«Ανθρακας» η υδροξυχλωροκίνη: Το φάρμακο που πίστεψε ακόμη και ο Τραμπ ήταν μια μεγάλη απάτη

Ο καθηγητής Didier Raoult, επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων στη Μασσαλία στο νοσοκομείο La Timone στη Μασσαλία, Νότια Γαλλία, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. (AP Photo/Daniel Cole).

Ο Didier Raoul, επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων στη Μασσαλία, έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Στις αρχές της πανδημίας, εργαστηριακές μελέτες και ορισμένες αναφορές από την Κίνα είχαν υποδείξει ότι η υδροξυχλωροκίνη

μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της COVID-19. Ο Raoult, τότε επικεφαλής του IHU, υποστήριξε σθεναρά την ιδέα.

Στις 16 Μαρτίου 2020, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του IHU ανέφεραν ότι η υδροξυχλωροκίνη, σε ορισμένες περιπτώσεις  σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη (θεραπευτικό σχήμα που δοκιμάζεται ήδη σε διάφορες χώρες), μείωσαν το ιικό φορτίο σε 20 συμμετέχοντες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Antimicrobial Agents, στο οποίο ο συν-συγγραφέας Jean-Marc Rolain ήταν αρχισυντάκτης. Το περιοδικό είχε αποδεχθεί το υποβληθέν χειρόγραφο σε μια μέρα. 

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε για τη μελέτη στο Twitter (τώρα Χ), λέγοντας ότι η υδροξυχλωροκίνη θα μπορούσε να γίνει «game changers».

Επίσης, σχετικό μήνυμα εμφανίστηκε στον λογαριασμό του επιστήμονα στο Twitter, καθώς και στον ιστότοπο του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του, από τα 1004 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Ινστιτούτο, τα 1003 θεραπεύτηκαν και ένας ασθενής πέθανε.

1003 patients traités à l'@ihu_marseille avec le protocole hydroxychloroquine-azithromycine.
Notre priorité est de guérir les patients diagnostiqués positifs au COVID-19.
Merci aux équipes de diagnostic et de soin qui se mobilisent jour et nuit.#SFMPhttps://t.co/V6HiXiuHUMpic.twitter.com/ohKeHctkYr

— Didier Raoult (@raoult_didier) March 29, 2020

Εκείνη την εποχή μεγάλη μερίδα επιστημόνων και ασθενών κρεμόντουσαν από τα χείλη και τα αποτελέσματα της μελέτης του Raoul.

Η έρευνα του Raoul και των συνεργατών του όμως «έμπαζε» από παντού. Οι επικριτές γρήγορα βρήκαν ελαττώματα στη μελέτη. Η Bik εξέφρασε ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης δεοντολογίας και των πιθανών συγκεχυμένων διαφορών μεταξύ των χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων στις ομάδες ελέγχου και θεραπείας.

Έξι άτομα που έλαβαν θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη επίσης αποχώρησαν από τη μελέτη - από τα οποία ένα πέθανε και τρία μεταφέρθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τον Απρίλιο του 2020, η ISAC δήλωσε ότι η μελέτη δεν πληροί τα πρότυπά της. Και τον Ιούλιο, το περιοδικό δημοσίευσε επικριτικές κριτικές για τη μελέτη, συμπεριλαμβανομένης μιας από τον Frits Rosedaal, επιδημιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία, ο οποίος δήλωσε ότι η μελέτη υπέφερε από «μείζονες μεθοδολογικές ελλείψεις».

Στις 21 Απριλίου τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι ανεπαρκή ακόμη τα δεδομένα για να γίνει σύσταση υπέρ ή κατά της χρήσης αυτών των δύο ουσιών σε ασθενείς με Covid-19. Διάφοροι επιστημονικοί φορείς στις ΗΠΑ (Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, Εταιρεία Λοιμωδών Ασθενειών) έχουν ζητήσει η υδροξυχλωροκίνη να χρησιμοποιείται μόνο σε κλινικές δοκιμές. Από την άλλη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχουν μιλήσει θετικά για τη χρησιμότητα της υδροξυχλωροκίνη εν μέσω πανδημίας.

Μια βραζιλιάνικη μελέτη σε ασθενείς με κορονοϊό, που δοκίμασε την υδροξυχλωροκίνη, σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη (θεραπευτικό σχήμα που δοκιμάζεται ήδη σε διάφορες χώρες), αναγκάστηκε να διακοπεί πρόωρα για λόγους ασφαλείας, καθώς σε υψηλή δόση η υδροξυχλωροκίνη αποδείχθηκε θανατηφόρα για μερικούς ασθενείς. Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποίησε για πιθανές σοβαρές καρδιακές παρενέργειες από το φάρμακο.

Επίσης επιστήμονες με δημοσίευση τους στο «Nature», που αφορά την παρακολούθηση 84 ασθενών με Covid-19 στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι επί πέντε μέρες έπαιρναν δύο φορές ημερησίως υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη, προειδοποιούν και αυτοί για κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, καθώς οι εννέα ασθενείς εμφάνισαν επικίνδυνη αρρυθμία (που αυξάνει τον κίνδυνο ανακοπής).

Τελικά, τέσσερις πέθαναν από πολυοργανική ανεπάρκεια και κανένας από έμφραγμα. Οι ερευνητές συμπέραναν πάντως ότι οι ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα, χρειάζονται συνεχή καρδιολογική παρακολούθηση.

Αλλά η ISAC αποφάσισε να μην αποσύρει την μελέτη, λέγοντας ότι «εκτός από τη σημασία της ανταλλαγής δεδομένων παρατήρησης στο αποκορύφωμα μιας πανδημίας, θα πρέπει να διατεθεί μια ισχυρή δημόσια επιστημονική συζήτηση σχετικά με τα ευρήματα της εργασίας με ανοιχτό και διαφανή τρόπο».

Αρχικά ο Γαλλικός Ιατρικός Σύλλογος απαγόρευσε να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα για δύο χρόνια.

Στις 17 Δεκεμβρίου, το Elsevier - ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους επιστημονικούς εκδοτικούς οίκους στον κόσμο, που δημοσιεύει ετησίως περίπου το ένα τέταρτο όλων των άρθρων από επιστημονικά περιοδικά που δημοσιεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο - ακύρωσε τη δημοσίευση της έρευνας που είχε γίνει τον Μάρτιο του 2020.

Ο εκδότης του επιστημονικού περιοδικού International περιοδικό Antimicrobial Agents ανακάλεσε το άρθρο μετά τα συντριπτικά συμπεράσματά του σχετικά με τη μη συμμόρφωση με τους επιστημονικούς κανόνες καθώς και για τη χειραγώγηση ή την ερμηνεία των αποτελεσμάτων του τελευταίου.

Τρεις από τους συν-συγγραφείς της μελέτης είχαν ζητήσει να αφαιρεθούν τα ονόματά τους, λέγοντας ότι είχαν αμφιβολίες σχετικά με τις μεθόδους της, ανέφερε η ανακοίνωση ανάκλησης. Αλλά άλλοι πέντε διαφώνησαν με την ανάκληση και αμφισβήτησαν τους λόγους της.

Πηγή: HuffPost France

Related...Νέες αμφιβολίες για τη χρήση χλωροκίνης κατά της Covid-19ΕΟΦ για χλωροκίνη: Απαγορεύεται η πώληση Plaquenil χωρίς συνταγήΗΠΑ: Άνδρας πέθανε και η γυναίκα του χαροπαλεύει επειδή ήπιαν καθαριστικό για ενυδρεία με χλωροκίνη
Keywords
Τυχαία Θέματα