Ανασχηματισμός ή αντικαταστάσεις: Ο Τσίπρας αποφασίζει σήμερα για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Αντικαταστάσεις ή ανασχηματισμός; Αυτό είναι το δίλημμα που καλείται να απαντήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από το πρωί θα έχει συναντήσεις με τους συνεργάτες του και εκτιμάται ότι από το μεσημέρι θα αρχίσουν τα τηλέφωνα. Για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει σε κανένα – άλλωστε βρισκόταν στην Τρίπολη μαζί με πολλούς υπουργούς.

Η

αλήθεια είναι ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν περιλάμβανε ανασχηματισμό στην παρούσα περίοδο, αλλά τον Αύγουστο όταν η Ελλάδα θα έβγαινε από τα μνημόνια. Βέβαια, όπως έγραψε και ο Αλέξης Τσίπρας στον Δημήτρη Παπαδημητρίου «ορισμένες φορές η ζωή φέρνει διαφορετικά τα πράγματα απ’, ότι τα σχεδιάζαμε»… Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παίρνει τις αποφάσεις του υπό πίεση. Και εδώ επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με τον ανασχηματισμό διαλύεται και πέφτει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Επομένως το ερώτημα είναι: θα γίνει ανασχηματισμός εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού και υπό την πίεση ενός κλίματος τύπου «παραιτηθείτε»;

Βέβαια αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν. Πιθανότατα σήμερα. Θα αφορούν τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενδεχομένως και του Πολιτισμού. Φυσικά μπορεί να γίνουν και άλλες αλλαγές ως «καραμπόλες».

Ο Γιάννης Μουζάλας είναι φανερό ότι έχει επιβαρύνει την υγεία του. Καταλληλότεροι για τη θέση του εμφανίζονται ο Δημήτρης Βίτσας ή ο Γιάννης Μπαλάφας που έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Για το Οικονομίας μία επιλογή είναι ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης με αναβάθμιση του Στέργιου Πιτσιόρλα. Από το παρόν κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ο Δημήτρης Λιάκος που χειρίζεται με επιτυχία τα θέματα της διαπραγμάτευσης στην οικονομία. Αντίθετα δεν φαίνεται να παίζει το όνομα του Νίκου Παππά ο οποίος έχει την πολιτική ευθύνη για τμήμα των επενδύσεων στο Ψηφιακής Πολιτικής.

Για την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας ακούγεται ότι μπορεί να καλυφθεί είτε από την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου είτε από την αναπληρωτή υπουργό Θεανώ Φωτίου, ενώ έκπληξη θα ήταν η υπουργοποίηση του Νάσου Ηλιόπουλου που είναι στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Αντίθετα δεν θεωρείται έκπληξη εάν αναλάβει τη θέση η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσσήνη καθώς γνωρίζει το αντικείμενο της συγκεκριμένης θέσης ενώ στους υποψήφιους προστέθηκε και το νυν γενικός γραμματέας Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Χαρίλαος Φλώρος.

Άγνωστο είναι αν θα μετακινηθεί ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε άλλο πόστο. Αν πάει στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αμετακίνητος από το 2015 Βαγγέλης Αποστόλου για πρώτη φορά θα πάει σε άλλο υπουργείο. Το ίδιο ισχύει και για το υπουργείου Δικαιοσύνης που ο Σταύρος Κοντονής με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δίνουν την μάχη για την αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis.

Στους υπουργίσιμους, και μάλιστα σε πολλές θέσεις (π.χ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πολιτισμού), ανήκει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης
Τέλος δεν αναμένονται αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα