Ανησυχία με την ευρεία χρήση ισχυρών αντιβιοτικών σε ευρωπαϊκές κτηνοτροφικές μονάδες

Μετά τις προειδοποιήσεις για μια ενδεχόμενη «αποκάλυψη των αντιβιοτικών» λόγω της ευρείας χρήσης τους στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και της μη ορθολογικής χρήσης τους στην θεραπεία ορισμένων ασθενειών.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αντιβιοτικά που έχουν καταταχθεί στη λίστα των «άκρως απαραίτητων φαρμάκων για τον άνθρωπο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα σε ευρωπαϊκές κτηνοτροφικές μονάδες, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει
ότι τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και σίγουρα όχι για την θεραπεία ζώων που προορίζονται για κατανάλωση.

Ο Οργανισμός διαπίστωσε ότι ναι μεν οι πωλήσεις των πιο διαδεδομένων αντιβιοτικών για κτηνιατρικούς λόγους έπεσαν το 2014 κατά 2%, την ίδια στιγμή όμως παρουσιάστηκε μεγάλη άνοδος στις πωλήσεις φαρμάκων όπως η κολιστίνη, ένα πολύ ισχυρό αντιβιοτικό που θεωρείται η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας στην μάχη με την... μικροβιακή αντοχή. Πρώτη στη χρήση αντιβιοτικών στην ΕΕ φαίνεται να είναι η Ισπανία.

Υπενθυμίζουμε ότι 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπέγραψαν την Τετάρτη την διακήρυξη για την αντιμετώπιση της «μεγαλύτερης απειλής για τη σύγχρονη φαρμακοποιία», τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που είναι γνωστός εδώ και χρόνια και για τον οποίο μας είχε προειδοποιήσει και ο ίδιος ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλλίνη, όταν είχε παραλάβει το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945.

Εκτιμάται πως κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών. Όταν τα φάρμακα αυτά χορηγούνται από λάθος για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών ή δίνονται σε μικρές ποσότητες που δεν δύνανται να εξολοθρεύσουν τα μικρόβια, τα τελευταία γίνονται σταδιακά πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα ασθένειες που θεραπεύονταν εύκολα εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν γίνει και πάλι θανάσιμες.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα