Αίτημα ανεξαρτησίας του Λονδίνου για να παραμείνει στην ΕΕ. Πάνω από 800.000 υπογραφές για νέο δημοψήφισμα

Οι Βρετανοί προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες της απόφασής τους να εγκαταλείψουν την ΕΕ, όπως την εξέφρασαν με την ψήφο τους την Παρασκεύη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το αποτέλεσμα θα πυροδοτήσει και άλλα αιτήματα για ανεξαρτησία. Την ίδια ώρα χιλιάδες έχουν υπογράψει για να γίνει νέο δημοψήφισμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ είχε δηλώσει πως η νυν προωθυπουργός είναι πιθανό πως θα προχωρήσει σ΄ένα δεύτερο δημοψήφισμα
για την παραμονή ή την αποχώρησή της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πράγματι την Παρασκευή η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, η Νίκολα Στάρτζον αμέσως μετά την επιβεβαίωση του Brexit δήλωσε: «Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας οπωσδήποτε θα τεθεί στο τραπέζι», είπε. «Να μην προδικάσουμε τα γεγονότα. Θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε νομοθεσία ώστε να είναι έτοιμο για δυνητικό δημοψήφισμα».

Την ίδια ώρα το Σιν Φέιν κάλεσε σε δημοψήφισμα για την ένωση της Ιρλανδίας.

Παράλληλα λίγες μόνο ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει αρχίσει να κυκλοφορεί μια αίτηση που ζητεί την ανεξαρτητοποίηση του Λονδίνου από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα αρκετές χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν αυτό το αίτημα στον ιστότοπο change.org με το οποίο ζητούν από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να «κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι μίλησε με τον Σαντίκ Καν και όπως τόνισε είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τη θέση του για τις χώρες που θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ. «Υπάρχει ένας κοινός στόχος μεταξύ μας» είπε η Νίκολα Στάρτζον.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα του Λονδίνου ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Πρόκειται για ένα 59,9% που σημαίνει 2,26 εκατομμύρια άνθρωποι. Σε ορισμένα μέρη τα ποσοστό έφτασε και το 70%.

Όμως όπως απεδείχθη οι υποστηριχτές της αποχώρησης ήταν πολλοί και προέρχονταν από τη βόρεια Αγγλία, την νοτιανατολική, τα Midlands και την Ουαλία.

Την ίδια ώρα οι τραπεζίτες, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, προειδοποιούν για τις συνέπειες του Brexit στο City του Λονδίνου και εκφράζουν φόβους ότι ξένα τραπεζικά ιδρύματα θα μεταφέρουν το προσωπικό τους αλλού στην Ευρωζώνη όπως στη Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο, το Παρίσι, τη Βαρσοβία ή τη Λισαβόνα.

Όμως μια νέα πρωτοβουλία πολιτών που ζητεί τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες και συγκέντρωσε 800.000 υπογραφές. Μάλιστα η επισκεψιμότητα ήταν τέτοια που η εφαρμογή τέθηκε εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες.
Όπως τονίζεται της υψηλής επισκεψιμότητας, η εφαρμογή είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για αρκετό χρονικό διάστημα. Στην ιστοσελιδα σημειώνεται ότι για να εισαχθεί το ζήτημα σε συζήτηση στη Βουλή, απαιτούνται μόλις 100.000 υπογραφές.

Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν το αποτέλεσμα της εξόδου ή της παραμονής είναι μικρότερο του 60% και η συμμετοχή δεν υπερβαίνει το 75%, τότε πρέπει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, τονίζει η πρωτοβουλία.

Πώς ψήφισε η χώρα:

Το 72,2%, (46.500,001 people) 51.9% ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και το 48,1% να παραμείνουν.

Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής με 62% και κατά το 38%

Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής με 55,7% έναντι 44,3%

Η Ουαλία ψήφισε υπέρ 51,7% και κατά 48,3%

Νοτιοανατολικά ψήφισαν υπέρ της εξόδου 58%και ενάντια το 42%.

Βορειοδυτικά, υπέρ της εξόδου αποφάσισε το 53,7% και 46,3 ψήφισε υπέρ της παραμονής

Δυτικά Midlands, υπέρ της εξόδου ψήφισε το 59,2% έναντι του 40,8% που είχαν διαφορετική άποψη.

Στο Λονδίνο το 59,9% ψήφισε υπέρ της παραμονής και το 40% υπέρ της εξόδου

Στο Yorkshire και Humber το 57,7% ψήφισε υπέρ της εξόδου και το 42,3% υπέρ της παραμονής, το 43,5 των Ανατολικών να ψηφίζει υπέρ της παραμονής, ενώ έξοδο ζήτησε το 56,5%

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα