Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και μείωση 2% στους μισθούς προτείνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ

Στη μάχη της έγκαιρης υλοποίησης των προαπαιτούμενων ρίχνεται η κυβέρνηση με πρώτο σταθμό το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου καθώς τότε αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να κάνουν τον πρώτο έλεγχο προόδου.

Αμέσως μετά αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση για τις 13 προαπαιτούμενες δράσεις με στόχο να ψηφιστούν από τη Βουλή
πριν τις 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας «αναμένεται πως η εφαρμογή των οροσήμων που σχετίζονται με την δυνατότητα εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου».

Στόχος είναι η ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων να έρθει πριν το τελευταίο 10ήμερο του έτους προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση του 1 δισ. Ευρώ. Συγκεκριμένα με βάση την απόφαση του Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου αλλά και του EWG της 26ης Νοεμβρίου, στις 18 Δεκεμβρίου ή έστω λίγες ημέρες αργότερα θα πρέπει να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ των δεύτερων προαπαιτούμενων.

Προϋπόθεση η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στο περιεχόμενο των νόμων που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ παράλληλα οι ελεγκτές θα «χτενίσουν» τα νομοσχέδια που ήδη ψηφίστηκαν προκειμένου να διαπιστώσουν ότι αυτά τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Η λίστα των προαπαιτούμενων που θα εξεταστούν από τους δανειστές περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τον σταδιακό περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά, την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων,στην έκδοση υπουργικής απόφασης για το clawback στα νοσοκομεία αλλά και το νέο Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με τη δημιουργία ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με το πλαίσιο λειτουργίας του.

Ωστόσο, η ολιγόωρη παρουσία στην Αθήνα του επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αποκάλυψε ότι μεταξύ των πολλών δύσκολων θεμάτων οι θεσμοί έχουν συμπεριλάβει και την «καυτή πατάτα» του εργασιακού. Μαζί με το Ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση, το εργασιακό θα αποτελέσει την τριάδα των βασικών θεμάτων που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις των δανειστών με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης ο οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου.

Όπως είναι ήδη γνωστό η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά αποτελούν το «προαπαιτούμενο» του Διεθνούς Νομισματικόυ Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να συμμετέχει ενεργά στο τρίτο Μνημόνιο.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει το πακέτο να περιλαμβάνει πρόβλεψη για τις ομαδικές απολύσεις, την ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και βέβαια την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Ενδεικτικό των προθέσεων που έχει το Ταμείο είναι ότι σε εσωτερική έκθεση ερευνητών του ΔΝΤ αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μειώσεων στους μισθούς της τάξης του 2%, προκειμένου, όπως σημειώνει η έκθεση, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που εμφανίζει η Ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κρίση στην οικονομία έφερε μείωση του μέσου μισθού στα 1.000 ευρώ (σε όρους μικτών αποδοχών) προσεγγίζοντας το κατώτερο μισθό των 581 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί αντικίνητρα για νέες προσλήψεις και για αυτό προτείνει νέες μειώσεις στον κατώτερο μισθό.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα