Τη Δευτέρα αναμένεται η επιστολή αποδοχής από τις ΗΠΑ για την απόκτηση F-35 από την Ελλάδα

Τη Δευτέρα αναμένεται εν τέλει, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η αμερικανική επιστολή αποδοχής (Letter of Acceptance- LOA) σχετικά με την απόκτηση stealth μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η εν λόγω έγκριση θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο της Πολεμικής Αεροπορίας στην εποχή των μαχητικών 5ης γενεάς, ενισχύοντας περαιτέρω την ΠΑ, η οποία

θεωρείται πλέον ότι έχει υπεροπλία στο Αιγαίο, λόγω της προμήθειας γαλλικών μαχητικών Rafaleκαι της αναβάθμισης άνω των 80 ελληνικών F-16 στην έκδοση F-16V.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία ζητά ακόμα από τις ΗΠΑ να εγκριθεί η πώληση 40 νέων F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για μαχητικά του τύπου που διαθέτει ήδη. Θεωρείται ωστόσο πως υπάρχει ενδεχόμενο το «τοπίο» ως προς αυτό να αλλάξει μετά την έγκριση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και του Reuters, o Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε επιστολή σε τέσσερα ανώτερα μέλη του Κογκρέσου την Τετάρτη με την οποία ζητούσε την έγκριση μιας πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία ύψους 20 δισ. δολαρίων χωρίς καθυστέρηση.

Το επίσημο ελληνικό αίτημα για τα F-35 είχε σταλεί τον Ιούνιο του 2022. 

Τι φέρνει το F-35

Το F-35 Lightning II έχει 5 βασικές αποστολές: Αεροπορική υπεροχή, ιδίως BVR (Beyond Visual Range- χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή, με πυραύλους μακράς εμβέλειας), καταστολή εχθρικής αεράμυνας (SEAD- εξουδετέρωση εχθρικών συστημάτων αεράμυνας, όπως οι S-400), υποστρατηγική κρούση εναντίον καλά προστατευμένων στόχων, εγγύς υποστήριξη και αναγνώριση- γενικότερα, ένα αεροσκάφος «πολυεργαλείο».

Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι το κορυφαίο «situational awareness» (αντίληψη κατάστασης/ περιβάλλοντος) παγκοσμίως, χάρη στους εξαιρετικά προηγμένους αισθητήρες του, η δυνατότητα να «μοιράζει» στόχους σε άλλα φιλικά αεροσκάφη, ώστε να τους πλήττουν αυτά (ή και άλλες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων), η τεχνολογία stealth, η δυνατότητα supercruise με ταχύτητα 1,2 Μαχ στα 30.000 πόδια και το ότι δεν απαιτείται να κατεβαίνει πολύ χαμηλά για τις αποστολές του, όπου η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται πολύ.

Ακόμη, όσον αφορά στις επιδόσεις του σε εικονικές αερομαχίες, έχει να επιδείξει απέναντι σε προηγούμενης γενιάς μαχητικά μια σχέση καταρρίψεων- καταρριφθέντων 20 προς 1. Παράλληλα, όταν δεν υπάρχει ανάγκη να διατηρεί τα stealth χαρακτηριστικά του, μπορεί να υιοθετηθεί το αποκαλούμενο «beast mode», όπου το αεροσκάφος φορτώνεται με πολύ μεγάλο οπλικό φορτίο.

Στο πλαίσιο σχετικής online διάλεξής του στα τέλη του 2022, ο Βασίλης Σιταράς, στρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας του “Comparative Analysis of F-111 and F-35 Programs: Lessons learnt from developing “common” combat aircraft for the US” , είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στις αποστολές SEAD (καταστολή αεράμυνας), με έμφαση στους S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία, τονίζοντας πως το F-35 φαίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό- ακόμη και κατά των S-400. 

.ΗΠΑ: Οργανώσεις ζητούν από το Κογκρέσο προϋποθέσεις για την πώληση των F-16 στην ΤουρκίαEurofighter Typhoon για την Τουρκία: Το μεγάλο παιχνίδι της Αγκυρας για τα μαχητικάΟι τιμές των F-35: Πόσο θα κόστιζε στην Ελλάδα η προμήθεια του stealth μαχητικού της Lockheed MartinΠροβληματισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για τις παραιτήσεις: Μεγάλο το «κύμα» στο ΠΝ«Πρόσω ολοταχώς» για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ του ΠΝΚαλύτερη εικόνα για τα μεταγωγικά αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων:Τι γίνεται με C-130,C-27,UH-60
Keywords
Τυχαία Θέματα