Ανώτατο στρατηγικό συμβούλιο «κορυφής» Ελλάδας-Κύπρου εισηγείται ο Κουμουτσάκος

Τη σύσταση συμβουλίου «κορυφής» Ελλάδας - Κύπρου, εισηγήθηκε εμμέσως , πλην σαφώς, ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «SIGMA» o κ. Κουμουτσάκος διατύπωσε την άποψη ότι «δεν είναι λογικό να υπάρχει ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας

Ελλάδας-Τουρκίας» και να μην υπάρχει ένα ανώτατο στρατηγικό συμβούλιο κορυφής, όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε στρατηγικά θέματα».

Όσον αφορά την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε πως όταν ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί νόμιμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τα κυριαρχικά του δικαιώματα σε μια ΑΟΖ που έχει καθοριστεί και με άλλα γειτονικά κράτη -άρα υπάρχει μηδενικό στοιχείο αυθαιρεσίας- και μάλιστα είναι πλήρως εναρμονισμένο με την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει την ενεργειακή της πολιτική ασφάλειας τότε «είναι αδιανόητο ένα τρίτο κράτος να το εμποδίζει να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματά του» τόνισε.

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι όποιες αντιδράσεις υπήρξαν μέχρι στιγμής, ήταν «κατώτερες» του βαθμού της πρόκλησης. Τάχθηκε δε υπέρ της αναβολής της συνάντησης της Βάρνας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Ο κ. Κουμουτσάκος , ο οποίος αναχώρησε απόψε για την Αθήνα, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο συζήτησε διεξοδικά την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, καθώς και τις όποιες προοπτικές επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Στις δηλώσεις του στο «SIGMA» ο Γ. Κουμουτσάκος έδωσε έμφαση στο ότι η Ελλάδα σε αυτή την συγκυρία έχει μια ξεχωριστή γεωπολιτική προστιθέμενη αξία και κομβική στρατηγική σημασία στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και η Κύπρος. «Έχουμε λοιπόν δύο κράτη, που τα συνδέει ένας άρρηκτος δεσμός ιστορίας και αισθήματος. Αυτά τα δύο ανεξάρτητα κράτη θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο μέγιστον την προστιθέμενη αξία, που τους δίνει η συγκυρία, είτε αυτό αφορά στην ενέργεια, είτε την συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο» επεσήμανε. Επίσης, είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι «ειδικές σχέσεις με σταθερά κράτη στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος».

Υπουργός Ενέργειας Κύπρου: «Αρνητική εξέλιξη η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου - Η κυβέρνηση συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη τη νέα παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους της ΕΝΙ, SAIPEM12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό».

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος υπουργός είπε :«Όλο αυτό το διάστημα, αφήσαμε χώρο στη διπλωματία να λειτουργήσει και, αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κάναμε ακόμη μια προσπάθεια προσέγγισης του στόχου και με την απειλή χρήσης βίας το γεωτρύπανο αναγκάσθηκε να απομακρυνθεί».

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αναμένεται να παραμείνει στη Λεμεσό για περίοδο δύο έως τεσσάρων ημερών για φορτοεκφόρτωση κάποιων υλικών και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου έχει συμβατικές υποχρεώσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα