Ανταγωνισμός του Διαστήματος: Πραγματικότητα ή Ουτοπία;
Εάν λάβουμε ως δεδομένο το ρητό του Κλάουζεβιτς, ότι ο Πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα, τότε ακολούθως γεννάται το ερώτημα, εάν το Διάστημα αποτελεί τη συνέχεια του επίγειου πεδίου προβολής ισχύος των Μεγάλων Δυνάμεων, ή έναν ξεχωριστό τομέα ανταγωνισμού;
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τεχνολογία του διαστήματος λειτουργεί ως ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από τη μια πλευρά υπερτονίζονται οι ειρηνικοί σκοποί της διαστημικής τεχνολογίας, ενώ από την άλλη πλευρά, αποκαλύπτονται οι απόπειρες ικανοποίησης στρατιωτικών αναγκών.
Όπως είναι λογικό, κάθε φορά
Ένα ζήτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, ως προς το διάστημα, είναι το δίλημμα που τίθεται σχετικά με τη στρατιωτική φύση εκείνου, εάν δηλαδή θα αποτελεί πεδίο εξοπλισμού ή πεδίο στρατιωτικοποίησης. Η πρώτη περίπτωση συνδέεται με επιθετικούς σκοπούς καθώς και παράταξη των εξοπλισμών έναντι αντίπαλων Δυνάμεων, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά κατά κύριο λόγο περιπτώσεις πληροφόρησης και παρακολούθησης.
Στο παραπάνω ζήτημα, έρχεται να προστεθεί ένα επιπλέον ερώτημα που απασχολεί τις Μεγάλες Δυνάμεις. Το ερώτημα αυτό δεν είναι άλλο πέραν του «Πώς μπορεί να προσδιοριστεί η έννοια του διαστημικού όπλου;». Εάν θέσουμε σαν δεδομένο ότι, όπλο είναι οποιοδήποτε αντικείμενο, ικανό να προκαλέσει ζημιά ή τραυματισμό κατά τη διάρκεια μια ένοπλης σύγκρουσης, τότε, στην περίπτωση που η συζήτηση αφορά μια πιθανή διαμάχη σε επίπεδο διαστήματος, η κατάσταση γίνεται σαφώς πιο περίπλοκη.
Έτσι λοιπόν, καθώς επιχειρήθηκε να γίνει μια νύξη σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τη διαστημική τεχνολογία, θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθεί μια σχετική αναφορά ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι Μεγάλες Δυνάμεις το εν λόγω θέμα.
Σε πρόσφατες εξαγγελίες του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, χαρακτήρισε το διάστημα ως έναν τομέα πολέμου, όπου η Αμερική οφείλει να έχει την πρωτοκαθεδρία. Μάλιστα, συμπεριέλαβε την περιοχή του διαστήματος στα πεδία όπου θα πρέπει να διεξάγονται πολεμικές αναμετρήσεις, μαζί με τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα. Αυτό μας επιτρέπει να κατανοήσουμε, τόσο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το διάστημα ως ένα πεδίο Εθνικής Ασφάλειας, όσο και τις προσπάθειες που φιλοδοξούν να διεξάγουν σχετικά με την αναβάθμιση της τεχνολογίας του διαστήματος.
Η πολιτική αυτή δεν είναι μια καινοτόμος προσπάθεια που επιχειρεί να επιτύχει η κυβέρνηση Τραμπ, μιας και από το 2001 κιόλας οι ΗΠΑ μιλούσαν εμφατικά για την αποφυγή ενός πιθανού ”Διαστημικού PearlHarbour”.
Σήμερα και υπό το πρίσμα του ανταγωνισμού με την Κίνα, πρωτίστως σε τομείς οικονομίας, οι ΗΠΑ επιδιώκουν πάση θυσία να αποκτήσουν επιπλέον πεδία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Για το λόγο αυτό μάλιστα, τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία έχουν προτείνει στο παρελθόν την θέσπιση Συνθήκης, με την οποία θα απαγορεύεται η διασπορά διαστημικών όπλων, πρόταση που αντιμετωπίστηκε απορριπτικά από τις ΗΠΑ.
Σε Ευρωπαϊκό έδαφος, η Γαλλία, δια μέσω του Προέδρου Μακρόν, διεμήνυσε ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 πρόκειται να προχωρήσει στη σύσταση Διαστημικής Διοίκησης. Η Γαλλική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει άμεση προτεραιότητα στην καλύτερη προστασία των δορυφόρων της από τυχόν κινδύνους, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κυρίως στις προσπάθειες κατασκόπευσής τους από τη Ρωσία κατά το έτος 2017.
Ωστόσο, αν διευρύνουμε το πεδίο των Δυνάμεων με ανεπτυγμένη διαστημική τεχνολογία, αξίζει να αναφερθούμε και στην Ινδία, η οποία στο ξεκίνημα του διαστημικού της προγράμματος προέτασσε τους ειρηνικούς σκοπούς αυτής της προσπάθειας. Ωστόσο, οι συνοριακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο σύνολο της επικράτειάς της, την ωθούν στο να στρέφει τους διαστημικούς σχεδιασμούς της στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων.
Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι οι διεργασίες για την απόκτηση ισχύος στο χώρο του διαστήματος δεν αποτελούν μια ουτοπία για το στρατηγικό σχεδιασμό των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά αντιθέτως συνιστούν μια απτή πραγματικότητα, που μέσα από σταδιακές προσπάθειες και εγχειρήματα, φιλοδοξούν να καταλάβουν τη θέση που τους αρμόζει στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Η NASA θέλει να στείλει την πρώτη γυναίκα στην σελήνη έως το 2024 Μαγεύει η νέα εικόνα του Δία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble Η εντυπωσιακή στιγμή της επιστροφής διαστημικού σταθμού στη Γη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λευκάδα-“Βροχή” οι καταγγελίες για το Πόρτο Κατσίκι
- Παππούς για πρώτη φορά πρώην πρωθυπουργός - Αυτή την ώρα τα γεννητούρια
- Εντάλματα σύλληψης για Μαρινάκη και Καμμένο
- Θλίψη: Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος
- Τραγωδία στην Εύβοια: Αυτοκτόνησε 57χρονος πατέρας δύο παιδιών
- Ηχητικό ντοκουμέντο: Τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης της ΗΛΙΟΣ
- Ξαφνικό μπουρίνι στη Χαλκιδική- Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων(ΒΙΝΤΕΟ)
- Εισαγγελία Σύρου: Εντάλματα σύλληψης για Μαρινάκη και Καμμένο
- ΑΡΤΕΜΙΔΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ έφυγε
- Δολοφόνησε γκαρσόνι για ένα σάντουιτς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Οι υποψηφιότητες για τα MTV VMA 2019
- Πάσχα καλοκαιριού στη Σκρα Κατερίνης
- Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτός ο τόπος πήγε μπροστά όταν ήταν ενωμένος και αγαπημένος
- H Σεούλ υποστηρίζει πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ξανά πυραύλους
- Κολασμένος ουρανός: Συγκλονιστικό βίντεο με Καναντέρ από τη φωτιά στην Εύβοια
- Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια από τους δρόμους του Μιλάνου
- Ζευς και Αθηνά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου
- Πέθανε ο «easy rider» Πίτερ Φόντα
- Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο Ιόνιο την Πέμπτη
- Ολα όσα θα χρειαστείτε για ένα αξέχαστο πικνίκ στην παραλία με πανσέληνο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ανταγωνισμός του Διαστήματος: Πραγματικότητα ή Ουτοπία;
- Η NASA θέλει να στείλει την πρώτη γυναίκα στην σελήνη έως το 2024
- Τραγωδία στην Ουκρανία: 8 νεκροί σε πυρκαγιά ξενοδοχείου στην Οδησσό
- Τι περιμένουν οι ΗΠΑ από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ;
- «Καλύτερα που δεν θα σε δει η γιαγιά σου»: Η επίθεση του Τραμπ στην Τλάιμπ μέσω Twitter
- Χαρτογραφία καταστροφής: Τι άφησε πίσω της η φωτιά στην Ευβοια
- Ποιητική συλλογή εξέδωσε 23χρονος Ροδίτης που πάσχει από σύνδρομο Down
- Επίσημο: Ο Τζέφρι Έπσταϊν αυτοκτόνησε δι' απαγχονισμού
- «Ένταλμα σύλληψης» του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1 εξέδωσε αμερικανικό δικαστήριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο «easy rider» Πίτερ Φόντα
- Το «έξυπνο» προάστιο της Βιέννης
- Γιατί ο Τραμπ εκδηλώνει ενδιαφέρον για την αγορά της Γροιλανδίας
- Bόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή νέου όπλου
- Επτά ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα 1000 κορυφαία του κόσμου
- Νέα αγωγή κατά των κληρονόμων του Έπσταϊν, ζητούν αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων
- «Αριστεροί λωποδύτες»: Οι απειλές του Μπολσονάρου μετά τη νίκη της κεντροαριστεράς στην Αργεντινή
- Μάλτα: Ο μοναδικός επιζώντας από το ναυάγιο μιας μικρής βάρκας περιγράφει την κόλαση που έζησε
- Σοκαριστικές εικόνες δείχνουν αποσκελετωμένο ελέφαντα μετά από παρέλαση στη Σρι Λανκα