Ανασχηματισμός με στόχο τη συσπείρωση και στο βάθος τα σενάρια για κάλπες

Ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος να πραγματοποείται χωρίς κάμερες και με πολλούς να κάνουν ήδη λόγο για μία «καλοκαιρινή» σύνθεση η οποία στόχο φαίνεται να έχει την ενίσχυση της συνοχής της κυβέρνησης αλλά και την απόλυτη υλοποίηση της πρώτης φάσης του Μνημονίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας
άφησε εκτός τους διαφωνούντες, όσους δηλαδή καταψήφισαν τα μέτρα κατά την ψηφοφορία της 15ης Ιουλίου ενώ παράλληλα κάλυψε τις θέσεις οι οποίες είχαν μείνει κενές έπειτα από τις παραιτήσεις Βαλαβάνη – Χουντή. Κάλυψε δε και εκείνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος είχε μετακινηθεί στο υπ. Οικονομικών μετά την παραίτηση Βαρουφάκη. Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους διαφωνούντες ήταν σαφές αφού οι κ.κ Λαφαζάνης, Ήσυχος και Στρατούλης οι οποίοι προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα απομακρύνθηκαν στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση της αριστερής πτέρυγας αλλά και προς τους εταίρους οι οποίοι απαιτούν να δουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων να υλοποιείται. Σαφής ήταν επίσης και η αναβάθμιση των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα με τον πρωθυπουργό να τοποθετεί στη θέση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον Παύλο Χαϊκάλη προξενώντας πολλά σχόλια για την επιλογή του αυτή.

Τα βλέμματα στρέφονται στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει έναν νέο σκόπελο στην Ολομέλεια της Βουλής με την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των προαπαιτούμενων με τις διατάξεις για τους αγρότες να βρίσκονται στο επίκεντρο μαζί με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ΦΠΑ στα νησιά, τον κώδικα πολιτικής δικονομίας αλλά και την οδηγία για τη θέσπιση του πλαισίου για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων (πρόβλεψη για συμμετοχή σε bail-in στο κόστος εξυγίανσης μετοχών). Η ψηφοφορία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την κυβέρνηση με τις αντιδράσεις αυτή τη φορά για τις διατάξεις να προέρχονται όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα.

Την ίδια ώρα, πολλοί λένε ότι ο ανασχηματισμός θα οδηγήσει την κυβέρνηση έως το φθινόπωρο όπου το σενάριο διεξαγωγής εκλογών είναι πιθανό με την κρίσιμη αξιολόγηση και την αποδέσμευση των 35 δισ. του αναπτυξιακού πακέτου να έχει ολοκληρωθεί.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα