Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες «χάκαραν ισραηλινά drones και μαχητικά» από βάση στην Κύπρο

Διεθνή αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Intercept – με τη συμμετοχή του Γκλεν Γκρίνγουαλντ, του δημοσιογράφου στον οποίο ο Έντουαρντ Σνόουντεν προέβη στις αποκαλύψεις που οδήγησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα μαζικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της ιστορίας- που, επικαλούμενο έγγραφα που διέρρευσαν στο πλαίσιο της προαναφερθείσας υπόθεσης, αναφέρει ότι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στις εκπομπές βίντεο από ισραηλινά
μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και μαχητικά, παρακολουθώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις που ήταν σε εξέλιξη στη Γάζα, αλλά και συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών την οποία εξάγει το Ισραήλ σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω πρόγραμμα είχε την κωδική ονομασία «Anarchist» και διεξαγόταν από τη βρετανική υπηρεσία GCHQ, σε συνεργασία με την αμερικανική NSA. Στο πλαίσιό του, «στοχεύθηκαν» συστηματικά ισραηλινά drones από βρετανική βάση στα βουνά της Κύπρου- και συγκεκριμένα στο όρος Τρόοδος. Στα έγγραφα της GCHQ τα οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, περιλαμβάνεται μια σειρά φωτογραφιών οι οποίες τραβήχτηκαν από κάμερες ισραηλινών αεροσκαφών. Τα εν λόγω έγγραφα, όπως σημειώνεται, υποδεικνύουν τις διαδρομές των αεροσκαφών.

Όσον αφορά στις φωτογραφίες, κάποιες εξ αυτών, οι οποίες τραβήχτηκαν το 2009 και το 2010, δείχνουν drones τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους, κάτι που αποτελεί σπάνιο οπτικό στοιχείο για την κατοχή και χρήση οπλισμένων drones από το Ισραήλ, την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει, αν και, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αποτελεί ανοικτό μυστικό.

Όπως προαναφέρθηκε, το «Anarchist» λειτουργούσε από βάση της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο όρος Τρόοδος, η οποία έχει χαρακτηριστεί «το πετράδι του στέμματος» από την NSA, καθώς από εκεί είναι δυνατή η πρόσβαση σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Τουρκία. Τον περασμένο Αύγουστο, το The Intercept είχε δημοσιεύσει μέρος εγγράφου της GCHQ στο οποίο αναφερόταν πως η NSA και η GCHQ παρακολουθούσαν εκπομπές/ σήματα οπλικών συστημάτων από εκεί, ενώ παλαιότερα είχε αναφερθεί πως η NSA «στόχευε» ισραηλινά drones και ένα ισραηλινό πυραυλικό σύστημα, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγγραφα της GCHQ δείχνουν ότι η συλλογή κρυπτογραφημένων εκπομπών βίντεο από τη συγκεκριμένη βάση άρχισε το 1998, ενώ επίσης περιγράφουν προσπάθειες εναντίον drones της Συρίας και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Άλλη αναφορά κάνει λόγο για υποκλοπή βίντεο από ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο πέταξε από συριακή αεροπορική βάση τον Μάρτιο του 2012. Ωστόσο, το «Anarchist» φαίνεται να επικεντρωνόταν στο Ισραήλ, και ειδικότερα σε ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη, καθώς και σε παρακολούθηση δραστηριότητας drones που μπορεί να σχετιζόταν με ένα πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν. «Στις 3 Ιανουαρίου 2008, καθώς το Ισραήλ πραγματοποιούσε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα κατά Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, Αμερικανοί και Βρετανοί κατάσκοποι είχαν μια εικονική θέση στο κόκπιτ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε λήψεις που δείχνουν συγκεκριμένους τύπους ισραηλινών αεροσκαφών, όπως το Heron TP, το IAI Searcher και το Hermes, καθώς και τα Aerostar και Orbiter. Σημειώνεται ότι το Heron TP έχει χαρακτηριστεί από τη Jerusalem Post ως ένα drone το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι το Ιράν και είναι μεγαλύτερο από το Reaper, το μεγαλύτερο οπλισμένο drone των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου ενός τόνου (μάλιστα, πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία πώλησης οπλισμένων εκδόσεων του αεροσκάφους στην Ινδία).

Πώς γίνονταν οι υποκλοπές

Τα drones επικοινωνούν με τους χειριστές τους στο έδαφος μέσω δορυφόρου. Η μετάδοση προς τη βάση είναι γνωστή ως «downlink». Οι βρετανικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο «έπιασαν» τo downlink βρίσκοντας τη σωστή συχνότητα για κάθε drone, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να βλέπουν εικόνες που έβλεπαν και οι χειριστές τους. Ωστόσο, το Ισραήλ φαίνεται να έχει επεκτείνει την κρυπτογράφηση όσον αφορά στον στόλο των drones του, κάτι που φαίνεται από το ότι πολλές εκπομπές που «έπιασαν» οι κεραίες ήταν κακής ποιότητας ή κρυπτογραφημένες. Στόχος της λήψης των εικόνων φαίνεται να ήταν μόνο η ταυτοποίηση των σημάτων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα αεροσκάφη, όπλα και ραντάρ, και να αποδειχθεί ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε θέση να συλλέγουν τέτοιες εικόνες (snapshots) εάν χρειαζόταν. Όπως υπογραμμίζεται σε έγγραφο, η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για την αποκρυπτογράφηση σε πραγματικό χρόνο είναι τεράστια, οπότε και αυτό που γινόταν ήταν να πιάνονται στιγμιότυπα από «ζωντανά» σήματα, τα οποία μετά περνούσαν από επεξεργασία.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Haaretz, ισραηλινή πηγή ανέφερε ότι οι εν λόγω αποκαλύψεις δεν είναι ιδιαίτερα «δραματικές»/ μεγάλης σημασίας, καθώς δεν επηρεάστηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Και βέβαια ξένες υπηρεσίες πληροφοριών στη Μέση Ανατολή παρακολουθούν τις επιχειρήσεις μας, ακριβώς όπως και εμείς παρακολουθούμε τις επιχειρήσεις άλλων κρατών στην περιοχή».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα