Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Αυστρίας για την στάση των συντηρητικών απέναντι στην Ελλάδα

Δεν αντιδρά μόνο η Ελλάδα και η ΕΕ στους χειρισμούς των συντηρητικών της Αυστρία στο ζήτημα του προσφυγικού. Όπως φαίνεται αντίθετος είναι και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας, ο οποίος συγκάλεσε και έκτακτη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο παρεμβαίνοντας στην «χαοτική» πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο προσφυγικό, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, εξέφρασε την έκπληξή του για τη
μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία συγκλήθηκε εξωθεσμικά από τους Αυστριακούς υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών.

«Σε ότι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός πρόεδρος, υπονοώντας πως την επισήμανση για την απουσία της Ελλάδας έκανε ο ίδιος κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη, στην οποία είχε συγκαλέσει έκτακτα την ηγεσία και μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Αποφεύγοντας προφανώς να σχολιάσει εκτιμήσεις αναλυτών στη Βιέννη, πως η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «παρέμβαση» του στη «χαοτική» πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο Προσφυγικό -με κορύφωμα τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ο Αυστριακός πρόεδρος τόνισε πως ο ίδιος είναι «ένας άνθρωπος του διαλόγου και της συζήτησης».

Ο κ. Φίσερ, αναφερόμενος στην ίδια τη Διάσκεψη, που συγκάλεσαν οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα, υπουργοί, Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, σημείωσε πως είναι πάντα καλό να διεξάγονται συνομιλίες, ωστόσο είναι έκπληκτος που σε αυτές δεν ήταν παρούσα η Ελλάδα.

Ο Αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος είναι γνωστός από τους αγώνες του εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών, αλλά και για τις διαφοροποιημένες, ιδιαίτερα θετικές τοποθετήσεις του στη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, όντας γνώστης της ιστορίας της όπως και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.
Ο ίδιος γνωρίζει επίσης την Ελλάδα πολύ καλά τόσο από τις επανειλημμένες επίσημες επισκέψεις του στο παρελθόν είτε ως πρόεδρος της αυστριακής Βουλής παλαιότερα, είτε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2004, με την τελευταία του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα να είναι τον Οκτώβριο του 2014 στον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, όσο και από ιδιωτικές του επισκέψεις.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα