Απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη διεθνή οικονομία. Ωστόσο η ελληνική κρίση εκτιμάται ότι δεν εξαπλώνεται

Ανάπτυξη της τάξης του 3,3% για τη διεθνή οικονομία προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέτος (World Economic Outlook)- κατά 0,2% χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν τον Απρίλιο. Ωστόσο, αναμένεται αυτό να αλλάξει το επόμενο έτος, για το οποίο το ΔΝΤ προβλέπει 3,8%, παρά την ελληνική κρίση και τη «θύελλα» στο κινεζικό χρηματιστήριο.

To ΔΝΤ
αποδίδει την απαισιόδοξη πρόβλεψη για το 2015 στα δεδομένα από την οικονομία των ΗΠΑ, που δεν ήταν και τα καλύτερα μέσα στο πρώτο τρίμηνο- εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων, προβλημάτων στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής και άλλους παράγοντες.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν στο 2,5%, χαμηλότερα από τον Απρίλιο (3,1%). Επίσης, σύμφωνα με το Ταμείο, αυτό έχει «μεταδοθεί» επίσης στον Καναδά και το Μεξικό. Σε κάθε περίπτωση, στην αναφορά σημειώνεται ότι «η απρόσμενη αδυναμία στη βόρεια Αμερική...μάλλον θα αποδειχθεί προσωρινή οπισθοδρόμηση».

Παρά το ελληνικό ζήτημα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, μέχρι τώρα δεν είχαν αποτέλεσμα κάποια σημαντική εξάπλωση...έγκαιρη πολιτική δράση θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση τέτοιων κινδύνων, εάν γίνουν πραγματικότητα».

IMF: Overview of the World Economic Outlook Projections (Jul 2015) pic.twitter.com/6KMte1vcvQ

— Fabrizio Goria (@FGoria) July 9, 2015

Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες αναμένεται να αυξηθεί από το 1,8% το 2014 σε 2,1% το 2015 και 2,4% το 2016. «Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη φαίνεται να βρίσκεται στον δρόμο της, με γενικά στιβαρή ανάκαμψη στην εσωτερική ζήτηση και τον πληθωρισμό να αρχίζει να αυξάνεται. Οι προβλέψεις ανάπτυξης έχουν επανεξεταστεί προς τα πάνω για πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά στην Ελλάδα οι εξελίξεις είναι πιθανόν να έχουν πολύ βαρύτερες επιπτώσεις σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην τραπεζική αργία και το δημοψήφισμα, που, σε συνδυασμό με τις προοπτικές και τη φύση της όποιας μελλοντικής υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα spreads.

Σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών εμπορευμάτων, πιο «ασφυκτικές» χρηματοπιστωτικές συνθήκες- που συνδέονται με τα οικονομικά δρώμενα στην Κίνα- και γεωπολιτικούς παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι στα κινεζικά χρηματιστήρια έχει σημειωθεί πτώση άνω του 30% τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της κυβέρνησης της χώρας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πτώση αυτή υποδεικνύει ότι η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον μεγαλύτερων δυσκολιών, καθώς προσπαθεί να στραφεί σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση από ένα μοντέλο επικεντρωμένο στις επενδύσεις.

Παράλληλα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αστάθεια στις αγορές και οι μεταβολές στις τιμές των assets θα μπορούσαν να «διαταράξουν» τις προβλέψεις του, αν και εκτιμά ότι αναμένει την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή να σταθεροποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα