Ανησυχία για διαρροή ραδιενέργειας από το ναυάγιο του σοβιετικού υποβρυχίου «Κομσομόλετς»

Νορβηγοί ερευνητές εντόπισαν μια πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βυθίστηκε πριν από 30 χρόνια το σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο «Κομσομόλετς».

Το ναυάγιο του K-278 Κομσομόλετς στις 7 Απριλίου 1989 θεωρείται ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα με υποβρύχια στην ιστορία. Φωτιά ξέσπασε στο υποβρύχιο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 42 εκ των 69 μελών του πληρώματος και τη βύθιση του σκάφους- που διέθετε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και έφερε δύο τορπίλες με πυρηνικές κεφαλές- σε βάθος 1.680 μέτρων στη Θάλασσα του Μπάρεντς, νότια του Σβάλμπαρντ.

Στην

περιοχή του ναυαγίου πραγματοποίησε έρευνα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «G.O. Sars», με τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο. Όπως μετέδωσε ο νορβηγικός κρατικός σταθμός NRK, ένα από τα δείγματα από το υποβρύχιο δείχνει επίπεδα ραδιενέργειας 100.000 φορές πάνω από το κανονικό- αν και δύο δείγματα που είχαν ληφθεί νωρίτερα δεν έδειχναν κάτι ανησυχητικό.

Slik ser den sovjetiske atomubåten "Komsomolets" ut i dag – 30 år etter at den sank i Norskehavet. Forskerne fikk de første bildene av vraket sent søndag kveld. pic.twitter.com/4QBMB3svPv

— Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (@Straalevernet) July 8, 2019

Μία εκ των ερευνητών, η Χίλντε Ελίσε Χέλνταλ, είπε πως τα ευρήματα δεν της προκαλούν έκπληξη, καθώς ρωσική αποστολή το 2007 είχε επίσης εντοπίσει ραδιενέργεια από το υποβρύχιο, όπως σημείωσε στο TV 2, τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και θα εξεταστούν εκτενέστερα αργότερα.

Η κοινή ρωσονορβηγική αποστολή άρχισε το Σάββατο, με σκοπό να εντοπιστεί εάν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από το βυθισμένο υποβρύχιο.

Σύμφωνα με το The Barents Observer, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το 2007 Ρώσοι ερευνητές είχαν βρει μικρές διαρροές ραδιενέργειας από το «Κομσομόλετς». Μεταγενέστερες νορβηγικές αποστολές δεν εντόπισαν ραδιενέργεια, ωστόσο δεν είχαν χρησιμοποιήσει βαθυσκάφος (αντίθετα με τους Ρώσους).

Το υποβρύχιο ήταν το μοναδικό της κλάσης του (Plavnik- ΝΑΤΟϊκός προσδιορισμός «Mike») και ήταν ικανό να καταδύεται σε πολύ μεγάλα βάθη.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Η νύχτα των… στρατηγών – Ο Χρυσοχοΐδης αλλάζει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Παραλία ή πόρτα αυτοκινήτου; Μια νέα οπτική ψευδαίσθηση αναστατώνει το διαδίκτυο Αυτή είναι η πιο δύσκολη γλώσσα να μάθει κανείς
Keywords
Τυχαία Θέματα