Ανοικοδόμηση της χώρας μόνο εάν φύγει ο Άσαντ, προειδοποιούν οι «Φίλοι της Συρίας»

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες που αντιτίθενται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησαν ότι δεν θα στηρίξουν την ανοικοδόμηση της χώρας μέχρις ότου υπάρξει πολιτική μετάβαση «μακριά από τον Άσαντ», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η ομάδα «Φίλοι της Συρίας», στην οποία συμμετέχουν κυρίως δυτικές χώρες και χώρες του Κόλπου, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
σε μια περίοδο που η κρίση στη Συρία, η οποία βρίσκεται στον έβδομο χρόνο της, μοιάζει να είναι λιγότερο επείγουσα, με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας να έχει στραφεί στην πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας και την τύχη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία και να ξεκαθαρίσουμε στους Ιρανούς, τους Ρώσους και το καθεστώς Άσαντ ότι δεν θα στηρίξουμε την ανοικοδόμηση της Συρίας μέχρις να υπάρξει πολιτική διαδικασία και αυτό σημαίνει, όπως το αναφέρει και η Απόφαση 2254, μετάβαση μακριά από τον Άσαντ», επεσήμανε ο Τζόνσον.

Τις δηλώσεις αυτές ο Βρετανός υπουργός τις έκανε μετά τη συνάντηση των περίπου 14 χωρών που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει υιοθετήσει έναν οδικό χάρτη μετάβασης για τη Συρία μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας που γίνεται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του οργανισμού.

Η Ρωσία ενεπλάκη στον πόλεμο το 2015 στηρίζοντας τον Άσαντ και αλλάζοντας τα δεδομένα επί του πεδίου υπέρ του Σύρου προέδρου. Στο μεταξύ η μετριοπαθής αντιπολίτευση παραπαίει και οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει τις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης.

Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σταμάτησε το πρόγραμμα της CIA για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση κάποιων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης που πολεμούν τον Άσαντ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις Υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ επεσήμανε ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση συμφώνησαν ότι «θα πρέπει να υπάρξει πολιτική διαδικασία, προκειμένου να υπάρξει διεθνής συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Συρίας».

«Η ανοικοδόμηση της Συρίας εξαρτάται πάρα πολύ από μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία. Αυτή η πολιτική διαδικασία επικεντρώνεται στη Γενεύη και τον ρόλο του ΟΗΕ», τόνισε.

Το κλίμα κατά τη χθεσινή συνάντηση ήταν σε πλήρη αντίθεση με αυτό ένα χρόνο πριν οπότε η συνάντηση της ομάδας των Φίλων της Συρίας είχε πραγματοποιηθεί μετά την κατάρρευση μιας συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και τον βομβαρδισμό μιας αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι.

Πλέον το Χαλέπι βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού, ενώ ο Άσαντ είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση χάρη στη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.

Η τελευταία σημαντική απόπειρα να επιλυθεί η κρίση απέτυχε όταν η Διεθνής Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας (ISSG), στην οποία περιλαμβανόταν και το Ιράν, κατέρρευσε αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Χαλέπι το 2016.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν διαπραγματεύονται επί μήνες στην Αστάνα με στόχο να μειωθεί η βία επί του πεδίου με τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης σε όλη τη Συρία, αν και σε αυτές τις συζητήσεις δεν γίνεται λόγος για μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση.

«Είναι καλό αν η διαδικασία στην Αστάνα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και μείωση της βίας, όμως πρέπει να οδηγήσει και σε πολιτική διαδικασία», επεσήμανε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Συρία κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε μια μόνιμη διάσπαση και να ανοίξει τον δρόμο σε νέες ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι θα συναντηθεί με τα τέσσερα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ --Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ-- την Πέμπτη, προκειμένου να τους πείσει να δημιουργήσουν μια ομάδα επαφής και να δώσουν νέα ώθηση στις προσπάθειες για τερματισμό της κρίσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters)
Keywords
Τυχαία Θέματα