Αν ντυνόμαστε για να βρούμε καινούργια δουλειά ή νέο σύντροφο δεν είμαστε οι μόνοι

Οι στιλιστικές μας επιλογές αποτελούν μέρος της ταυτότητας μας

Μπορούν τα ρούχα να καθορίσουν την πορεία που θα έχει η ημέρα μας ή ίσως και η ζωή μας; Αν αυτή η ερώτηση σαν φαίνεται αρκετά επιφανειακή και ίσως ανούσια, ας το ξανασκεφτούμε. Η ψυχολογία της μόδας έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια στην Αμερική σε μια ολόκληρη επιστήμη, παροτρύνοντας ή και καθοδηγώντας τους ενδιαφερόμενους να βρουν το στυλ τους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν μια καλύτερη ενδυματολογική εικόνα, ευελπιστώντας σε καλύτερη θέση εργασίας, σε ένα

μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο ή και σε έναν ιδανικό σύντροφο.

Μια γυναίκα ντυμένη σε ανδρόγυνο στυλ έχει περισσότερες πιθανότητες να προσληφθεί σε μια εταιρεία, ενώ αν είναι ντυμένη στα κόκκινα πιθανόν να αποτελέσει το μήλο της Έριδος σε μια αντρική παρέα. Έχουν τα ρούχα τόση δύναμη ώστε να επηρεάζουν εμάς, αλλά και τους γύρω μας; Ναι έχουν, καθώς φορώντας κάτι που μας αρέσει, αισθανόμαστε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ή μπαίνουμε σε ’ρόλους”. Οι  άνθρωποι εύκολα βγάζουν συμπεράσματα για την προσωπικότητα του άλλου από την εικόνα του, από τα ρούχα που φοράει και το χρώμα των μαλλιών του.

Σε μια εποχή όπου τα πάντα κινούνται με γοργούς ρυθμούς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κοιτάξουμε βαθύτερα ή να γνωρίσουμε καλύτερα τον χαρακτήρα του άλλου, αλλά βεβιασμένα τον κρίνουμε από την εμφάνισή του.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που οι στυλιστικές επιλογές δεν είναι δικές μας, αλλά έχουν γίνει από υποδείξεις τρίτων; Πιθανόν να πετύχουμε σε κάποιους χώρους, αλλά δεν είναι μεγαλύτερη η ικανοποίηση να πετυχαίνουμε σε αυτούς τους χώρους προβάλλοντας τις δικές μας επιλογές; Γιατί για πόσο διάστημα θα θέλουμε να περιφερόμαστε με ρούχα που δεν μας εκφράζουν; Συχνά όταν βλέπουμε ανθρώπους να φορούν κάτι που δεν είναι στο στυλ τους χρησιμοποιούμε τη φράση: «Δεν τα φοράει, τον φορούν». Στον χώρο της ψυχολογίας αυτό ονομάζεται γνωστική παραφωνία, όταν κάποιος είναι αναγκασμένος να ντύνεται με τρόπο που δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά  του. 

Τα ρούχα είναι μια μορφή έκφρασης που δεν πρέπει να καταπιέζουμε Το στυλ αποτελεί μέρος της ταυτότητας μας

Σύμφωνα με την κα Έλενα Ανθή, εκπ. παιδοψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια, το στυλ αποτελεί μέρος της ταυτότητας μας. Αναμφισβήτητα είναι μια έκφραση κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αυθεντικότητας, αλλά και επιθυμίας να ξεχωρίσουμε από τη μάζα. Είναι αποδεδειγμένο ότι η γνώμη των περισσοτέρων ανθρώπων για τους άλλους σχηματίζεται στην πρώτη κοινωνική επαφή και σπάνια αλλάζει στην πορεία. Το στυλ λοιπόν και ο τρόπος που κινούμαστε είναι καθοριστικά για την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Αυτός δυστυχώς είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι διστάζουν να φορέσουν κάτι διαφορετικό, φοβούμενοι ότι θα κακοχαρακτηριστούν ή ότι οι γύρω τους θα δημιουργήσουν μια λανθασμένη εντύπωση για την προσωπικότητά τους. Ειδικά στην Ελλάδα, το σύνδρομο του «τι θα πει ο κόσμος» είναι πολύ ισχυρό με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ακολουθούν τις κλασικές ενδυματολογικές προσταγές, θυσιάζοντας έτσι την αυθεντικότητά τους στο βωμό της γενικής αποδοχής.

Μία γυναίκα ντυμένη σε ανδρόγυνο στυλ είναι πιθανότερο να κερδίσει μια θέση σε γραφείο εταιρείας. 

Όπως η κα Ανθή τονίζει, παράλληλα ζούμε σε μια απαιτητική κοινωνία που έχει πολλές επιλογές και προσλαμβάνουσες. Η γρήγορη μόδα συγχέει τους ανθρώπους και ειδικά τις γυναίκες για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να φορέσουν.  Είναι μεν καλό να ενημερωνόμαστε για τη μόδα, εξίσου σημαντικό όμως είναι να απαλλαγούμε από τα πρέπει της. Ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι διαφορετικοί, γεμάτοι αντιθέσεις με καθημερινές αλλαγές στη διάθεσή μας. Δεν λειτουργούμε κάθε μέρα με τον ίδιο τρόπο και το πως ντυνόμαστε – όταν αυτό γίνεται αυθόρμητα - αποτελεί μια εκφραστική διέξοδο. Το να ντύνεται κάποιος με τον τρόπο που του αρέσει λειτουργεί θεραπευτικά.

Οι προσταγές της μόδας δεν είναι τίποτα άλλο από κοινωνικές κατασκευές που, όπως και οι «υποδείξεις» τρίτων, αν δεν μας εκφράζουν, αποχρωματίζουν την προσωπικότητά μας και μας στερούν τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητα. Βέβαια, συνεχίζει η κα Ανθή, το να κάνουμε πιο ιδιαίτερες ενδυματολογικές επιλογές δεν είναι εύκολο, χρειάζεται θάρρος. Το σημαντικότερο όμως είναι να μην καταπιεζόμαστε. Η επιλογή των ρούχων θα μπορούσε να είναι ένα ευχάριστο καθημερινό παιχνίδι πειραματισμού. Ας βρούμε τα ρούχα που μας εκφράζουν κι ας τα επιλέξουμε στην καθημερινότητά μας χωρίς τον φόβο της απόρριψης από τους άλλους. Γιατί τελικά δεν είναι τόσο η επιλογή των ρούχων που κάνουμε όσο η θετική διάθεση που έχουμε φορώντας τα.

Αν σκεφτούμε ανθρώπους που μας έκαναν εντύπωση την πρώτη φορά που τους είδαμε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι σπάνια θυμόμαστε τι φορούσαν. Θυμόμαστε όμως τον αέρα τους, την αύρα τους, το πόσο άνετοι και χαρούμενοι αισθάνονταν μέσα από την ενδυματολογική τους επιλογή.

H Σάμπα Μουμπαράκ με κατακόκκινο φόρεμα. Αμαμφισβήτητα τραβάει τα βλέμματα με την επιλογή της.

Δεν είναι λοιπόν τα ρούχα που κέρδισαν το ενδιαφέρον μας, αλλά ο τρόπος που κινούνταν μέσα σε αυτά. Αυτό είναι που θαυμάζουμε συνήθως στους άλλους. Το θάρρος τους να τολμούν, να εκφράζουν την αλήθεια τους. Βλέπουμε σε εκείνους την εικόνα που θα θέλαμε να φτάσουμε.

Related...Τα έξι βήματα της τελειότερης αποτοξίνωσης μετά τις γιορτές ένα - έναΤο διαδίκτυο έχει διχαστεί βαθιά: Είναι ασφαλές να μαγειρεύουμε με ξύλινα εργαλεία κουζίνας ή όχιΝέα χρονιά-νέοι στόχοι: Πώς θα κόψουμε το τσιγάρο χωρίς να βάλουμε γραμμάριο - Ειδικός εξηγεί
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αν ντυνόμαστε για να βρούμε καινούργια δουλειά ή νέο σύντροφο δεν είμαστε οι μόνοι,