Αισιοδοξία αλλά και «αγκάθια» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του χρονικού πλαισίου

Αισιοδοξία ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του χρονικού πλαισίου είναι εφικτή εκφράζουν παράγοντες από την πλευρά των δανειστών. Οι προϋποθέσεις όμως που θέτουν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, μάλλον δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα παρά προσφέρουν διέξοδο.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι τα τελευταία 24ωρα πολλαπλασιάστηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι βλέπουν σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η κοινή συνισταμένη όλων των εκπροσώπων «σπάει» όταν εκφράζουν την άποψη (ή την επιθυμία τους) σχετικά με τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες
οι πλευρές πριν καταλήξουν στην οριστική συμφωνία και την εκταμίευση της δόσης.

Βασική διαφορά όλων των πλευρών είναι ο χρόνος που θα πρέπει να νομοθετηθούν τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέτρα στα οποία κατέληξαν μεταξύ τους οι θεσμοί κατά τη συνάντηση που είχαν τα ξημερώματα της Κυριακής στο λεγόμενο «Ουάσιγκτον γκρουπ».

Αντίστοιχα χωρίς κοινό ρυθμό εξελίσσεται και το «γαϊτανάκι» της ρύθμισης του χρέους. Όλες οι πλευρές έχουν διαφορετική προσέγγιση τόσο για το χρόνο έναρξης της διαπραγμάτευσης, όσο και για τον χρόνο ολοκλήρωσης της.

Χαρακτηριστικά, στο πρώτο σκέλος της παράλληλης διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα, δηλαδή αυτό των επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέτρων, διαφορετική προσέγγιση δεν εντοπίζεται μόνο μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά και στο εσωτερικό των θεσμών.

Ήδη με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη επιπλέον μέτρα. Αντίθετα τόσο το ΔΝΤ όσο και οι σκληροπυρηνικοί της Ευρωζώνης, επιμένουν ότι τα μέτρα είναι αναγκαία.

Τα πρόσθετα μέτρα

Η αφετηρία βέβαια για τα δύο στρατόπεδα είναι διαφορετική, καθώς όσοι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λήψη επιπλέον μέτρων το κάνουν για να αποφύγουν τη συζήτηση για το χρέος κρατώντας όμως εντός προγράμματος το ΔΝΤ. Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι για να συνάψει νέα συμφωνία με την Ελλάδα, θα πρέπει ή να γίνει διευθέτηση του χρέους ή η Αθήνα να λάβει επιπλέον μέτρα.

Ακόμα όμως και αν η Αθήνα αποφασίσει να δεσμευτεί ότι εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν τότε θα ενεργοποιήσει τη λίστα με τα πρόσθετα μέτρα, ορισμένοι αξιωματούχοι από την πλευρά των θεσμών ζητούν αυτά τα μέτρα να ψηφιστούν «εδώ και τώρα» από τη Βουλή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι τη λίστα με τα επιπλέον μέτρα δεν μπορεί να την αποφύγει, ωστόσο επιμένει ότι αυτή τη στιγμή δεν θα φέρει τίποτα άλλο στη Βουλή πέρα από αυτά που αφορούν το πακέτο μέτρων που έχει ήδη συμφωνηθεί ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκούν μερίδα αξιωματούχων των θεσμών, είναι η ενημέρωση που έκανε Ευρωπαίος αξιωματούχος λέγοντας ότι η σειρά των υποχρεώσεων της Ελλάδας και της Ευρωζώνης είναι ως εξής:

1. Πρώτα συμφωνία στο πακέτο, στα μέτρα, και στο θέμα των «προληπτικών μέτρων» ως 3,5 δισ. ευρώ και

2. Μετά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η εμμονή ορισμένων αξιωματούχων, στο να ψηφιστούν τώρα από τη Βουλή τα πρόσθετα μέτρα, αποδυναμώνει τις πιθανότητες να ψηφιστεί από την Κυβερνητική πλειοψηφία και το «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ».

Βέβαια οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών, δεν εξαντλούνται μόνο στο πρόσθετο πακέτο μέτρων ή στο χρόνο έναρξης της διαπραγμάτευσης σχετικά με το χρέος. Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το αφορολόγητο στις 8.182 ευρώ, να καλυφθεί η τρύπα στα επικουρικά ταμεία μόνο με περικοπές στις συντάξεις, ενώ απόσταση υπάρχει και στη διαχείριση τον κόκκινων δανείων, καθώς οι θεσμοί επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση και πώληση όλων των δανείων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Αναζητήσεις
ολοκληρωση αξιολογησης
Τυχαία Θέματα