότι η συγκεκριμένη λογική δεν έχει επιτρέψει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα «κουλτούρα πληρωμών» των υποχρεώσεων που έχουν ιδιώτες και οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο.

Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχοντας τα χέρια της και τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την πορεία πληρωμής των φόρων εκτιμά ότι μία τέτοιου είδους ρύθμιση θα φέρει στο δημόσιο ταμείο χρήματα που η εφορία τα είχε «ξεχασμένα». Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί η εικόνα σχετικά με την πληρωμή των υποχρεώσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μία γενναία ρύθμιση στην οποία θα ενταχθούν όλα τα χρέη που έχουν οι ασφαλισμένοι – φορολογούμενοι θα «δώσει ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί από τα χρέη του παρελθόντος.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να συνεχιστούν με ανταλλαγή στοιχείων τις επόμενες μέρες και θα κορυφωθούν κατά την επίσκεψή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Αμστερνταμ: Τέλος οι άσκοπες βόλτες για τους τουρίστες στα «κόκκινα φανάρια» Η απίστευτη ατάκα αεροσυνοδού μετά την προσγείωση σε λάθος πόλη (και τα ξεκαρδιστικά γέλια επιβατών)
Keywords
Τυχαία Θέματα