«Απατά» την Κίνα και «φλερτάρει» με τη Ρωσία η Βόρεια Κορέα;

Όταν ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε φέτος ευχετήριες κάρτες για την Πρωτοχρονιά της Σελήνης, ο πρώτος που έλαβε την κάρτα του ήταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά ακολούθησαν οι ηγέτες της Κίνας, αλλά και άλλων χωρών που υποστηρίζουν τη Βόρεια Κορέα, όπως είχαν δημοσιοποιήσει τα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ της χώρας.

Οι ειδικοί σε θέματα της Βόρειας Κορέας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία
μπορεί ν' αποτελέσει ενδεχόμενη εναλλακτική λύση για τον πρόεδρο Κιμ, προκειμένου ν' αντισταθμίσει τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεών της με την Κίνα.

Το Πεκίνο καλύπτει ποσοστό 90% των εμπορικών σχέσεων της Πιονγιάνγκ, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Κίνα, στο πλαίσιο των διεθνών κινήσεων που δρομολογούνται προκειμένου να σταματήσει την ανάπτυξη του πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε θετικά την προηγούμενη εβδομάδα την υποστήριξη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την ενίσχυση των μέτρων αποκλεισμού κατά της Βόρειας Κορέας. Μία ημέρα μετά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλσερσον άσκησε πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εφαρμοστούν σκληρότερες κυρώσεις με στόχο την ενίσχυση των μέτρων διεθνούς αποκλεισμού κατά της Πιονγιάνγκ.

Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν σημαντική αύξηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, παρά το γεγονός ότι ενισχύονται οι επιχειρηματικοί δεσμοί, αλλά και τα δίκτυα μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών. Μία νέα ναυτιλιακή γραμμή με φεριμπότ θα μεταφέρει περισσότερους από 200 επιβάτες, αλλά και 1.000 τόνους εμπορικού φορτίου έξι φορές το μήνα από το ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα, τα στατιστικά στοιχεία (Thomson Reuters Eikon) δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερή ροή πετρελαίου με δεξαμενόπλοια από το Βλαδιβοστόκ, προς τα ανατολικά λιμάνια της Βόρειας Κορέας.

Την προηγούμενη Πέμπτη, πέντε δεξαμενόπλοια με σημαία Βόρειας Κορέας φόρτωσαν πετρέλαιο από λιμάνια στην ευρύτερη περιοχή του Βλαδιβοστόκ δηλώνοντας ως προορισμούς τους, λιμάνια της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, δεν γνωστοποιήθηκαν τα είδη των πετρελαϊκών προϊόντων που μετέφεραν.

Στις αρχές του χρόνου αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την Πιονγιάνγκ προκειμένου να συζητήσουν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ. Μία ρωσικής κατασκευής σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ της πόλης Καζάν που βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας και του λιμανιού Ρατζίν της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά κάρβουνου, μεταλλευμάτων, αλλά και διαφόρων προϊόντων πετρελαίου.

«Η Βόρεια Κορέα δεν ενδιαφέρεται για τις πιέσεις που ασκεί η Κίνα ή για την εφαρμογή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων από το Πεκίνο, καθώς υπάρχει διαθέσιμη η Ρωσία», δηλώνει ο Λεονίντ Πετρόφ, ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας από το πανεπιστήμιο (Australia National University) στην Αυστραλία. «Η Πιονγιάνγκ έχει χρησιμοποιήσει τόσο το Πεκίνο, όσο και τη Μόσχα, για περισσότερο από μισό αιώνα, καλλιεργώντας τον ανταγωνισμό μεταξύ τους ως προς τη βοήθεια και την επιρροή που ασκούν στη Βόρεια Κορέα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η Ρωσία, και κυρίως το Βλαδιβοστόκ, αποτελεί την έδρα των μεγαλύτερων κοινοτήτων Βορειοκορεατών του εξωτερικού σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι πληθυσμοί αυτοί στέλνουν στην πατρίδα τους δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα που τόσο ανάγκη έχει η βορειοκορεατική οικονομία σε μηνιαία βάση.

Μιλώντας στους υπουργούς των Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τις χώρες αυτές, να επιδεινώσουν τις διπλωματικές κι οικονομικές σχέσεις τους με την Πιονγιάνγκ, αλλά και να αναστείλουν τις εισροές εργατικού δυναμικού από την αναφερόμενη χώρα.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στην εφαρμογή νέων σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Η Ρωσία από την πλευρά της, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση που θα τηρήσει στον ΟΗΕ, ενώ η ψυχρότητα που χαρακτηρίζει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις καθιστά περισσότερο πολύπλοκη την υποστήριξη της Μόσχας σε μια αμερικανική πρόταση.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο κι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζήτησαν χθες τηλεφωνικά για την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο μεταξύ άλλων θεμάτων. Ωστόσο δεν έγινε γνωστή μία εξέλιξη η οποία να οδηγεί σε συμφωνία απόψεων.

Ο Σάμουελ Ραμανί, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δηλώνει ότι η παροχή υποστήριξης από τη Μόσχα στην Πιονγιάνγκ, θα είναι οικονομικά θετική για τη Ρωσία. Παράλληλα, θα στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι «η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης κατά των αντι-δυτικών κυβερνήσεων που είναι αντιμέτωπες με τη διεθνή απομόνωση, αλλά και τις κυρώσεις που τη συνοδεύουν», προσθέτει ο ίδιος. Τονίζει επίσης με έμφαση ότι «καθώς η Ρωσία διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς και με άλλες χώρες που έχουν προβλήματα με τη Δύση, όπως, το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Συρία, τότε, αυτή η συμβολική διάσταση του πλαισίου διμερών σχέσεων, Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, γίνεται στρατηγικά σημαντική».

Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εφαρμογή ολικής απαγόρευσης στις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα, η οποία εισάγει όλα τα καύσιμα που καταναλώνει. Η Κίνα από την μεριά της, δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει σε μια τέτοια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει περιορισμούς, έναντι των συνολικών απαγορεύσεων. Η Κίνα εξάγει στη Βόρεια Κορέα περίπου 500.000 τόνους αργού πετρελαίου και 270.000 τόνους πετρελαϊκών προϊόντων σε ετήσια βάση σύμφωνα με κινεζικές πετρελαϊκές πηγές.

Η Ρωσία, που αποτελεί μια άλλη σημαντική πηγή εξαγωγών πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, εξήγαγε 36.000 τόνους πετρελαϊκών προϊόντων στη βορειοκορεατική αγορά το 2015. Η Μόσχα έχει ήδη αναλάβει τον εφοδιασμό της Πιονγιάνγκ με καύσιμα αεροσκαφών, καθώς η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές της, από το 2015, σύμφωνα με κινεζικές πηγές.

Παράλληλα, η Ρωσία, αποτελεί σημαντική πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα, με έμφαση στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα κι έχει πληθυσμό 600.000 κατοίκων. Στην πόλη, κατοικούν χιλιάδες Βορειοκορεάτες, που εργάζονται στις κατασκευές, αλλά και στην αναπαλαίωση κατοικιών. Σύμφωνα με τη δήλωση ενός Βορειοκορεάτη κατοίκου της πόλης στο Reuters, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ τον υποχρεώνει να στέλνει ένα μέρος του μισθού του (500 δολάρια μηνιαίως) στη Βόρεια Κορέα, κάθε μήνα.

Οι παραπάνω διαστάσεις μιας ενδεχόμενης ενίσχυσης του πλαισίου σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας, είναι ενδεικτικές της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, με γεωπολιτικές διαστάσεις περιφερειακών και διεθνών προεκτάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα