Απαγωγή Έλληνα στο Τόγκο: Σκληροί διαπραγματευτές οι πειρατές

Με ψυχραιμία χειρίζεται το Λιμενικό και το υπουργείο Εξωτερικών το κρίσιμο θέμα της απαγωγής τεσσάρων ναυτικών του ελληνόκτητου τάνκερ Elka Aristotle, το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά του Τόγκο.

Πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση που απαιτεί, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να μην πάθουν κακό οι όμηροι. Υπάρχει διεθνής εμπειρία για τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, η οποία θα αποτελέσει τον «οδηγό» για την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Το Τόγκο βρίσκεται στη δυτική Αφρική και βρέχεται στο νότο από τον κόλπο της

Γουινέας. Ο συγκεκριμένος κόλπος αποτελεί θαλάσσια περιοχή, όπου αναπτύσσουν δράση οργανωμένα κυκλώματα Νιγηριανών πειρατών. Στο παρελθόν τέτοιες συμμορίες έχουν απαγάγει κατ’ επανάληψη πληρώματα πλοίων, ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει και στην περίπτωση της απαγωγής των τεσσάρων ναυτικών του ελληνόκτητου πλοίου. Ανάμεσα στους απαχθέντες βρίσκεται ένας Έλληνας. Πρόκειται για 20χρονο δόκιμο που έκανε το δεύτερο εκπαιδευτικό του ταξίδι ως ναυτικός. Οι πειρατές συνηθίζουν να έρχονται σε επαφή με την εταιρία για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση αρκετές ημέρες μετά την απαγωγή. Αυτό αποτελεί πάγια τακτική τους για να αυξήσουν την πίεση προς την εταιρία και τους συγγενείς και να ζητήσουν μεγαλύτερα ποσά.

Στο μεταξύ, κρατάνε τους ομήρους σε περιοχές που είναι απόλυτα ελεγχόμενες από τους ίδιους. Πρόκειται για περιοχές, που φυλάσσονται από άτομα με βαρύ οπλισμό και οι οποίες δεν «αγγίζονται» από τις Αρχές της Αφρικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση του 20χρονου Έλληνα υπάρχει μία πρόσθετη δυσκολία. Ο νεαρός αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και πρέπει να παίρνει καθημερινά συγκεκριμένα χάπια. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν οι απαγωγείς ασχολήθηκαν με το θέμα, προκειμένου να του χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή.

Το υπουργείο Εξωτερικών, το Λιμενικό και η πλοιοκτήτρια εταιρία περιμένουν με αγωνία τα επόμενα βήματα των απαγωγέων και εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν ότι μπορούν για την απελευθέρωση των ομήρων.

Έρευνα γίνεται για να διαπιστωθούν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι απαγωγείς κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο και να απαγάγουν το πλήρωμα. Μία εκδοχή είναι ότι είχαν σημαντικά μεγαλύτερη «δύναμη πυρός» από τους φρουρούς, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι τους αιφνιδίασαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι ένας από τους φρουρούς του πλοίου. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «οι Αρχές του Τόγκο δεν επιτρέπουν στις εταιρίες να έχουν δικούς τους φρουρούς για όσο το πλοίο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της χώρας αλλά και στα λιμάνια της. Υποχρεώνουν τις εταιρίες να πληρώνουν ντόπιους φρουρούς, οι οποίοι δεν είναι πάντα σε θέση να ανταπεξέλθουν των συνθηκών».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... ΗΠΑ: Την σκότωσαν τα ίδια της τα σκυλιά αλλά δεν κατάλαβε ότι πέθαινε Ακραία φτώχεια σημαίνει να ζεις με λιγότερο από 1,90$ τη μέρα. Όπως έως και το 99% των κατοίκων 10 χωρών Βγήκε ραντεβού ενώ το πτώμα 22χρονης βρισκόταν σε βαλίτσα στο δωμάτιό του
Keywords
Τυχαία Θέματα