Αν αγαπάτε το «Walking Dead», τον «Εξορκιστή» και τα ψυχολογικά παιχνίδια θα λατρέψετε το «Outcast»



Το βράδυ εκείνης της Παρασκευής 15 Απριλίου συνέβη το εξής ενδιαφέρον: μέσα στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης όπου πραγματοποιούταν το 10ο Comicdom Con, εκατοντάδες κόσμου περιφέρονταν στους διαδρόμους του κτιρίου χαζεύοντας κόμικ, κάνοντας τα ψώνια τους και παίρνοντας αυτόγραφα από τους αγαπημένους τους δημιουργούς σε ένα γενικότερο κλίμα ευθυμίας και διασκέδασης. Μέσα σε μια αίθουσα του τρίτου ορόφου, όμως, καμιά 50αριά άνθρωποι κάθονταν στα σκοτεινά, γατζωμένοι στις θέσεις τους, παρακολουθώντας με τρόμο ένα μικρό αγόρι να κοπανά το κεφάλι του στον τοίχο του δωματίου του για
να σκοτώσει μια κατσαρίδα, να λούζεται στο αίμα από τη βαναυσότητα του χτυπήματος και έπειτα, σαν να μην τρέχει τίποτα, να καταβροχθίζει την νεκρή πλέον κατσαρίδα.

Αυτή είναι η πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς του δημιουργού του The Walking Dead, Robert Kirkman, με τίτλο «Outcast», την οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αποκλειστική προβολή από το FOX στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του Comicdom. Όπως ίσως καταλάβατε, «πρώτο» ήταν και η λέξη-κλειδί του πιλότου του «Outcast».

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ο Patrick Fugit (τον οποίο είχαμε γνωρίσει στο «Almost Famous» και βλέπουμε επιτέλους ξανά σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί δεν έγινε ποτέ μεγάλο όνομα στο Hollywood αυτός ο άνθρωπος) είναι ο Kyle Barns, ένας μοναχικός τύπος που, έπειτα από το διαζύγιό του αποφάσισε να επιστρέψει στην μικρή επαρχιακή πόλη Rome όπου και μεγάλωσε και να κλειστεί στο πατρικό του κρατώντας την ελάχιστη δυνατή επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Είναι ένας άνθρωπος κυνηγημένος από τους δαίμονές του -μια φράση που στην πορεία διαπιστώνουμε πως, στην περίπτωση του Kyle, δεν είναι μόνο μεταφορική. Τα μοναδικά στοιχεία που μπορούμε να συγκεντρώσουμε για το παρελθόν του, είναι πως η μητέρα του, Sarah, έπασχε από σχιζοφρένεια και συμπεριφερόταν αρκετά βίαια στον μικρό γιο της -για να το θέσουμε πολύ ήπια. Σύμφωνα με τους θρησκόληπτους κατοίκους της Rome ωστόσο, μιας πόλης βαθιά χωμένης στον συντηρητισμό και την προκατάληψη του αμερικάνικου νότου, η μητέρα του Kyle είχε «πέσει θύμα των σκοτεινών δυνάμεων».

Η πρώην σύζυγος του Kyle, Alison, με την οποία έχουν μαζί μια 7χρονη κόρη, φαίνεται πως είχε βιώσει κάτι παρόμοιο με την μητέρα του, κάτι τόσο απεχθές που οδήγησε στο χωρισμό τους. «Όλη μου τη ζωή πίστευα πως τους το είχα προκαλέσει εγώ», λέει σε μια σκηνή του επεισοδίου ο Kyle, και η πραγματικότητα δεν βρίσκεται πολύ μακριά. Στο «Outcast» όμως τίποτα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά -το «πρώτο» που λέγαμε πριν.

Η υιοθετημένη αδερφή του Kyle, Megan (την οποία υποδύεται φανταστικά η Wrenn Schmidt) ζει με τον αστυνομικό άντρα της και την κόρη του στη Rome και είναι η μόνη οικογένεια που έχει μείνει στον Kyle, μόνο που αυτός προσπαθεί να τη διώξει μακριά για «το καλό της».

Όταν ο Kyle μαθαίνει πως ο 8χρονος γιος της οικογένειας Austin, Joshua (Gabriel Bateman) παρουσιάζει σημάδια δαιμονισμού (το αγοράκι με τους επιλεκτικούς γευστικούς κάλυκες που λέγαμε στην αρχή), αποφασίζει να διακόψει για λίγο την απομόνωσή του και να βοηθήσει τον αιδεσιμότατο Anderson (Philip Glenister), τον αλκοολικό και τζογαδόρο ιερέα της Rome, για να σώσουν το αγόρι από το «κακό».

