Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για να προχωρήσει η αξιοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

Η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα των επενδύσεων (και) την αξιοποίηση 10 σημαντικών λιμένων της χώρας μας, που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή Ελευσίνας, Πάτρας, Ηρακλείου, Ραφήνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Μάλιστα, για τα τρία τελευταία υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μια ελληνο-αμερικανική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει και η Goldair και με δεδομένο αυτό το ενδιαφέρον, όπως γίνεται αντιληπτό, επισπεύδονται διαδικασίες.

Με συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών αρκετών Υπουργείων (Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), λύνονται χρόνια προβλήματα, ειδικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης και σημασία στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το πρώτο, μεγάλο πρόβλημα, είναι η απαλλοτρίωση 195 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα, η ιστορία της οποίας ξεκινάει πριν από 30 χρόνια. Τώρα, το Υπουργείο Ναυτιλίας με δημόσια ανακοίνωσή του στις 19 Ιουνίου 2020, όπως απαιτεί ο νόμος, και με την ταυτόχρονη δέσμευση πόρων από το Υπουργείο Οικονομικών προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για ελεύθερη εξαγορά των ακινήτων τους. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας για την κήρυξη της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης.

Ένα δεύτερο πρόβλημα, αφορά τη διευθέτηση της ζώνης της ΓΑΙΑΟΣΕ που βρίσκεται και αυτή εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα. Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε η διαχείριση και η εκμετάλλευση των εν λόγω εκτάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης να μην κατακερματίζεται. Έτσι, το δικαίωμα αυτό περιέρχεται στον οικείο Οργανισμό Λιμένος Α.Ε., χωρίς να θίγεται ωστόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΣΕ. Σημειώνουμε ότι η διάταξη αυτή αφορά, εκτός από τον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, και τον Λιμένα του Βόλου.

Οι Γενικές Γραμματείες Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας καθώς και Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών και η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, έχουν αναπτύξει ένα πλαίσιο συνεργασίας, με απτά αποτελέσματα, επιλύοντας χρόνια προβλήματα και προωθώντας την ανάπτυξη της λιμενικής και μεταφορικής βιομηχανίας γενικότερα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Τις 424.031 έφθασαν οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» Τρία προγράμματα ανέργων στον Τουρισμό 40,4 εκατ. ευρώ. ΠΟΥ: Η κρίση του κορονοϊού μπορεί να «χειροτερέψει και να χειροτερέψει και να χειροτερέψει»
Keywords
Τυχαία Θέματα