Ανακάλυψη μεγάλου αρχαίου τείχους στο Ιράν: Άγνωστο από ποιους κατασκευάστηκε

Αρχαιολόγοι εντόπισαν τα απομεινάρια ενός πέτρινου τείχους στο Ιράν με μήκος περίπου αυτού του Αδριανού, που κατασκευάστηκε στη Βρετανία από τους Ρωμαίους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, το τείχος, που εκτείνεται για περίπου 115 χλμ, βρέθηκε στην επαρχία Σαρ Πολ-ε Ζαχάμπ στο δυτικό Ιράν.

Σύμφωνα με άρθρο του Σατζάμπ Αλιμπαϊτζί, διδακτορικού στο τμήμα Αρχαιολογίας

του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, στο Antiquity, πρόκειται για ένα έργο που θεωρείται πως απαίτησε πολλούς πόρους και εργατικό δυναμικό για την κατασκευή του (εκτιμάται πως αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα πέτρας).

Το τείχος εκτείνεται από τον βορρά προς τον νότο- από τα όρη Μπαμού στα βόρεια σε μια περιοχή κοντά στο χωριό Ζάου Μαργκ στα νότια.

Αγγεία και κεραμικά που βρέθηκαν κατά μήκος του τείχους υποδεικνύουν ότι φτιάχτηκε μεταξύ του 4ου αιώνα πΧ και του 6ου αιώνα μΧ, έγραψε ο Αλιμπαϊτζί. «Απομεινάρια κτισμάτων, που έχουν καταστραφεί, είναι ορατά σε σημεία ανά το τείχος. Αυτά μπορεί να ήταν πύργοι ή κτίρια» έγραψε ο Αλιμπαϊτζί, σημειώνοντας πως το ίδιο το τείχος αποτελείται από «φυσικά τοπικά υλικά».

Ancient 70-Mile-Long Wall Found in Western Iran. But Who Built It? https://t.co/YEu2aTAbYxpic.twitter.com/Fll6AIYVxM

Live Science (@LiveScience) November 5, 2019

Αν και η ύπαρξη του τείχους ήταν άγνωστη στους αρχαιολόγους, αυτοί που ζούσαν κοντά του ήξεραν για αυτό- μάλιστα, το αποκαλούν «Τείχος Γκάουρι», έγραψε ο Αλιμπαϊτζί.

Εκπρόσωπος του Antiquity είπε ότι, από τότε που δημοσιεύτηκε το άρθρο, έχει γίνει γνωστό πως άλλη μια ομάδα αρχαιολόγων είχε κάνει παλαιότερα έρευνες στο παρελθόν, αλλά δεν έγινε κάποια δημοσίευση.

Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ποιοι έφτιαξαν το τείχος και γιατί. Καθώς δεν έχει διατηρηθεί καλά, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το ακριβές πλάτος και το ύψος του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, είχε πλάτος περίπου 4 μέτρα και ύψος γύρω στα 3.

«Είναι ασαφές εάν ήταν αμυντικό ή είχε συμβολικό χαρακτήρα» έγραψε ο Αλιμπαϊτζί, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να σηματοδοτούσε τα σύνορα κάποιας αρχαίας αυτοκρατορίας- ενδεχομένως των Πάρθων ή των Σασσανιδών. Και οι δύο αυτοκρατορίες κατασκεύασαν μεγάλες υποδομές στο δυτικό Ιράν- από μεγάλα κάστρα και πόλεις μέχρι συστήματα ύδρευσης/ άρδευσης, οπότε πιθανότατα είχαν τους πόρους για ένα έργο τέτοιας κλίμακας.

Το τείχος αυτό δεν είναι το μόνο αρχαίο μακρύ τείχος που υπάρχει στο Ιράν: Στο παρελθόν είχαν βρεθεί παρόμοια κτίσματα στα βόρεια και τα βορειοανατολικά της χώρας, τα οποία πιθανότατα είχαν αμυντικό χαρακτήρα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Αν είστε κάτω από 40 ετών δεν υπάρχει περίπτωση να περάσετε αυτό το τεστ Γιατί οι πόρτες στις δημόσιες τουαλέτες ανοίγουν προς τα μέσα - Κι όμως υπάρχουν 8 βασικοί λόγοι Η σιωπηλή εθνοκάθαρση των Ουιγούρων: Κινέζοι Χαν κοιμούνται με μουσουλμάνες ενώ οι άντρες τους έχουν φυλακιστεί
Keywords
Τυχαία Θέματα