Αναβρασμός στον Λίβανο: Η Σαουδική Αραβία «κηρύσσει πόλεμο», υποστηρίζει η Χεζμπολάχ

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ δήλωσε την Παρασκευή πως η Σαουδική Αραβία κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και την, υποστηριζόμενη από το Ιράν, οργάνωση, κατηγορώντας το Ριάντ ότι έθεσε υπό περιορισμό τον Σαάντ αλ Χαρίρι και τον ανάγκασε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός του Λιβάνου για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Η Γαλλία κατέστη η πρώτη δυτική χώρα που υπέδειξε ότι η Σαουδική Αραβία κρατά τον Χαρίρι παρά τη θέλησή του, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί για
τον ίδιο να έχει «όλη την ελευθερία κίνησής του και να είναι πλήρως σε θέση να παίξει τον ρόλο του στον Λίβανο».

Η παραίτηση του Χαρίρι έχει βυθίσει τον Λίβανο σε κρίση, φέρνοντας τη μικρή αραβική χώρα στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν.

Ο Σαγέντ Χασάν Νασραλάχ, ηγέτης της Χεζμπολάχ, είπε πως η κράτηση στη Σαουδική Αραβία του Χαρίρι, ενός επί μακρόν συμμάχου των Σαουδαράβων που ανακοίνωσε την παραίτησή του ενώ ήταν στο Ριάντ το τελευταίο Σάββατο, ήταν μια προσβολή προς όλους τους Λιβανέζους, και ότι πρέπει να επιστρέψει στον Λίβανο.

«Ας πούμε τα πράγματα όπως είναι: Ο άνθρωπος κρατείται στη Σαουδική Αραβία και του απαγορεύεται μέχρι αυτή τη στιγμή να επιστρέψει στον Λίβανο» είπε ο Νασραλάχ σε ομιλία του στην τηλεόραση.

«Είναι ξεκάθαρο πως η Σαουδική Αραβία και Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν κηρύξει πόλεμο στον Λίβανο και στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο» είπε.

Τα σχόλιά του αποτελούν αντιστοιχούν στις κατηγορίες από το Ριάντ τη Δευτέρα ότι ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ είχαν κηρύξει πόλεμο στο συντηρητικό βασίλειο του Περσικού Κόλπου.

Το Ριάντ υποστηρίζει πως ο Χαρίρι είναι ελεύθερος και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί επειδή ήταν η Χεζμπολάχ που είχε τον έλεγχο της κυβέρνησής του. Η Σαουδική Αραβία θεωρεί τη Χεζμπολάχ αντίπαλό της σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένων αυτών στη Συρία και στην Υεμένη.

Οι χώρες της Δύσης έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους ως προς τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, προειδοποίησε άλλες χώρες και οργανώσεις να μην χρησιμοποιήσουν τον Λίβανο ως «όχημα» για μια ευρύτερη σύγκρουση «δι'αντιπροσώπων» στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία του Λιβάνου, και σέβεται τον Χαρίρι ως έναν ισχυρό εταίρο των ΗΠΑ- εξακολουθώντας να αναφέρεται σε αυτόν ως πρωθυπουργό.

«Δεν υπάρχει νόμιμη θέση ή ρόλος στον Λίβανο για ξένες δυνάμεις, πολιτοφυλακές ή ένοπλα στοιχεία, πέρα από τις νόμιμες δυνάμεις ασφαλείας του κράτους του Λιβάνου» ανέφερε ο Τίλερσον σε δήλωσή του την οποία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τίλερσον είπε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως ο Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία παρά τη θέλησή του, αλλά πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε νωρίτερα μέσα στην Παρασκευή ότι πιστεύει επίσης πως ο Χαρίρι είναι ελεύθερος- μία δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με μεταγενέστερο σχόλιο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ότι επιθυμεί ο Χαρίρι να να έχει «κάθε ελευθερία κινήσεως».

Ο Χαρίρι δεν έχει προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις από τότε που ανακοίνωσε την παραίτησή του σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας πως φοβάται μήπως δολοφονηθεί και κατηγορώντας το Ιράν και τη Χεζμπολάχ πως σπέρνουν διχόνοια ανά τον αραβικό κόσμο.

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Λιβάνου, ένας ανώτερος πολιτικός κοντά στον Χαρίρι και μια τέταρτη πηγή είπαν στο Reuters την Πέμπτη πως οι αρχές του Λιβάνου θεωρούν ότι ο Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία.

Ο Νασραλάχ, από πλευράς του, είπε πως η Σαουδική Αραβία ενθαρρύνει το Ισραήλ να επιτεθεί στον Λίβανο. Ενώ μια ισραηλινή επίθεση δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί εντελώς, είπε, είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, εν μέρει επειδή το Ισραήλ ξέρει ότι το κόστος θα είναι υψηλό. «Τους προειδοποιώ να μην προβούν σε λάθος υπολογισμούς ή σε κινήσεις προς εκμετάλλευση της κατάστασης» είπε σχετικά. «Η Σαουδική Αραβία θα αποτύχει στον Λίβανο, όπως έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα» πρόσθεσε.

Το Ριάντ έχει συστήσει στους Σαουδάραβες πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, ή να τον εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν εάν είναι ήδη εκεί. Άλλες χώρες του Κόλπου έχουν επίσης εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες. Τα βήματα αυτά έχουν δημιουργήσει προβληματισμούς ότι το Ριάντ θα μπορούσε να λάβει μέτρα σε βάρος του μικρού αραβικού κράτους, στο οποίο βρίσκονται 1,5 εκατ. Σύριοι πρόσφυγες.

Η παραίτηση Χαρίρι θεωρείται ευρύτερα μέρος των προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίσει το Ιράν, καθώς η επιρροή του βαθαίνει στη Συρία και το Ιράκ και καθώς το Ριάντ και οι σύμμαχοί του μάχονται εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Σημειώνεται πως το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι έπαιξε ρόλο στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του Ριάντ από την Υεμένη το Σάββατο. Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είπε ότι η προμήθεια πυραύλων από το Ιράν σε πολιτοφυλακές στην Υεμένη αποτελεί μια ενέργεια «ευθείας στρατιωτικής επιθετικότητας» που θα μπορούσε να είναι πράξη πολέμου.

Ωστόσο ο Νασραλάχ απέρριψε τις σαουδαραβικές κατηγορίες πως το Ιράν και η Χεζμπολάχ ήταν πίσω από την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη, λέγοντας ότι οι Υεμενίτες είναι απόλυτα ικανοί να φτιάχνουν τους δικούς τους πυραύλους.
Keywords
Τυχαία Θέματα