Αν σκοπεύετε να πάτε στη Βενετία, μην ξεχάσετε την αντιασφυξιογόνο μάσκα σας

Πρόκειται για έναν από τους πιο τιμημένους και αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς που όμως τελευταία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο και δισεπίλυτο πρόβλημα: η Βενετία, η πιο ρομαντική πόλη της Ιταλίας (κατά πολλούς), γνωρίζει μια πρωτοφανή αύξηση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρά της, εξαιτίας των αερίων που εκπέμπουν τα τεράστια κρουαζιερόπλοια που πλέουν στην περιοχή.

Όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα ο βρετανικός Guardian, κάθε μέρα πέντε έως έξι από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου εισέρχονται στην
καρδιά της αρχαίας πόλης, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο τερματικό κρουαζιερόπλοιων διεθνώς. Και, μπορεί αυτά τα ογκώδη πλοία να διαφημίζουν τις πολυτελείς υπηρεσίες τους στο κοινό που περιλαμβάνουν εστιατόρια, τεράστιες πισίνες και εξωτικού ύφους ψυχαγωγία, αλλά τηρούν σιγήν ιχθύος για τους ρύπους που κατ' εξακολούθηση απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι κι ένας πολύ βασικός λόγος που οι ντόπιοι είναι εξοργισμένοι με τις συνέπειες του τουρισμού στην πόλη τους και οι διαμαρτυρίες ενάντια στα εν λόγω κρουαζιερόπλοια είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, οι Βενετοί πολίτες διεξήγαγαν ανεπίσημο δημοψήφισμα, στο οποίο με ποσοστό 99% ζητούν την απομάκρυνση των κρουαζιερόπλοιων από την πόλη τους.

Έχουν δίκιο να είναι τόσο θυμωμένοι αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ογκώδη κρουαζιερόπλοια περνούν κάτω από το κύριο κανάλι της πόλης κι έχει αποδειχθεί ότι εκπέμπουν σωματίδια που σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και του καρκίνου του πνεύμονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) κατατάσσει τα συγκεκριμένα σωματίδια στην ίδια κατηγορία καρκινογένεσης με το κάπνισμα και τον αμίαντο.

Παρά τους κινδύνους για την υγεία που ελλοχεύουν, η βιομηχανία των κρουαζιέρων δε δείχνει πρόθυμη να ασχοληθεί με το θέμα, αφού κάθε χρόνο σχεδόν ένα εκατομμύριο Βρετανοί πραγματοποιούν κρουαζιέρα στη Βενετία πληρώνοντας έως και 1000 ευρώ για μία εβδομάδα στη Μεσόγειο. Αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό, γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα αξιοπρεπές -αν μη τι άλλο- ποσό.
Keywords
Τυχαία Θέματα