Αναζητά εναλλακτικές λύσεις η κυβέρνηση για την επιστροφή των θεσμών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Άλμα προς τα εμπρός αποφεύγοντας το κενό επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζοντας ότι τα μέτωπα είναι πολλά και παραμένουν στο σύνολο τους ανοιχτά βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους θεσμούς αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών.

Τα τελευταία 24ωρα η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ Αθήνας και θεσμών έχει πυκνώσει, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία στέλνουν τα στοιχεία που έχουν ζητήσει
οι δανειστές, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουν το αδιέξοδο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας γίνεται επεξεργασία αρκετών εναλλακτικών σεναρίων με στόχο να μετριαστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά και να καμφθούν οι αντιστάσεις στο εξωτερικό.

Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση περικοπής κύριων συντάξεων έως και 15%, χωρίς ακόμα να έχει καθοριστεί το ύψος των συντάξεων που θα πληγούν. Η αρχική πρόταση για περικοπή των συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ φαίνεται πως ούτε ικανοποιεί τους θεσμούς, αλλά ούτε καλύπτει τις τρύπες που υπάρχουν στο σύστημα.

Ως εκ τούτου στην κυβέρνηση επεξεργάζονται όλα τα σενάρια, επιχειρώντας να βρει αν καλύπτουν τις δημοσιονομικές ανάγκες του προγράμματος. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η περικοπή κάποιων κύριων συντάξεων από ένα ύψος και πάνω, σε συνδυασμό με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%-1,5% θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους συστήματος και παράλληλα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών.

Αντίστοιχα στο οικονομικό επιτελείο αναζητά και εναλλακτικές δημοσιονομικές προτάσεις, οι οποίες δεν θα προέρχονται από το Ασφαλιστικό, ώστε να κλείσουν οι «τρύπες» τις οποίες έχουν εντοπίσει οι δανειστές.

Για παράδειγμα στο υπουργείο Οικονομικών μετρούν και ξαναμετρούν τις φοροαπαλλαγές, προκειμένου να υπολογίσουν αν επιπλέον περικοπές θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος των δημοσιονομικών αναγκών προκειμένου να διασωθεί μέρος των κύριων συντάξεων.

Κόντρες σε όλα τα μέτωπα

Πριν όμως να καταλήξει οι κυβέρνηση στα εναλλακτικά σχέδια, θα πρέπει όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικές πηγές, «να καταλήξουν οι θεσμοί σε μια κοινή γραμμή και στο ύψος των παρεμβάσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση».

Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι οι εσωτερικές κόντρες των τελευταίων ημερών μεταξύ των θεσμών, αποδεικνύουν αυτό που η κυβέρνηση εδώ και ημέρες τονίζει. Δηλαδή ότι οι θεσμοί όχι μόνο δεν έχουν κοινή γραμμή και κοινές απαιτήσεις, αλλά και ότι αυτές οι διαφορές δημιουργούν πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο παράγοντες που μετέχουν στη διαπραγμάτευση τονίζουν ότι το γνωστό παιχνίδι ευθυνών, δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ Αθήνας και θεσμών, αλλά υπάρχει και στο εσωτερικό των θεσμών, γεγονός που αποδείχθηκε με το περίφημο άρθρο του Πόουλ Τόμσεν και την ενόχληση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι για τις ακραίες θέσεις που διατυπώνει.

Πλέον στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτή η κόντρα μπορεί να «βοηθήσει» την Ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως λένε «οι πρωταγωνιστές διαλέγουν στρατόπεδο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Τόμσεν αποκάλυψε τις στενές του σχέσεις με την πλευρά Σόιμπλε.

Αντιπροτάσεις για τους αγρότες

Ο πονοκέφαλος βέβαια για την κυβέρνηση δεν προέρχεται μόνο από το εξωτερικό και την πλευρά των θεσμών, αλλά και από το εσωτερικό και την πλευρά κυρίως των αγροτών. Σε αυτό το μέτωπο το υπουργείο Εργασίας επιμένει στις βασικές αρχές του σχεδίου, κάνοντας ωστόσο ορισμένες «εκπτώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το «κούρεμα» των μεταβατικών συντελεστών πριν οι αγρότες φτάσουν το 2019 σε συντελεστή 20% επί του εισοδήματος τους για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει:

· Συντελεστή 12% (από 14%) για το 2017
· Συντελεστή 14% (από 17%) για το 2018
· Συντελεστή 20% για το 2019

Ταυτόχρονα το υπουργείο ρίχνει στο τραπέζι και τις εναλλακτικές προτάσεις για την αναλογία εισφορών με την τελική σύνταξη, αλλά και τη διατήρηση της αυτονομίας το ΟΓΑ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα