Αισιοδοξία για την τρίτη αξιολόγηση. Αγωνία για τη στάση του ΔΝΤ. Πιέσεις για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Κλίμα απόλυτης συνεννόησης επικρατεί μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί θα επιχειρήσουν να βάλουν εμπόδια στη διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν με νόημα ότι η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή, αλλά και οι επαφές που υπάρχουν με τους ανώτατους αξιωματούχους, έχουν σημάνει έστω και ανεπίσημα την έναρξη
της αξιολόγησης.

Σε αυτό το σημείο όλες οι πλευρές προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο περισσότερα στοιχεία προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη εικόνα σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος.

Ενδεικτικό των προθέσεων και της Ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε πει ότι έχει ζητήσει σαφή χρονοδιάγραμμα από όλα τα υπουργεία τα οποία εμπλέκονται με τα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο το τέλος του χρόνου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι οι αρχές Νοεμβρίου.

Ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε χθες και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς να τρέξουν το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών δράσεων έως το Eurgoroup του Νοεμβρίου. Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η κυβέρνηση θα κλίσεις όλες τις εκκρεμότητες έως τις αρχές Νοεμβρίου ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα.

Πιέσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε κλίμα αισιοδοξίας κινούνται και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί με τους εκπροσώπους τους να επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς.

Ωστόσο, άγνωστος παράγοντας για την εξέλιξη της αξιολόγησης παραμένει η στάση του ΔΝΤ και ειδικά από τη στιγμή που δείχνει για ακόμα μια φορά να κρατά εμμονική στάση με ένα θέμα που το ίδιο βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αυτή τη φορά είναι η άποψη του Ταμείου ότι θα πρέπει να ελεγχθεί και πάλι η κεφαλαιακή επάρκεια των Ελληνικών τραπεζών, ώστε αν χρειαστεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε ακόμα μια ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν ασφυκτικά την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες. Ενδεικτικό των πιέσεων τις οποίες ασκούν οι δανειστές προς την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ενδέχεται να φέρει καθυστέρηση και στην επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Μέχρι τώρα η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στις 15 Οκτωβρίου. Παρόλα αυτά, ακριβής ημερομηνία δεν υπάρχει και στο πλαίσιο των πιέσεων προς την Ελληνική κυβέρνηση, η επιστροφή τους στην Αθήνα θα μπορούσε να μεταφερθεί ακόμα και μετά το το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο έως τώρα εικόνα εμπλοκής δεν υπάρχει σε κανένα από τα στρατόπεδα, με τους αξιωματούχους από όλες τις πλευρές να αναφέρουν ότι στόχος παραμένει η όσο το συντομότερο δυνατό ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα