Αμερικανοϊσραηλινή συμφωνία για συμπαραγωγή της κορβέτας «Θεμιστοκλής», με ελληνική, ισραηλινή και αμερικανική τεχνογνωσία

Συμφωνία για τη συμπαραγωγή της κορβέτας «Θεμιστοκλής» υπεγράφη μεταξύ της ONEX Neorion Shipyards- αμερικανικής εταιρείας με δραστηριότητες στην Ελλάδα- και της Israel Shipyards Ltd.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ναυπηγεία του Νεωρίου στη Σύρο, η κορβέτα Θεμιστοκλής είναι ένα υπερσύγχρονο σκάφος που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών επιτήρησης των συνόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά για τη διεθνή ανάπτυξη και προώθηση του «Θεμιστοκλή», έχοντας ως κύριους κόμβους παραγωγής την Ελλάδα και το Ισραήλ. Υπογραμμίζεται πως, πέρα από το πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια πρόθεση αγοράς από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό- ωστόσο αποτελεί σίγουρα σημαντική εξέλιξη, καθώς αφορά σε ναυπήγηση σύγχρονου πολεμικού πλοίο με τη συμμετοχή ναυπηγείων στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ HUFFPOST GREECEΝέο μοντέλο: Η αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ- Ελλάδας: «Φρεγάτες έχουν και οι ΗΠΑ»- ενδεχόμενη ελληνική συμμετοχή

Ο νέος σχεδιασμός της κορβέτας Θεμιστοκλής συνδυάζει την τεχνογνωσία της ελληνικής, ισραηλινής και αμερικανικής βιομηχανίας, και την επόμενη γενιά λειτουργικών προδιαγραφών στο μέλλον του ναυτικού πολέμου.

Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων με μήκος 72 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 800 τόνων, ενώ μπορεί επίσης να φτάσει ταχύτητα άνω των 30 κόμβων. Μπορεί να λειτουργήσει ένα μεσαίου μεγέθους θαλάσσιο ελικόπτερο, αλλά υποστηρίζει επίσης σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης μονάδων ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο «Θεμιστοκλής» περιλαμβάνει τελευταίας τεχνολογίας όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του «Θεμιστοκλή»

Το σκάφος, σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα, ενδείκνυται, πέρα από συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις στη θάλασσα, για αποστολές περιπολίας και επιτήρησης στην ανοιχτή θάλασσα, προστασίας θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ, καθώς και προστασίας υπερακτίων εγκαταστάσεων. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες, προσφέρεται για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και παράνομων δραστηριοτήτων, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, προστασίας και ελέγχου αλιευτικών δραστηριοτήτων κ.α.

Οι δύο εταιρείες το προσφέρουν ως κορβέτα πυραύλων ή σε έκδοση περιπολίας (OPV) και υποστηρίζουν πως πρόκειται για την «πιο αποτελεσματική κορβέτα που είναι διαθέσιμη σήμερα».

Μεταξύ άλλων, ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει εκτοξευτές για πυραυλικά συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας/ αεράμυνας και για πυραύλους επιφανείας- επιφανείας (για χρήση εναντίον πλοίων). Επίσης, διαθέτει ναυτικό πυροβόλο μέχρι και 76 χιλιοστών, δυνατότητα για τηλεχειριζόμενο σύστημα ναυτικού πυροβόλου μέχρι και 30 χιλιοστών, σύστημα διοικήσεως και ελέγχου, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ πολλαπλών λειτουργικών, βαρέα πολυβόλα και σύστημα νυκτερινής όρασης.

Όπως προαναφέρθηκε, το μήκος της είναι 72 μέτρα και το εκτόπισμά της 800 τόνοι. Η μέγιστη ταχύτητα υπερβαίνει τους 30 κόμβους, ενώ η εμβέλειά της σε ταχύτητα 12 κόμβων ξεπερνά τα 5.000 ναυτικά μίλια. Έχει αυτονομία 21 ημερών και 45μελές πλήρωμα, συν 20 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων. Το ελικοδρόμιό της είναι 10x15,3 μέτρων.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... ΕΛΙΣΜΕ: Η Ελλάδα και οι επιλογές της όσον αφορά στην τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη Bουτώντας στους πλαστικούς υφάλους και τις χωματερές των ελληνικών θαλασσών Είναι και η Κρήτη μακράν της Αθήνας;
Keywords
Τυχαία Θέματα