Απειλές και «σκάκι» γύρω από τη Βόρεια Κορέα: Ισορροπίες και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις εν μέσω «πύρινων» ρητορικών

Με τη ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας να έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα κλιμάκωσης, στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ περί «πυρός και μανίας», και ενόπλων δυνάμεων που έχουν «κλειδώσει και οπλίσει», αλλά και των απειλών της Πιονγκγιάνγκ ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον του Γκουάμ, έντονη είναι η ανησυχία σε διεθνές επίπεδο σχετικά με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ένοπλης σύγκρουσης που πιθανώς συμπεριλάβει και χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οδηγεί την Κορεατική
Χερσόνησο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν «φερθεί απερίσκεπτα».

Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα η Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά πραγματοποίησε επιτυχείς δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν στόχους στις ΗΠΑ, και εκτιμάται πως πλέον είναι σε θέση να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα σε αυτούς.

Απειλές και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, είχε επιχειρήσει νωρίτερα να κατεβάσει τους τόνους, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να δοθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση και υπογραμμίζοντας πως είναι μεν καθήκον του να είναι έτοιμος για ένοπλη σύγκρουση, αλλά οι προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και της πρέσβειρας στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι φέρνουν διπλωματικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, το Associated Press μετέδωσε πως ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης βρίσκεται σε παρασκηνιακές επαφές με τη Βόρεια Κορέα εδώ και αρκετούς μήνες, σχετικά με το θέμα της επιδείνωσης των σχέσεων, καθώς και το ζήτημα των Αμερικανών που κρατούνται στη χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλες πηγές ενήμερες για τις διαδικασίες, επαφές λαμβάνουν χώρα τακτικά ανάμεσα στον Τζόζεφ Γιουν, τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για την πολιτική όσον αφορά στη Βόρεια Κορέα, και τον Πακ Σονγκ Ιλ, ανώτερο Βορειοκορεάτη διπλωμάτη στην αποστολή της Πιονγκγιάνγκ στον ΟΗΕ.

Η στάση της Κίνας

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της μοναδικής συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ: Ο λόγος για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, σε άρθρο των The Global Times- κρατικής εφημερίδας που ανήκει στο κράτος και θεωρείται πως γενικότερα απηχεί απόψεις και θέσεις της κυβέρνησης, αν και δεν αποτελεί επίσημο φερέφωνο του κομμουνιστικού κόμματος- υπογραμμίζεται πως η Κίνα δεν θα σπεύσει να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα εάν αυτή εκτοξεύσει πυραύλους κατά των ΗΠΑ και δεχτεί αντίποινα. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η Κίνα θα επέμβει εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν πρώτες. Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ να αποφύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις ή προκαλούν αστάθεια στην Κορεατική Χερσόνησο, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Γκενγκ Σουάνγκ, να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «η παρούσα κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι «πολύπλοκη και ευαίσθητη».

Σημειώνεται πως η γενικότερη εντύπωση είναι πως η κινεζική κυβέρνηση έχει ενοχληθεί πολύ από τη στάση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, και θα επιθυμούσε να δει μια αποπυρηνικοποιημένη Κορεατική Χερσόνησο, αλλά επίσης δεν θα ήθελε αποσταθεροποίηση του βορειοκορεατικού καθεστώτος, καθώς δεν επιθυμεί να δει μια ενωμένη Κορέα- σύμμαχο των ΗΠΑ στα σύνορά της. Ειδικοί λένε πως σε εξέλιξη είναι έντονες παρασκηνιακές διαφωνίες στην Κίνα γύρω από το θέμα της υποστήριξης προς την Πιονγκγιάνγκ.

Η ρωσική πρόταση

Από πλευράς του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως η Ρωσία δεν θέλει μια Βόρεια Κορέα εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα, ενώ προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον να αποδεχτούν μια κοινή πρόταση Ρωσίας και Κίνας στο πλαίσιο της οποίας η Βόρεια Κορέα θα «παγώσει» τις πυραυλικές δοκιμές και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα θα επιβάλουν μορατόριουμ όσον αφορά στις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Βόρεια Κορέα είχαν αντιμετωπίσει θετικά την πρόταση αυτή.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ είπε ότι ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είναι πολύ υψηλός, και ότι η Μόσχα προβληματίζεται έντονα για τις εκατέρωθεν απειλές από την Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ- εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επικρατήσει η κοινή λογική και ότι η πλευρά που είναι «πιο έξυπνη και πιο ισχυρή» θα έπρεπε να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Όσον αφορά στη στάση άλλων χωρών πάνω στο ζήτημα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διένεξη αυτήν, προσθέτοντας ότι η κλιμάκωση της ρητορικής είναι η λάθος απάντηση. «Βλέπω ανάγκη για συνεχή δουλειά στο Συμβούλιο Ασφαλείας...καθώς και στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, ειδικά των ΗΠΑ και της Κίνας» δήλωσε η καγκελάριος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Επίσης, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να εμπλακεί σε σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα εάν οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση.

Τι συμβαίνει στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία

Στο μεταξύ, η αυξανόμενη απειλή της Πιονγκγιάνγκ κάνει τη Σεούλ να επιδοθεί σε κούρσα εξοπλισμών, ακόμα και δεδομένου του ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, αν μη τι άλλο, είναι συνηθισμένες στις βορειοκορεατικές απειλές: Η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον εντείνουν την ανησυχία, με αποτέλεσμα, όπως ανέφεραν ειδικοί στο Reuters, η Νότια Κορέα να οδεύει προς αύξηση των εξοπλισμών της, περιλαμβανομένων ισχυρότερων πυραύλων, πιθανώς πυρηνικού υποβρυχίου κ.α. Επίσης, οι πολίτες φαίνεται να αντιδρούν αγοράζοντας περισσότερα έτοιμα γεύματα, ενώ η κυβέρνηση αυξάνει τις ασκήσεις πολιτικής άμυνας σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, στις 21-24 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η άσκηση «Ulji Freedom Guardian», με συμμετοχή αμερικανικών και νοτιοκορεατικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Επίσης, η Ιαπωνία, λόγω προβληματισμών πως οι αντιπυραυλικές της άμυνες θα μπορούσαν να κορεστούν από μαζικές επιθέσεις ή να παρακαμφθούν, θεωρείται πως εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και οπλικών συστημάτων που θα της επέτρεπαν να πλήξει βορειοκορεατικές βάσεις πυραύλων- ενώ η ηγεσία των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων έχει αποφασίσει να μετακινήσει συστοιχίες αντιαεροπορικών/ αντιβαλλιστικών πυραύλων Patriot στα δυτικά της χώρας, προκειμένου να αναχαιτίσουν πιθανούς βορειοκορεατικούς πυραύλους με στόχο του Γκουάμ, οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία.
Keywords
Τυχαία Θέματα