Μικρό, τόσο δα spoiler: η σκηνή του εξορκισμού του Joshua είναι μία από τις πιο απολαυστικές, τρομακτικές αλλά και διασκεδαστικές σκηνές-φόρους τιμής στον «Εξορκιστή», για τον οποίο ο Kirkman φαίνεται πως τρέφει βαθιά αγάπη.

Αυτά είναι λίγο-πολύ όσα είδαμε στο πρώτο επεισόδιο του Outcast. Κι αν η δράση σας φάνηκε υπερβολική για έναν πιλότο της μιας ώρας, πρέπει να σας ενημερώσουμε πως το Outcast δεν είναι τόσο «γρήγορο» όσο φαίνεται.
Ναι, η δράση υπάρχει, στο ενδιάμεσο όμως παρεμβάλλονται μακροσκελείς διάλογοι, σιωπές και πλάνα που αφήνουν τα βλέμματα και τις εικόνες, αντίστοιχα, να διηγηθούν τη δική τους ιστορία και αρκετή σπουδή πάνω στους χαρακτήρες της σειράς. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για το Outcast.
Γιατί όσο άρτια κι αν είναι η σκηνοθεσία, που είναι εξαιρετική, όσο δεμένο κι αν είναι το σενάριο, που είναι τιμιότατο, το τηλεοπτικό κοινό της εποχής μας δεν έχει, συνήθως, την απαραίτητη υπομονή για να παρακολουθήσει μια βραδυφλεγή εξέλιξη πλοκής που δε χρησιμοποιεί άμεσο, γκροτέσκο, «σπλατερικό» τρόμο για να σε καθηλώσει αλλά προτιμά να παίζει αργά και σταθερά με το μυαλό σου, πότε ανυποψίαστα και πότε φανερά, μέχρι να σε φτάσει στα όριά σου. Αν μιλούσαμε για ένα show τύπου «Mad Men», που έχει το δικό του κοινό, αυτό το στυλ αφήγησης δεν θα ήταν πρόβλημα. Όταν έχουμε να κάνουμε με θρίλερ, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Καλώς ή κακώς, η πλειονότητα του κόσμου θέλει να βλέπει βία, φόνους και σεξ (γεια σου Game of Thrones), όχι ψυχολογικά παιχνίδια που απαιτούν την προσοχή και την υπομονή σου. Από την άλλη βέβαια, μόνο ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο οι θεατές είναι έτοιμοι να εμπιστευτούν τον Kirkman σε κάτι που δεν περιλαμβάνει ορδές από ζόμπι και φρικιαστικούς θανάτους ανά επεισόδιο.

Και μιας και πήγαμε εκεί. Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του Outcast είναι πως σε κάνει να νιώθεις οικεία από το πρώτο πλάνο. Και αυτό γιατί από όπου κι αν το πιάσεις, από το μοντάζ των τίτλων αρχής, τη χρωματική παλέτα της σειράς, τη φωτογραφία και, φυσικά, την τοποθεσία στην οποία διαδραματίζεται, όλα τους θυμίζουν έντονα το σύμπαν του The Walking Dead. Και οι δύο σειρές βασίζονται σε κόμικ του ίδιου του Kirkman και, αναπόφευκτα, μοιράζονται πολλές από τις «εμμονές» του δημιουργού. Αν είσαι φαν του TWD θα το εκτιμήσεις, αν όχι θα εκτιμήσεις την πιο ρεαλιστική ματιά της σειράς στην πραγματικότητα.

Γιατί στο Outcast η απειλή δεν έρχεται από τους ζωντανούς νεκρούς που προσπαθούν να σε κατασπαράξουν αλλά από το σκοτάδι που κρύβεται μέσα σου και τρέφεται από εσένα τον ίδιο. Και αν μπορείς να σκοτώσεις τα ζόμπι με μια σφαίρα, ένα τόξο ή μια κατάνα στο κεφάλι, τους δαίμονες, φανταστικούς και πραγματικούς, που τρυπώνουν στη ψυχή σου, πώς τους σκοτώνεις;

Το «Outcast» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην Ελλάδα τον Ιούνιο, από το FOX.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα