Ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την ανάκληση των voucher για ανέργους - Τι θα ισχύει σε δύο μήνες

Στην ανάκληση προγράμματος του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου ανακοίνωσε την απένταξη του έργου της «Επιταγής Κατάρτισης Ανέργων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση».

Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα τα οποία είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν περισσότερο γνωστό ως ''Voucher''.
Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 16.220 ανέργους ηλικίας 29 έως και 64 ετών και ήταν συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, η απόφαση ελήφθη διότι διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης.

Οι τέσσερις λόγοι

Ειδικότερα, το πρόγραμμα δεν εξασφάλιζε στους ανέργους τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τέσσερις λόγους.

Ο πρώτος είχε να κάνει με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος για την κατανομή των κονδυλίων, ο οποίος ουσιαστικά γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και όχι των ανέργων, όπως ανέφερε το υπουργείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και μόλις το 25% στους ανέργους.

Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με το κόστος κατάρτισης και πρακτικής άσκησης που θα παρείχαν τα Κέντρα το οποίο ανέρχονταν σε 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο, όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα με κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εγγυημένη απασχόληση, ο μέσος όρος του κόστους του παρόχου δεν υπερέβαινε τα 1600 ευρώ ανά άνεργο.

Ο τρίτος λόγος είχε να κάνει με το γεγονός ότι σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η κατάρτιση ανέργων κυρίως με χαμηλά τυπικά προσόντα και δεξιότητες, σε τομείς της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές δυνατότητες.

Τέτοιοι κλάδοι αναφέρονταν στην προκήρυξη η πρωτογενής παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με το υπουργείο αντί οι άνεργοι να κατευθύνονται στους παραπάνω κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι πρώην ιθύνοντες του σχεδιασμού του προγράμματος, τους διοχέτευαν, κατά κύριο λόγο, στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα 10.000 άνεργοι, δηλαδή το 62% επί του συνόλου των ανέργων που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα παρείχαν επιδοτούμενη εργασία αποκλειστικά στις τεχνικές εταιρίες.

Η πριμοδότηση του τεχνικού κλάδου είχε ως αποτέλεσμα τη στρεβλή κατανομή των κονδυλίων. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, από το συνολικό προϋπολογισμό των 112 εκατομμυρίων ευρώ τα 70 εκατομμύρια κατευθυνόταν στον τεχνικό κλάδο και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια κατανέμονταν στον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στον κλάδο των Νέων Τεχνολογιών.

Ο τέταρτος λόγος είχε να κάνει με την πρόβλεψη κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για τόσο ευρύ φάσμα ηλικιών ανέργων με τόσο ριζικά και διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, η οποία κατά το υπουργείο καθιστούσε το πρόγραμμα άστοχο και αναποτελεσματικό.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο καταλήγει ότι η νέα πρόσκληση του επανασχεδιασμένου προγράμματος θα δημοσιευτεί εντός διμήνου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα