Ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα σε τσιπ υπολογιστή με Τεχνητή Νοημοσύνη

.

Χρηματοδότηση 600.000 δολαρίων Αυστραλίας έλαβε ερευνητικό πρόγραμμα του οποίου ηγείται το Monash University (Αυστραλία), που αφορά σε καλλιέργεια ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων σε τσιπ πυριτίου, με απώτερο στόχο την απόκτηση δυνατοτήτων συνεχόμενης μάθησης και την αναβάθμιση του αποκαλούμενου machine learning (μηχανική μάθηση- κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης).

Το πρόγραμμα έλαβε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του National Intelligence and Security Discovery Research Grants Program και είναι υπό την επίβλεψη

του αναπληρωτή καθηγητή Αντίλ Ραζί του Turner Institute for Brain and Mental Health, σε συνεργασία με την Cortical Labs, startup στη Μελβούρνη. Περιλαμβάνει την καλλιέργεια περίπου 800.000 εγκεφαλικών κυττάρων σε ένα πιατάκι, όπου «εκπαιδεύονται» να πραγματοποιούν εργασίες με κάποοιν στόχο. Πέρυσι η δυνατότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να παίζουν ένα απλό παιχνίδι «τένις», το Pong, είχε προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ραζί, η έρευνα αυτή, που χρησιμοποιεί εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο και έχουν ενσωματωθεί σε τσιπ πυριτίου «συγχωνεύει τους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της συνθετικής βιολογίας για τη δημιουργία προγραμματίσιμων βιολογικών υπολογιστικών πλατφορμών».

«Η νέα αυτή τεχνολογική δυνατότητα στο μέλλον μπορεί εν τέλει να ξεπεράσει τις επιδόσεις του υπάρχοντος, αποκλειστικά βασιζόμενου στο πυρίτιο, hardware. Τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις σε πολλά πεδία, όπως – μα όχι αποκλειστικά- στους σχεδιασμούς, στη ρομποτική, τον προηγμένο αυτοματισμό, τα interfaces εγκεφάλου- μηχανής και την ανακάλυψη φαρμάκων, δίνοντας στην Αυστραλία ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα».

Το πρόγραμμα αυτό έλαβε χρηματοδότηση επειδή η νέα γενιά εφαρμογών μηχανικής μάθησης- όπως αυτόνομα οχήματα, φορτηγά, drones, ρομπότ παραδόσεων, έξυπνες φορητές και wearable συσκευές κλπ- θα «απαιτεί έναν νέο τύπο μηχανικής νοημοσύνης που είναι ικανός να μαθαίνει κατά τη διάρκεια της ζωής του» σημείωσε ο καθηγητής Ραζί. Αυτό σημαίνει πως οι μηχανές θα μπορούν να αποκτούν νέες δεξιότητες χωρίς να χάνονται οι παλιές, να προσαρμόζονται σε αλλαγές και να χρησιμοποιούν γνώσεις του παρελθόντος για νέες εργασίες- και όλα αυτά εξοικονομώντας πόρους όπως υπολογιστική ισχύς, μνήμη και ενέργεια. Οι υπάρχουσες τεχνητές νοημοσύνες δυσκολεύονται να το κάνουν αυτό, και πάσχουν από «καταστροφική λήθη» (catastrophic forgetting). Οι εγκέφαλοι, από την άλλη πλευρά, τα πάνε πολύ καλά στη συνεχιζόμενη καθ’όλη τη διάρκεια ζωής τους μάθηση.

Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων σε ένα πιατάκι (αποκαλείται σύστημα DishBrain) για την καλύτερη κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που διέπουν τη συνεχιζόμενη μάθηση. «Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη καλύτερων μηχανών ΑΙ που αντιγράφουν τις δυνατότητες μάθησης αυτών των βιολογικών νευρωνικών συστημάτων. Αυτό θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την κλίμακα του hardware και των μεθόδων σε σημείο όπου θα γίνουν βιώσιμος αντικαταστάτης του computing πυριτίου» είπε ο Ραζί.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Χαλκίδα: Νεκρός νεαρός διανομέας, εμφάνισε συμπτώματα θερμοπληξίαςΤα πέντε πιο υγιεινά αλκοολούχα ποτά σύμφωνα με την επιστήμηΈλληνες αθλητές χωρίς το εθνόσημο και χωρίς τη στήριξη της πολιτείας
Keywords
Τυχαία Θέματα