Αντίθετος σε ενωμένο και αμετάφραστο όνομα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ
Αντίθετος σε ένα ενδεχόμενο ενωμένο όνομα, αμετάφραστο, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, κληθείς να σχολιάσει αν η χώρα θα μπορούσε να αποδεχτεί μία πρόταση για ένα ενωμένο όνομα αμετάφραστο, π.χ. «GornaMakedonija», ο Ντιμιτρόφ ανέφερε, ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός που θα μπορούσε να αποδεχτεί η ΠΓΔΜ
«Πρακτικά, το όνομά μας δεν υπάρχει σε ένα ενωμένο όνομα. Ούτε, πάλι, το ενωμένο είναι σύνθετο όνομα», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τα Σκόπια.
«Νομίζω ότι η ουσία του συμβιβασμού, εφόσον είναι εφικτός, είναι σε δύο πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι ότι οι ”Μακεδόνες” πρέπει να είναι ”Μακεδόνες” που μιλούν την ”μακεδονική” γλώσσα, γιατί ο φόβος (μας) από τη συγκεκριμενοποίηση του ονόματος ”Μακεδονία” με έναν προσδιορισμό θα είναι αδύνατον να καλυφθεί. Αυτός ο φόβος θα πρέπει να καλυφθεί καταλλήλως, ώστε εμείς γενικά να μπορέσουμε να ανοιχτούμε σε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό» πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της χώρας συνιστούν υποχώρηση προς την Ελλάδα, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και αν δεν υπήρχε το θέμα του ονόματος.
«Για το παρελθόν θα συζητάμε; Με αυτό θα μείνουμε; Με τους μύθους για το ποιος έχει τις πιο ένδοξες ήττες; Ή θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον; Ιδιαίτερα από τη στιγμή που την υπεράσπιση της ταυτότητας την φέραμε σε ένα πεδίο που η άλλη πλευρά προηγείται με 99-1, από την άποψη της δυτικής σκέψης, της φιλοσοφίας. Ανοίξτε καμιά εγκυκλοπαίδεια. Δεν υπήρχαν έθνη εκεί. Αυτός ο κόσμος είχε τέτοια κουλτούρα, αυτή ήταν η γλώσσα αυτού του πολιτισμού, τα αρχαία ελληνικά» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα σχετικά με τον τρόπο που θα κατονομάζεται η γλώσσα και η υπηκοότητα περιπλέχθηκε και επιβαρύνθηκε από την πολιτική ”εξαρχαϊσμού” της προηγούμενης κυβέρνησης της ΠΓΔΜ (σ.σ. του Νίκολα Γκρούεφσκι).
«Η δική μας γλώσσα είναι αναμφίβολα σλαβική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάγεται στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Εμείς, μέσω της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, επιχειρήσαμε να ενισχύσουμε τη ρίζα, για ποιους λόγους η γλώσσα είναι ”μακεδονική” και εμείς ”Μακεδόνες”, γεγονός που μας έφερε σε ένα ευάλωτο πεδίο, επειδή αυτός είναι ο κόσμος του ελληνικού πολιτισμού. Ο κόσμος των εθνών, της δημιουργίας των εθνών κλπ είναι πολύ πιο πρόσφατος - τον 18ο, 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Έτσι, όταν με το άγαλμα του Αλέξανδρου προσπαθείτε να υπερασπιστείτε την ταυτότητα, δημιουργείτε πολύ μεγαλύτερη αντίσταση εκεί όπου θα έπρεπε να δώσουμε τα χέρια» είπε ο Ντιμιτρόφ.
Ερωτηθείς αν εκτιμά πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται πραγματικά για την λύση του προβλήματος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι και η Ελλάδα έχει τη βούληση για την εξεύρεση λύσης. Σημείωσε, ακόμα, ότι και οι δύο πλευρές πληρώνουν ήδη το πολιτικό κόστος από το άνοιγμα αυτού του προβλήματος και έχουν επενδύσει πολιτικά στην επίλυσή του, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό συμφέρον να είναι η ΠΓΔΜ στενός σύμμαχός της, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γιατί «γείτονες είμαστε και γείτονες θα μείνουμε».
«Αν δεν υπάρξει μία κατάληξη που θα καλύπτει και τις δικές μας βασικές ανησυχίες, και τις δικές τους ανησυχίες, τότε δεν θα υπάρξει όφελος και θα μείνουμε μόνο με το πολιτικό κόστος. ’Αρα, νομίζω ότι και εκεί (σ.σ. στην Ελλάδα) υπάρχει ενδιαφέρον για λύση» πρόσθεσε ο Ντιμιτρόφ.
Σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική θέση για αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι αυτή ενδεχομένως οφείλεται στην εμπειρία της ελληνικής πλευράς από τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία, η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο στα Τίρανα. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, το Σύνταγμα ορίζει ότι η κύρωση των διεθνών συμφωνιών που υπογράφει η χώρα γίνεται από την Βουλή, το δε Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να υπεισέλθει και να κρίνει το περιεχόμενο των διεθνών συμφωνιών που έχουν κυρωθεί, αλλά μόνο θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία (αν υπήρχε εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συμφωνίας, αν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την κύρωσή της κλπ). «Γι′ αυτό πιστεύουμε ότι μία διεθνής συμφωνία που θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο είναι η πιο σοβαρή εγγύηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, την περασμένη εβδομάδα, «σημειώθηκε πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου, στην Βιέννη, οι δύο χώρες «θα μπορούσαν να προχωρήσουν μπροστά».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οριστικά ο ΠΑΟΚ πήρε πίσω τους τρεις βαθμούς
- Ντιμιτρόφ: Είμαστε Σλάβοι όχι Μακεδόνες
- Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο μπήκε στο Survivor 2
- Νέα βουτιά στην αξία της τουρκικής λίρας εν μέσω φόβων για υπερθέρμανση
- Η 18χρονη που με ένα λαχείο έλυσε το πρόβλημα της ζωής της
- Τρόμος για νεαρή γυναίκα στην Πάτρα: Ληστές την εγκλώβισαν στο αυτοκίνητό της
- 150 χρόνια από τη γέννηση του Μαξίμ Γκόρκι
- Η βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αντίθετος σε ενωμένο και αμετάφραστο όνομα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ
- ΚΑΣ: «Όχι» στην άδεια κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου
- «Πλέω σε ήρεμη θάλασσα και σε φεγγαρόφωτο. Φίλησε μου τις γάτες». Το μήνυμα του Μάντσεν στην σύζυγό του μετά τον θάνατο της Σουηδής δημοσιογράφου
- Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Προϋπόθεση για συνολική συμφωνία η αλλαγή στο Σύνταγμα της πΓΔΜ
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Αντίθετος σε ενωμένο και αμετάφραστο όνομα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ
- ΚΑΣ: «Όχι» στην άδεια κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου
- Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Προϋπόθεση για συνολική συμφωνία η αλλαγή στο Σύνταγμα της πΓΔΜ
- «Πλέω σε ήρεμη θάλασσα και σε φεγγαρόφωτο. Φίλησε μου τις γάτες». Το μήνυμα του Μάντσεν στην σύζυγό του μετά τον θάνατο της Σουηδής δημοσιογράφου
- Η αληθινή ιστορία πίσω από το βίντεο με το καβούρι που αμύνεται με μαχαίρι
- LAMDA Development - Αποτελέσματα Οικονομικού Έτους 2017
- Ένα βήμα πιο κοντά στο διαγωνισμό για το μετρό της Ιερουσαλήμ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΣΤΑΣΥ
- Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου στην Ιρλανδία για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χιλιάδες άνθρωποι στη "λευκή πορεία" στο Παρίσι κατά του αντισημιτισμού
- Τσίπρας: Στους δήμους μετοχές της ΕΥΑΘ
- Α. Τσίπρας: «Ανοίγει ο δρόμος για καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων»
- Λιβύη: «Υψηλόβαθμο» στέλεχος της αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή
- Εκταμιεύτηκε από τον ESM η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ
- ΑΕΚ – Σάκοτα: «Δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε»
- Καιρός: Πού θα βρέξει την Πέμπτη (29/3) - Αναλυτική πρόγνωση
- Ζεστό μπάνιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Επιτρέπεται ή όχι; (vid)
- «Βόμβα»: Εγγύηση θα καταβάλλουν όσοι αγοράζουν αναψυκτικά σε πλαστικά και τενεκεδάκια
- Survivor 2: Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να σου συστήσουμε την σύντροφο του Γιάννη Τσίλη