Ανασχηματισμός με το βλέμμα στο κράτος - Οι αλλαγές που φέρνουν restart στην κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώθηκε και αυτό που αναφέρουν στενοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι αυτός ο ανασχηματισμός απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε. Αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα».

Στόχος του πρωθυπουργού, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που προκάλεσε σοκ σε κόμμα και κυβέρνηση,  ήταν να δοθεί το μήνυμα της δυναμικής επανεκκίνησης. Αυτό το restartείχε εξάλλου προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από

τη βραδιά των εκλογών, όταν μίλησε στις δηλώσεις του για μία νέα πορεία μέχρι τις εκλογές του 2027.

 Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Οι καθοριστικοί παράγοντες για τις αλλαγές στην κυβέρνηση

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αξιολογεί αποτελεσματικότητα και εργατικότητα. Και σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν, δόθηκε βαρύτητα σε τομείς που απασχολούν σήμερα την κοινωνία και που αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Ειδικά τονίζουν το θέμα της ακρίβειας, τους αγρότες και την περιφέρεια αλλά και την προσπάθεια για αποτελεσματικότερο κράτος και βελτίωση της καθημερινότητας για τους πολίτες.

Ειδικά για τη μάχη κατά της ακρίβειας, αφού οι μέχρι τώρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν έφεραν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι πολίτες, κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Έτσι, στη θέση του Κώστα Σκρέκα τοποθετείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος πλέον θα δώσει νέες μάχες για τον περιορισμό των συνεπειών της ακρίβειας. Πρόκειται για μία μια κίνηση που, όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Αλλαγές υπάρχουν και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας. Πρόκειται για δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που προέρχονται από τη Θεσσαλία, μία περιοχή που έχει πληγεί βαρύτατα από τις πλημμύρες και που απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη της. Από το υπουργείο αποχωρεί ο Λευτέρης Αυγενάκης. Δεν υπάρχει κάποια αναφορά από την κυβέρνηση, όμως πιθανότατα «πληρώνει» τις οξυμένες σχέσεις που είχαν δημιουργηθεί με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

Αυτός ο ανασχηματισμός στέλνει και ένα άλλο μήνυμα, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού.  Ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους. Και για αυτό αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει το επίσης κρίσιμο υπουργείο Εργασίας. Υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης ενώ καταργείται η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών.

Αλλαγή υπάρχει και στο υπουργείο Οικονομικών καθώς αποχωρεί ο Χάρης Θεοχάρης και τη θέση του αναλαμβάνει ο Χρίστος Δήμας.

Ένα άλλο πρόσωπο που αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα είναι ο μέχρι πριν λίγη ώρα υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης και στη θέση του τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που προέρχεται από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Νέοι πολιτικοί αντί για τεχνοκράτες σε θέσεις υφυπουργών

Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται και στις θέσεις των υφυπουργών. Όπως είχε σημειώσει η HuffPostυπήρχε η πρόθεση να αξιοποιηθούν πρόσωπα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα και αυτό συνέβη. Ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο  Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε σε νέους πολιτικούς θέτοντας κριτήρια εργατικότητας και αποτελεσματικότητας.

Την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα, το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.

Τι αλλάζει στο Μέγαρο Μαξίμου

Αλλαγές υπήρξαν και στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αποχωρήσεις πριν από λίγο καιρό των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. «Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή», σημειώνουν πηγές από το Μαξίμου, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

«Ανέπαφα» τα υπουργεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Τέλος, αυτό που επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν υπήρξαν αλλαγές σε  υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Μία οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτά τα υπουργεία ενδεχομένως να επηρέαζε την ταχύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν ήθελε με τίποτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το στίγμα του για την πορεία του νέου κυβερνητικού σχήματος και τις άμεσες προτεραιότητες του αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός αύριο Σάββατο (15/6), κατά την έναρξη της συνεδρίασης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα